SİYASET

62 yılda 44 milli park ilan edildi

KORUMA ALTINA ALINAN DOĞA ALANLARI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koruma altına alının doğa alanlarını ve bu alanlarda yapılan çalışmaları hangi aşamada olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Türkiye genelinde koruma altına alınan doğa alanlarının milli park kapsamına alındığı günden bugüne kadar olan süreçte yüz ölçümlerinde herhangi bir değişim gerçekleşmiş midir?

Son 10 yılda Milli park kapsamından çıkarılan alan var mıdır, varsa hangi illerde ve yüzölçümleri ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti. 

TÜRKİYE’NİN İLK İLAN EDİLEN MİLLİ PARKI 

Gürer’in önergesine Bakan Bekir Pakdemirli yanıt verdi. Bakan Pakdemirli, Milli park kavramının günümüzde yürürlükte olan 31 Ağustos 1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile mevzuata girdiğini belirterek, “Söz konusu Kanun’un 4’üncü Maddesinde ormanların ‘vasıf ve karakter’ bakımından ‘Muhafaza Ormanları, Milli Parklar, İstihsal Ormanları’ şeklinde ayrıldığı, 25’inci Maddesi ile de nadir özellik ve güzellik arz eden yerlerin millî park rejimine alındığı bildirilmiştir” dedi. Bakan Pakdemirli, Türkiye’de bu Kanuna dayanılarak ilk korunan alanın 1958 yılında “Yozgat Çamlığı Millî Parkı” olarak ilan edildiğini kaydetti.

44 MİLLİ PARKIMIZ VAR 

09.08.1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile korunan alan kavramı genişletilerek milli park statüsünün tespiti, tescili ve yönetimine ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “1958 yılından günümüze kadar Ülkemizde 44 adet milli park ilan edilmiş olup, toplam alan büyüklüğü 880 bin 019 hektardır” açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli,  Çanakkale İl sınırları içerisinde yer alan ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın 2014 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile iptal edildiğini ve aynı alanın Bakanlar Kurulu Kararı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı olarak tescil edildiğini de hatırlattı. 

GÜRER: “ENDEMİK BİTKİLER KORUNMALI”

 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin pek çok yöresinde korunması gereken endemik  bitkilerin olduğunu  yanı sıra yaban hayvanlarındaki çeşitliliğin artmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. 

VATANDAŞLARIN ÇEVRE BİLİNCİ ARTIYOR

Milli Park olarak ilan edilen ve koruma altına alanın, bu işlemin amacı doğrultusunda gerektiği gibi korunması ve bölgesel çeşitliliğe katkı sağlaması için bu alanlara daha çok önem verilmesi gerektiğini anlatan  Ömer Fethi Gürer, “Milli park’  alanları çok yönlü korunmalıdır. Adını koyup, yerini belirleyip kendi haline terk edilmemelidir. Önemli olan hem o alanları korumak, hem de korunaklı haliyle gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için çaba göstermektir. Ülkemizin her bölgesinde kendi yöresine ait endemik  bitkiler var. Bunlar önemli zenginliğimizdir. Son zamanlarda çevre bilinci ve doğayı sahiplenme anlayışının ülkemizde arttığı gözleniyor. Bunu bir avantaj olarak değerlendirmek  ve vatandaşların da katkısıyla var olan değerlerimize daha çok sahip çıkılmasını sağlamakta şart ” diye konuştu. 

Başa dön tuşu