GENEL

Kosova Müslüman mı, dini nedir? Kosova nüfusu kaçtır? Kosova nerede?

Sırbistan-Kosova hattında tansiyon giderek yükselirken son olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklama gerilimin daha da yükselebileceğini gösterdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosovadaki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Sırbistan-Kosova arasındaki gerilim devam ederken Kosova hakkında araştırmalar başladı.

Sırbistan-Kosova hattında tansiyon giderek yükselirken son olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklama gerilimin daha da yükselebileceğini gösterdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosovadaki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Sırbistan-Kosova arasındaki gerilim devam ederken Kosova hakkında araştırmalar başladı. Sırbistan-Kosova gerilimi üzerine Kosova ile ilgili yoğun bir araştırma başladı. Kosova’nın dini, dili nüfusu ve nerede olduğu merakla araştırılıyor. Peki, Kosova Müslüman mı? Kosova’nın dini nedir? Kosova hangi dili konuşuyor? Kosova’nın nüfusu kaçtır? Kosova nerede? İşte tüm merak edilenler…

KOSOVA NEREDE?

Kosova, kendi bağımsızlığını ve ekonomik gidişatını oturtmaya çalışan bir ülkedir. Henüz çok genç bir ülke olan Kosova, Balkanlarda bulunuyor ve Türkiye ile geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Resmi adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar’da yer alıyor ve dünyada tanınırlığı oldukça sınırlı. Denize kıyısı olmayan bir ülke olan Kosova, kuzey ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999 yılında Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınmış, 2008 yılında ise Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. 2020 yılının Mart ayı itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Sırbistan ise Kosova’nın bağımsızlığını tanımamakta ve bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

KOSOVA’NIN DİLİ NEDİR?

Kosova Cumhuriyeti’nin resmi dili Arnavutça ve Sırpçadır. Öte yandan Kosova Anayasası’nda Boşnakça, Romca ve Türkçe de belediye statüsünde resmi dil hüviyeti elde edebilir ve söz konusu bu diller toplumun yaklaşık yüzde 5’i tarafından konuşulmaktadır. Kosova, Avrupa’nın genelinde kullanılan Euro’yu para birimi olarak tercih etmiştir. Resmi olarak 2008 yılında tanınan Kosova’da para birimi olarak Euro kullanılır.

KOSOVA’NIN NÜFUSU KAÇTIR?

Kosova’nın nüfusu ile ilgili de çok yoğun bir araştırma var. Son olarak 2020 yılında yapılan sayımlara göre Kosova’nın nüfusu 1,873 milyon olarak açıklanmıştır.

Başa dön tuşu