SAĞLIK

Dt. Fatih Güler, “Bir çürük; genel sağlığı bozar”

“ÖNLEM ALINMALI”

Ordodonti Uzmanı Prof. Dr. Tülin Arun’un konuşmacı olarak katıldığı Bilimsel Etkinlik öncesi konuşan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “TDB Akademi ile birlikte düzenlediğimiz bilimsel toplantılar bizlerin mesleki bilgilerini artırdığı gibi vakalara farklı bakış açısı ile yaklaşmamızıda sağlamaktadır. Mesleki gelişimimizdeki zenginlik artılarıyla hastalarımıza yansımaktadır. Teknolojininde gelişmesiyle birçok hastalıkta olduğu gibi ağız diş sağlığında da koruyucu sağlık normları devreye girmiştir. Özellikle çocuklarda bir yaşından itibaren diş hekimiyle tanışılması, uygulanan koruyucu hekimlikle diş çürüğü önlenebildiği gibi ilerideki diş kayıplarının önüne geçilebilmektedir. Bunun için çocuklarımız hasta olmadan anne babalar önlem almalıdır”

 

“KÜÇÜK ÇÜRÜK HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR”

Bir diş çürüğünün genel sağlığı ciddi biçimde olumsuz etkilediğininde altını çizen Başkan Dt. Fatih Güler, “ihmal edilen küçük bir çürük; genel sağlığımızı tehdit ederek birçok hastalığa neden olabilmektedir. Diş bakımı düzenli yapılmalı ve dengeli beslenmelidir. Vücut için gerekli her türlü protein vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besinlerin dengeli şekilde alınmalıdır. Bu dengeyi bozacak her türlü alışkanlık genel sağlığımızı nasıl olumsuz etkiliyor ise diş sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir.” dedi.

 

“PROF. DR. TÜLİN ARUN, “ANNE BABALAR UYANIK OLMALI”

Anne babaların çocuklarının sağlığı için her zaman uyanık olmaları gerektiğini ifade eden Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Tülin Arun, yaptığı konuşmada “Her anne baba çocuklarını uykuda takip etmeli, nefes alıp vermelerine bakmalıdır. Çocuklar sık hasta oluyorlarsa ilgili hekimlerce sebebi mutlaka bulunup, doğru takipleri yapılmalıdır. Bilindiği gibi her doğan çocuk pediatriste, Kulak Burun Boğaz’a götürülür.

 

Çocukta Kulak Burun Boğaz’da olumsuz hikayeler varsa ortodontiste dört yaşlarında müracaat etmelidir. Pediatrist ve KBB olumsuz birşey görmüyorsa yinde her çocuk yedi yaşında bir ortodontiste görülmelidir. Çünkü iskeletsel bir deformite bu yaşlarda ortaya çıkıyor. Bu deformiteler erken farkedilmezse dental düzeltimlerle çözüm zor olmaktadır.

 

Cerrahi protokoller işin içerisine girer. Diş çekimlerinden başlayarak olayın büyümesine neden olur. Erken fark edilen her vaka düzeltilerek doğal gelişmesi sağlanabilir.” Diye konuşan Prof. Dr. Arun, ortodontik muayene bulgu ve yöntemleri konusunda katılımcı diş hekimlerini birlgilendirmesinin ardından merak edilen soruları yanıtladı.

Başa dön tuşu