SİYASET

Bu bir skandal

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, “tarımda hiç sorun yokmuş gibi” açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli’yi, ülkede yaşananlardan haberdar olmamakla eleştirdi.

Bakanlığın, TÜİK’e bildirdiği bu yıla ait bitkisel üretim tahminlerine göre, yüzde 6 olarak öngördüğü arpa üretimi açığını 5 ay sonra yüzde 30 üretim  azalacak  olarak güncellediğini  hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık hububat açığının ne kadar olduğunu hasat bitince anlıyor. Bu dahi başlı başına bir skandal” dedi.

 

BAKANIN SORUNLARDAN HABERİ YOK 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak, ülkemizin tarımda yaşadığı sorunları sıraladı, sorunlardan bihaber olmakla eleştirdiği Bakan Pakdemirli’yi de sert sözlerle yüklendi. 

GİTTİĞİMİZ HERYERDE BAKANIN KULAĞINI ÇINLATIYORLAR 

Gürer, Komisyon toplantısında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi hitaben,  “Gittiğim heryerde Çiftçilik, besicilik ve süt inekçiliği yapanlar kulağınızı çınlatıyor. İlaç, mazot, yem, sulama suyu için kullanılan elektrik faturası fiyatları almış başını gidiyor. Gübre zamlarının peşinden koşsanız yetişilmiyor. Plansızlık, öngörüsüzlük, tarımda sırıtıyor. Siz daha hiç sorun yokmuş gibi açıklamalarda bulunuyorsunuz” dedi.

BAKANLIK BİTKİSEL ÜRETİM TAHMİNİ BİLE YAPAMIYOR

“Hububatta, bakliyatta, bitkisel ham yağda, pirinçte, pamukta, soyada ne kadar ürün ithal ediyorsunuz? “ diye soran Gürer, 50 ilde kuraklık yaşanıyor olmasına rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığını, bitkisel üretim tahminlerini bile yapamamakla eleştirdi. 

TÜİK, YAYIMLADIĞI VERİLERİ BAKANLIKTAN ALIYOR 

TÜİK'in ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminleri, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığını belirten Gürer, bu tahminlerin resmî istatistik programı kapsamında TÜİK tarafından yayınlandığını ifade etti. 

BU NASIL ÖNGÖRÜ: ARPA AÇIĞI ÖNCE YÜZDE 6, SONRA YÜZED 30 ÇIKTI

Tarım ve Orman Bakanlığının verileri doğrultusunda TÜİK’in yayınlanan bitkisel üretim tahminleri üzerinden eleştirilerini sürdüren Gürer; “Bitkisel üretim tahmini; 1'inci dönem, bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,3 oranında azalarak 19 milyon ton; arpa üretiminin yüzde 6 oranda azalarak 7,8 milyon ton; kırmızı mercimeğin yüzde 6,6 oranında artarak 350 bin ton olacağını tahmin ediyorsunuz. Hasat döneminde çiftçi Faik Toy, buğdayda 5 milyon ton kayıp olacağını "tweet" atıyor. Sizin bu durumu görebilmeniz, bitkisel üretim tahmini 2'nci dönem hasat bitince oluyor. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13,9 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton; arpa üretiminin yüzde 30,7 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton; kırmızı mercimeğin yüzde 30 oranında azalarak 330 bin ton olacağını TÜİK'e bildiriyorsunuz. Bu dahi başlı başına bir skandal” ifadelerini kullandı.

AKIL TUTULMASI: BAKANLIK ÜRETİM AZALMASINA RAĞMEN 

MERCİMEKTE ÜRETİM ARTACAK DİYE RAPOR ÇIKARDI 

Kuraklığın olduğunu sağır sultanın duyduğu hâlde Tarım ve Orman Bakanlığının "Mercimekte rekolte artacak, buğday ve arpada sınırlı ürün kaybolacak." diye veri düzenleyip o veriler üzerinden de taban fiyatı açıklamasını da  ‘akıl tutulması’ olarak değerlendirdi.

LİYAKATSİZLİK 

5 ay arayla yapılan ve aynı yıla ait olan 2 öngörüde bu kadar sapma olmasının ‘liyakatsizlik’ diye eleştiren Gürer, “ 81 ilde müdürlüğü hatta ilçe müdürlüğü olan Bakanlık, bir çiftçinin tek başına açıkladığı veriyi saptayamıyorsa tarımın sorunların nasıl çözecektir? Nasıl olur da "Kırmızı mercimekte yüzde 6,6 üretim artışı olacak." deyip altı ay sonra yüzde 30 kaybın olacağını açıklarsınız? 2020 yılında kuraklık başladı, 2021'de devam etti. Onu dahi göremediniz” diye konuştu.

HANİ YETERLİ MİKTARDA ÜRÜN VARDI?

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin bu yıl mart ayında TMO stoklarında besici, yetiştirici, sanayici ve tüketicinin ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda ürün bulunduğunu açıkladığını anımsatan Gürer, “ Stoklarınızda ne kadar buğday, arpa, mercimek ve nohut vardı? Açıkladığınız taban fiyatlarından çiftçinin memnun olduğunuzu söylediniz, hasat bitti çiftçi bu fiyattan memnunsa TMO bu yıl bu ürünlerden ne kadar alım yaptı açıklar mısınız?” diye sordu.

YERLİ ÜRETİCİYE 2 BİN 250 LİRA

YABANCIYA 3 BİN 343 LİRA 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdayın taban fiyatının 2 bin 250 lira olarak belirlenmesine rağmen TMO’nun yurtdışından 3 bin 343 liraya buğday ithal ettiğini hatırlatan Gürer, “ Yılın ilk yarısı "450 bin ton açık var." derken bugüne kadar 2 milyon ton arpa ithal ettiniz. Arpa fiyatı 3 Ağustosta 280 dolar, 21 Eylülde 301 dolar, ekimde391 dolara çıktı, yükseliş de devam ediyor. 1.750 liradan taban fiyat verdiğiniz arpayı 3.180 liradan ithal ediyorsunuz. Kurum zararını ve sıfırlanan gümrük vergilerini ürünün ihracat rakamlarından düşüyor musunuz, yoksa kurum zararları kurumda mı kalıyor?” şeklinde soru yöneltti

BUĞDAYDA DA DURUM VAHİM 

Buğdayda durumun vahim olduğunu söyleyen Gürer,  “Makarnalık buğday, artan yurt dışı fiyatı nedeniyle TMO Kanada buğdayını sürekli yayınladığı listeden çıkardı. Zıplayan gübre fiyatlarını da artık TMO sayfalarında göremez olduk” şeklinde konuştu.

NEREDEN NEREYE?

1 dekar buğday üretimi için artan gübre desteği 4 lira olurken, 1 dekar buğday üretiminde kullanılan gübreye gelen zam miktarının ise 350 lira olduğunu belirten Gürer, “Bu nasıl destek? 2002 yılında bir ton buğday satan çiftçi 33 gram altın alırken bu yıl 4 gram altın alıyor. Sizin çiftçi refahından daha beriniz yok” dedi.

Gürer, sözlerini şöyle tamamladı.

“ Söyleyecek çok konu var, süre çok az. Tarım ve Orman Bakanlığının tarımdan haberi olmadığının altını çizerek tekrar vurguluyorum. Eğer bilginiz olsa "Çiftçi mutlu." diye konuşmazsınız.”

Başa dön tuşu