GENEL

Radar kilidi atmak ne demek? Radar kilidi atılınca ne olur?

Yunanistan’ın Türk F-16’lara çirkin tacizi son bulmuyor. Son 1 haftada tam 3 kez Türk jetlerine yönelik tacizde bulunan Yunanistan, görevdeki Türk jetlerine radar kilidi attı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan F-16’ların görev uçuşu esnasında Girit Adası’nda konuşlu olan Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edildiğini aktardı.

Yunanistan’ın Türk F-16’lara çirkin tacizi son bulmuyor. Son 1 haftada tam 3 kez Türk jetlerine yönelik tacizde bulunan Yunanistan, görevdeki Türk jetlerine radar kilidi attı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan F-16’ların görev uçuşu esnasında Girit Adası’nda konuşlu olan Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edildiğini aktardı. Aktarılan bilgilere göre, S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarı Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16’ya yerden havaya füze kilidi attı. Tacizin bir süre devam ettiği kaydedilirken Yunanistan’ın bataryaları aktif olarak kullandığı ortaya çıktı. Türk jetleri ise Yunanistan’ın tacizine rağmen görevlerinin tamamlayarak emniyetli bir şekilde üslerine döndü. Peki, radar kilidi atmak ne demek? Radar kilidi atılınca ne olur? İşte detaylar…

RADAR KİLİDİ NE DEMEK?

Radar kilidi, askeri havacılık jargonunda radar veya diğer çeşitli sensörlerle düşman uçağına kilitlenip onu takip etmek anlamına gelmektedir. Radarlar, kullanım alanlarına göre ikiye ayrılır. Bunlar hava radarları ve deniz radarlarıdır. Hava radarları, askeri (stratejik), meteorolojik, astronomik, hava limanları ve uçaklarda kullanılmaktadır. Deniz radarları ise askeri ve ticari gemilerde kullanılmaktadır.

RADAR KİLİDİ ATILINCA NE OLUR?

Son dönemde Yunanistan’ın Türk jetlerine tacizi ile radar kilidinin ne anlama geldiği ve radar kilidi atıldığında ne olduğu sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Radar kilidi atmak, uçakları takip etmek anlamına gelmektedir. Kilitlenme ise seçilen bir hedefi otomatik olarak takip etmesine izin veren birçok radar sisteminin bir özelliğidir.

Başa dön tuşu