SİYASET

İş cinayetleri son bulsun!

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Ağustos ayında 208 işçinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Türkiye’de son yıllarda iş kazalarının yoğunlaştığını, her ay yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Dr. Şevkin, iş kazaları ve iş cinayetlerinin önlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ikinci kez araştırma önergesi sundu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve  Avrupa Birliği (AB)‘nin resmi istatistik ofisi Eurostat verilerine göre Türkiye’nin iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında Avrupa`da birinci, dünyada üçüncü olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, SGK İstatistik Yıllıkları-2018 verilerine göre iş kazası sonucu ölen sigortalı sayısının bin 541 olarak kaydedildiğini, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, bu yılın ilk sekiz ayında en az bin 306, Ağustos ayında ise en az 208 işçi hayatını kaybettiğini vurguladı.

“DÜZENLEMELER YENİDEN ELE ALINMALI”

İş güvenliği tedbirlerinin maliyet olarak görülmesi ve bu tedbirler için gerekli bütçe ayrılmaması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kuralların önemsenmemesinin öncelikli  neden olduğunu belirten Dr. Şevkin, ayrıca özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağırlığı ve kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasının da başlıca nedenleri arasında olduğuna işaret etti. İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması üzerine, 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve bağlı yönetmeliklere rağmen iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini ifade eden Dr. Şevkin, çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

“ULUSAL ÇALIŞMA ENSTİTÜSÜ KURULSUN”

2018 SGK İş Kazası ve Meslek Hastalığı İstatistikleri’ne göre 2018 yılı iş kazası sayısının 430 bin olduğuna dile getiren Dr. Şevkin, 74 bin iş kazasının olduğu 2012`ye göre ise iş kazalarının 5,7 kat arttığını, bu iş kazalarında hayatını kaybeden emekçi sayısının ise 2012 yılında 745 iken 2018 yılında bin 541 olduğunu söyledi.

İçler acısı duruma rağmen Covid-19 günlerinde, 23 Temmuz 2020’de kabul edilen yasal düzenleme ile  50`den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde ve kamu kurumlarında iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünün bir kez daha 3,5 yıl süreyle ertelendiğini, bu uygulamanın defalarca ertelenmesinin 50`den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde yüz binlerce çalışanın işverenin insafına terk edilmesine, binlerce iş kazası-iş cinayeti yaşanmasına sebep olduğunu kaydetti.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve sendikaların katılımı ile idari ve mali yönden bağımsız, üyelerinin çoğunluğu emek ve meslek örgütleri temsilcilerinin oluşturduğu “Ulusal Çalışma Enstitüsü” oluşturulmasını, bu kurumun düzenleme ve denetim yapan bir yapıda olması gerektiğini dile getiren Dr. Şevkin, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin önlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Başa dön tuşu