SİYASET

Tarımsal sulama destekleri nereye gidiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığının hangi sektörlere ne kadar destem verildiğini sorduğu önergesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan yanıt geldi. 

Bakan Varank, KOP tarafından Niğde iline bugüne kadar sağlanan desteklerin ağırlıklı olarak tarımsal sulama için olduğunu belirtti ve destek miktarının 140,3 milyon TL olduğunu açıkladı. 

Önerge sahibi Gürer ise Niğde’de sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Halaç ve İmrahor temeli atılıp bitmeyen göletler var. Gölet bekleyen 10’u aşkın köy var” diye konuştu 

 

GÜRER’İN SORULARI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığı, kurulduğu tarihten bu yana hangi illere ne kadar yatırım yapmıştır? Kapsadığı iller bakımından en fazla yatırım hangi ile yapılmıştır? Niğde’ye KOP tarafından bugüne kadar hangi yatırımlar yapılmıştır, yatırım değeri ne kadardır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

KONYA ÖNCELİKLİ

Gürer’in önergesine yatın veren Bakan Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığının görev alanındaki 8 ile 2011-2020 yıllarında sağlanan mali destek tutarları karşılaştırıldığında en yüksek payın Konya’ya ait olduğunu belirtti.

NİĞDE 3’ÜNCÜ SIRADA 

Bakan Varank, Niğde ilinin toplam destek tutarı bakımından 3. sırada, kişi başına düşen destekleme tutarı açısından ise 2. sırada yer aldığını ifade etti. 

155 MİLYON LİRALIN 140 MİLYONU SULAMA AMAÇLI DESTEK 

Niğde’ye bugüne kadar başta tarımsal sulama olmak üzere farklı konularda 155,5 milyon TL tutarında destek sağlandığını kaydeden Bakan Varank, “ Sağlanan destekler ağırlıklı olarak Tarımsal Sulama (140,3 milyon TL) için olup bunun yanı sıra Tarımsal Üretim ve Kırsal Kalkınma, Sanayi ve Enerji, Sosyal/Kültürel Yapının Geliştirilmesi ve Turizm için de gerekli destek sağlanmıştır” açıklamasında bulundu. 

MADEM DESTEK VAR, NEDEN SORUN ÇOĞALIYOR? 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise DSİ’nin tarımsal sulama amaçlı yatırımlarının yanı sıra Kop’un bu alanda yaptığı destek miktarlarına bakıldığında, sulama suyu sorunu yaşanmaması gerektiğini belirterek, “Ancak tablo ne yazık ke her geçen yıl kötüye gidiyor. Sulama suyu sorunu nedeniyle tarlalar, bağlar ve bahçeler kuruyor. Madem bu kadar sulama suyu desteği ve yatırımı yapılıyor, o hâlde bu yatırımlar nerede kullanılıyor da  bölgede sulama suyu sorunu giderek daha artıyor?” diye sordu. 

 

Başa dön tuşu