SAĞLIK

Sigara Sohbetlerinden Korana Bulaşmasın Uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, ülke geneli uygulanan açık alanda sigara yasağının korona vakalarının azalmasında etkili bir unsur olacağını açıkladı. Sigara sohbetlerinin koronavirüs hastalığının bulaşmasına yol açabileceğini belirten Dr. Işık, “Açık alanda sigara içilen bir ortamda sosyal mesafenin en az 4-5 metre olmasını öneriyoruz” dedi.

 

Çin'in Wuhan kentinde ilk vakanın 1 yıl önce görülmesinin ardından hızlıca yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü etkisini sürdürüyor. Dünyadaki bir çok ülkede farklı önlemlerle savaşılan virüs kapsamında ülkemizdeki tedbirlerden biri de "sokakta sigara yasağı" oldu.

Dünyayı etkisi altına alan ve ölümlere sebep olan salgın hastalık Covid-19 sebebiyle bir çok ülkede farklı önlemler alındı. Ülkemizde alınan önlemlerden biri olan "sokakta sigara içme yasağı"nın bulaşmayı engellemek açısından çok doğru bir karar olduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Covid-19 virüsü olan birçok kişi, virüs taşıdığının farkında olmuyor ya da sonradan fark ediyor. Virüs taşıyan kişi, öncelikle sigara içerken maskesini indirir. Bu durum başlı başına bir sorun teşkil ederken maske indirmenin yanı sıra kişi içtiği sigaranın dumanını üfleyerek, belirli bir mesafeye taşıyor. Virüslü birey, sigara dumanını üfleyerek kendinde olan virüsün daha uzak mesafeye taşınmasını sağlar ve bu da bulaşmayı artırır. Sağından, solundan geçen bir başka bireye bulaşmasına sebep olur" dedi.

 

SİGARA SOHBETLERİ SİZİ HASTA ETMESİN

 

Sigara içen bireylerin Covid-19'a yakalanma riskinin içmeyenlere oranla daha fazla olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Işık, "Özellikle iş yerlerinde sigara molasına çıkan kişiler, genellikle sigara içerken 3-5 kişi toplanıp sohbet de ederler. Burada duman vasıtasıyla virüsü birbirlerine taşımalarının yanı sıra sosyal mesafeyi de hiçe sayarlar. Sigara içmeyen bir başka kişi bile sohbet için yanlarında dursa, ona da virüsün bulaşmasına sebep olurlar. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, sigara yasakları Covid-19'un yayılmasını önlemek açısından oldukça önemli bir adım ve vatandaşlarımızın hem kendi sağlıkları hem de başkalarının sağlıkları için bu kurala mutlaka uyması gerekir" ifadelerine yer verdi.

 

SİGARA KOKUSU VARSA SOSYAL MESAFEYİ ARTIRIN !

Dr. Işık, sigara içilmeyen bir alan veya ortamda sosyal mesafenin iki metre olması gerekirken, sigara içilen bir ortamda bu mesafenin en az 4-5 metre olması gerektiğine işaret etti. Dr. Işık sigara kokusu alınan veya dumanın bulunduğu bir mekanda durulmaması gerektiğini, açık alanda ise mesafenin artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Başa dön tuşu