SANAT

TİYATRO TOPLUMLARI DÜŞÜNDÜRÜR

Av. Veli Küçük mesajında;

“Dünyada, vâkâların yaşandığı ülkelerde küresel salgında hastalanan ve ölen insanların sayıldığını üzülerek gördüklerini belirterek,  “Çaresizlik içinde evden çıkmayarak soluk almaya ve hayatta kalmaya çalıştığımız günleri yaşıyoruz. 

Dünya korku ve endişe içinde. Bu dönemlerde insanları morale ve farklı sosyal, kültürel etkinliklere ihtiyaç hissettiği ortadadır.

 

Karanlıkları aydınlatan, " Kral Çıplak"tır diye haykıran, sorgulayan, sorgulattıran, yüzleştiren, düşündüren, düşleri gerçek yapan, bir devrim provası olan tiyatronun perdeleri de ne yazık ki bu endişe ortamında kapandı. Şu anda Dünyanın yeni efendisi (!) Koronavirüs (Covid-19) hayatımızı teslim aldı… Bugünlerde sanat faaliyetlerinin de ne kadar önemli olduğunu anlamak gerekmektedir.

 

Baromuz tarafından tamamı avukat meslektaşlarımızın oluşturduğu ve 2011'de "Bir Şehnaz Oyun"'la "sahne" diyerek yola çıkan Adana Barosu Tiyatro Topluluğumuz, 2012'de "Tersine Dünya", 2013'de "Anam, Bacım, Avradım", 2014'de "Deri Ceket", 2015 ‘de "Komşu Köyün Delisi", 2016 ‘da ‘Zenabir’, 2017 yılında 'Cadı Kazanı' ve 2018 yılında ‘Yedi Kocalı Hürmüz’ ve 2019 yılında “Karar Kimin” ile izleyenlerin beğenisini toplamıştı.

 

Büyük bir emek ve heyecanla hazırlandığımız bu yıl ki tiyatro oyunumuzun da provalarına da ne yazık ki ara verilmiştir. Ancak bu konuda salgın hastalık riskinin ortadan kalkmasından itibaren yeniden çalışmalara başlanacaktır.

 

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Ülkemizde de modern tiyatronun oluşumu, gelişimi için emek veren, katkı koyan, destek olup, önündeki engelleri kaldıran Cumhuriyet'in devrimci kadrolarını, başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve eylem arkadaşlarını, tiyatro denilince akla ilk gelen ölümsüz isim Muhsin Ertuğrul'u, Afife Jale’yi, İsmail Dümbüllü’yü ve tiyatroya emek, katkı ve gönül vermiş nice sanatçılarımızı saygı ve özlem ile anıyoruz. 

 

Tiyatro toplumları düşündürür, geliştirir ve iyileştirir. Kimi zaman da bir direnme biçimidir. Sanatıyla dünyayı güzelleştirenlerin Tiyatrolar Günü kutlu olsun! 

 

Dünya tiyatrosunun büyük ustası Bertholt Brecht'ın şiiriyle açıklamamı sonlandırıyorum:

 

"Bir sonuca gitmeyen bilgiyi

bilmek mi sanıyorsunuz?

Bu dünyayı gerçekten değiştirmiyorsa!

Dünya buna muhtaç.

Korkusuz ayrılırken bu dünyadan hızla;

Bir diyeceğim var:

Dünyadan yalnızca iyi bir insan olarak

ayrılmayın, yetmez…

Ardınızda iyi bir dünya bırakmaya

bakın!” ifadelerini kullandı.

 

Başa dön tuşu