SİYASET

PROSTAT KANSERİNDE 68 YAŞ ÖNEMLİ

Erkeklerde giderek artan Prostat Kanserine yönelik verilerin gösterdiği durumu sorgulayan Gürer-“Bilim insanlarının Kanserde erken teşhisin önemine değinen ve toplum bilinçlenmesinin hastalığın yenilmesinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan açıklamalarının önemine vurgu yaptı. Gürer’in, “2017 yılında prostat kanserine yakalanan sayısı kaçtır? Yaş ortalamaları nedir? Son beş yılda prostat kanserine yakalanıp da ameliyat olan kişi sayısı kaçtır? Prostat kanserine yönelik yeterli toplum bilinçlenmesi sağlanmakta mıdır? şeklindeki soruları Bakan Koca’ya yöneltti.

​Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sorulara cevaben “Kanser kayıtlarının toplanması, sadeleştirilmesi, içerik kontrolü gibi çalışmalar nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser verileri 3 yıl geriden takip edilmektedir. Son resmi istatistiklere göre (2015) bir yıl içerisinde 13.000 kişiye prostat kanseri teşhisi konmuş olup, vakaların ortanca yaşı 68'dir.  Prostat kanseri (iyi huylu ve kötü huylu) için kullanılan ICD 10 kodlarına göre bu kodlardan en az birinden hem tanı alıp hem de ameliyat olan kişi sayısı 59.439'dur. Her 15 Eylül'de "Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü" kapsamında il sağlık müdürlüklerimizce farkındalık etkinlikleri düzenlenmekte, bu etkinliklerde Bakanlığımız tarafından hazırlanan broşürler dağıtılmakta ve halkın farkındalığının arttırılmasına çalışılmaktadır.” dedi.

 

5 YILDA   444.110 APANDİSİT

 

​Bakan Koca, Milletvekili Gürer’in “2013-2018 yılları arasında apandisit ameliyatı olan kişi sayısı kaçtır? Apandisit patlamasından kaynaklı yaşanan can kayıpları var mıdır?” şeklindeki diğer sorularıyla ilgili de “2013-2018 yıllarında apandisit ameliyatı (610130-Appendektomi veya 610131-Appendektomi, laparoskopik) olan hasta sayısı 444.110’dur” cevabını verdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ölümlerin yaklaşık 20’lik kısmı kanser hastalığı sonucunda gerçekleşmektedir. Kanser, 2015 yılı içerisinde 49.946 erkek, 27.022 kadının ölümüne neden olduğu Bakanlık verilerinde görülmektedir. Hastalığın erken tanı ve tedavisi bilim insanlarının sürekli vurguladığı bir gerçektir. Bu nedenle kanserle mücadelede toplumun bilinçlendirilmesinin önemi büyüktür. Yapılan çalışmaların varlığı yanında toplumsal dokumuz kimi zaman hastalıkların ilerlemesi ile davranış gösterdiği de bir gerçektir. Farklı nedenlerle insan sağlığına doğrudan etkiyen kanser türleri ve vakalarının ortadan kaldırılabilmesi için nedenlerine karşı mücadele ilkokul çağında başlanarak öğretici bir eğitim olarak verilmesi düşünülmelidir.” dedi.

Başa dön tuşu