GENEL

102 müzisyen, intihar etti

Adana – Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği, pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla, Türkiye’nin 21 ilinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

Adana’da da Baraj Yolu Duygu Cafe Gençlik Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Turizm Gastronomi  Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği Adana İl Başkanı Feridun Özkan, yeme içme ve eğlence sektörünün, kısıtlamalardan en fazla yara alan sektör olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde sektörde, işvereni, tedarikçisi ve aileleriyle 10 milyon kişi olduğunu belirten Başkan Özkan, Covid-19 sürecinde sektördeki herkesin mağdur edildiğini ve bu konuya bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini savundu.

MAĞDUR EDİLDİLER

Devlet, yeme, içme ve eğlence sektörünü kapatmasına ve bu kapanmaya rağmen hiçbir alacağından vazgeçmemesine dernek adına tepki gösteren Başkan Feridun Özkan, “Sektörümüzün ana bulaş kaynağı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yokken, sadece biz kapalıyız. Ülkedeki işletmelerin yüzde 90’ı açık. Fabrikalar, AVM’ler, pazarlar, marketler, toplu ulaşım, havayolları ve kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır, kimileriyse 9 aydır kapalı. Üstelik turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personel aşı önceliği dahi alamıyor. Neden?” diye sordu.

ACI TABLO         

Türkiye’de 70 bin işletmenin iflas ettiğini, yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyenin de intihar ettiğini açıklayan Turizm Gastronomi  Yeme İçme Eğlence İşletmeleri Derneği Adana İl Başkanı Feridun Özkan şunları söyledi: “102 müzisyenimiz virüs nedeni ile ölmedi; açlıktan intihar etti. Varımızı, yoğumuzu kaybettik. İflasın eşiğindeyiz. Borç batağındayız. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmazsa, birçok işletme yasaklardan sonra faaliyetine devam edemez hale gelecek. Yalnız bırakıldık ve hiçbir şekilde destek görmüyoruz. Ölüme terk ediliyoruz. Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiçbir destek paketinden faydalanamıyor. Yeter artık! Duyun sesimizi ve bize destek verin. İşyerlerimizi açın, personelimizi aşılayın, yapılandırmaları erteleyin. Biz vergimizi neyle ve nasıl ödeyelim? Kasa kapalı, mekan kapalı! Devlet bu yıl alacaklarından vazgeçmeli. Biz virüsten değil açlıktan ölüyoruz. Bu virüsün sebebi biz değiliz; bulaştıran hiç değiliz.”

FOTO ALTI: Türkiye genelinde sektörde, işvereni, tedarikçisi ve aileleriyle 10 milyon kişi olduğunu belirten Başkan Özkan, Covid-19 sürecinde sektördeki herkesin mağdur edildiğini ve bu konuya bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini savundu.

 

Başa dön tuşu