ÜNİVERSİTE

ÇÜ HORİZON 2020 Avrupa Birliği Projesi’ne Ortak Oldu

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Kafkas ve Prof. Dr. Salih Kafkas “Çilek, Ahududu ve Maviyemiş gibi Üzümsü Meyvelerde Dayanıklı ve Besin İçeriği Yüksek Yeni Çeşit Islah Stratejilerinin Geliştirilmesi” isimli HORİZON 2020 Avrupa Birliği projesinin sözleşmesini imzalayarak proje ortağı oldu. 

 

7 Milyon Euro’luk Projede Yer Alan Akademisyenlere Rektör Prof. Dr. Tuncel’den Teşekkür

İtalya’nın Politecnica Delle Marche Üniversitesi koordinatörlüğünde 8 Avrupa Ülkesi (Almanya, Finlandiya, İtalya, İspanya, Fransa, Norveç, İngiltere ve Türkiye) katılımıyla yürütülecek olan, üzümsü meyveler konusunda uluslararası tanınırlığı olan üniversitelerde görev yapan bilim insanları, kamu ve özel sektör kuruluşları temsilcilerinden oluşan projede 20 farklı kuruluş yer alıyor. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ebru Kafkas ve Prof. Dr. Salih Kafkas ise projede koordinatör olarak yer almaktadır. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova Üniversitesinin tanıtımına ve bilimsel alanda yaptıkları araştırma geliştirme projelerinden dolayı Prof. Dr. Salih Kafkas ve Prof. Dr. Ebru Kafkas’ı Rektörlük Senato Salonu’na davet ederek teşekkür etti.

 

Proje 4 Yıl Sürecek

Prof. Dr. Salih Kafkas, Horizon 2020 Çerçeve Programında yürütülecek olan projenin bütçesinin yaklaşık 7 milyon Euro olduğunu ve Çukurova Üniversitesi bütçesinin 300.000 Euro olduğunu ifade ederek 4 yıl sürecek olan projenin ilk toplantısının yaklaşık 100 araştırmacının katılımı ile online olarak yapıldığı söyledi. Prof. Dr. Ebru Kafkas ise, halen COST, PRİMA gibi Avrupa Birliği projelerine yürütücülük yaptığını ve 1 Eylül 2020 tarihinde Avrupa Komisyonunca resmi olarak onaylanan, 1 Ocak 2021 tarihinde başlayan Horizon 2020 Avrupa Birliği projesine Türkiye sorumlusu olarak davet edildiklerini açıkladı. Prof. Dr. Ebru Kafkas ve Prof. Dr. Salih Kafkas sahip oldukları alt yapı ve konusunda uzman toplam 11 kişiden oluşan proje ekibi ile bu projeyi başarı ile tamamlayacaklarına inandıklarını ifade ettiler.

 

Rektör Prof. Dr. Tuncel: “Ar-Ge ve İnovasyon Rekabetin Vazgeçilmez Unsurları”

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise, projenin Üniversitenin kurulduğundan bu güne kadar 3. veya 4. onaylanan Avrupa Birliği Projesi olduğuna dikkat çekerek araştırma ve geliştirme projelerine yönetim olarak çok önem verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Tuncel, “Ar-Ge ve inovasyonun rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu bu dönemde, Türkiye'ye katma değer yaratacak ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak, yüksek teknoloji içeren ürünler geliştirmek, yayınlar yapmak öncelikli hedeflerimiz arasında.” dedi.

 

“Bölümler Kendilerine Tahsis Edilen Alanlarda Önemli Projeler Yürütüyor”

Ziraat Fakültesinde her birimin kendine ait bir araştırma istasyonu olması için, toplam 6.500 dekar alana sahip olan AUÇ arazilerinin bir bölümünün eğitim/öğretim ve bilimsel faaliyetlerinde kullanılmak üzere tahsis edildiğini bildiren Prof. Dr. Tuncel,  özellikle Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Bitki Koruma ve Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümlerinin kendilerine tahsis edilen alanlarda önemli projeler yürüttüğünü söyledi. Prof. Dr. Tuncel, bölümlere ait araştırma arazileri dışındaki diğer tüm alanların eğitim-öğretimi ve bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla ekilip dikilerek üretim faaliyetlerinde değerlendirildiğini ifade ederek, “Bu alanlardan, gıda ve hayvancılıktan elde edilen ürünlerin satılması ile elde edilen gelirler, bölümlerimizin eğitim-öğretim ve bilimsel faaliyetlerini desteklemek üzere harcanmaktadır.” dedi.

 

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Tuncel Prof. Dr. Ebru Kafkas ve Salih Kafkas’a çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

 

Başa dön tuşu