ÜNİVERSİTE

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, ULUSLARARASILAŞMA KAPSAMINDA PİLOT ÜNİVERSİTE SEÇİLDİ

Dünyaya açılmayı ve ilk 500 arasına yeni Türk üniversiteleri sokmayı hedefleyen YÖK, bu amaçla “Yükseköğretime Erişim, Kalite ve Kurumsal Kapasite” adı altında üç ana temadan oluşan ve beş yılı kapsayan “2018-2022 Yüksek Öğretimde Uluslararasılaşmada Strateji Belgesi” hazırladı. Proje kapsamında, aralarında Çukurova Üniversitesi’nin de bulunduğu 20 devlet üniversitesi ‘pilot üniversite’ olarak belirlendi.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er tarafından proje detayları hakkında bilgi vermek amacıyla “Uluslararasılaşma Stratejileri” konulu toplantı düzenledi. Yükseköğretim Kurulu Beyaz Salon’da gerçekleştirilen toplantıya Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın yanı sıra 2018-2022 dönemi için belirlenen pilot devlet üniversitelerin rektörleri katıldı.

 

HEDEF; TÜRKİYE’NİN YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELMESİNİ SAĞLAMAK

Toplantıda YÖK’ün amaç ve hedefleri aktarılarak bu amaçlara ulaşılmasını sağlayacak stratejiler ve pilot üniversitelere sağlanacak desteklerle ilgili bilgiler verildi. YÖK, seçilen üniversitelere en az bir uluslararası sıralandırma kuruluşunun ilk 500 üniversite sıralamasında yer alabilmesine yönelik politikalar geliştirecek ve destekleyecek. Toplantıda ayrıca Türkiye’nin yükseköğretim alanında çekim merkezi haline gelmesi ve uluslararasılaşmada kurumsal kapasitenin artmasını sağlama amaçlarına yönelik olarak belirlenen hedeflerde açıklandı.

 

PROF. DR. KİBAR: “ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ” KİMLİĞİMİZ YANINDA, “ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE” KİMLİĞİMİZİ DE PEKİŞTİRMEK İSTİYORUZ.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, pilot üniversiteler arasında hak ettiği yeri alan Çukurova Üniversitesi'nin dünya üniversitesi olma hedefinde kararlılıkla ilerlediğini ifade etti. Prof. Dr. Kibar açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Sınırların kalktığı, hareketliliğin arttığı günümüzde üniversiteler sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de ciddi bir rekabet içinde. Üniversitemiz öğrencilerine sunduğu olanaklarıyla, son yıllarda bölge ülkelerin öğrencileri açısından da çok önemli bir çekim merkezi haline geldi. Öğrencilerimizin 2.057’si 99 farklı ülkeden gelerek aramıza katılan uluslararası öğrenci olup bu öğrencilerimizin oranı ise 3.6’ya çıkmıştır. Yapacağımız çalışmalarla iki yıl içinde uluslararası öğrenci sayımızı 4 bine çıkararak misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma hedefimiz kapsamında, YÖK tarafından Üniversitemize tevdi edilen “Araştırma Üniversitesi” kimliğimiz yanında, “Uluslararası Üniversite” kimliğimizi de pekiştirmek istiyoruz.”

 

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi Nedir?

YÖK’ün 2018-2022 yıllarını kapsayan ‘Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde üç ana tema öne çıkıyor: Yükseköğretime Erişim, Kalite ve Kurumsal Kapasite… Bu üç tema bağlamında YÖK gelecek beş yıllık süreçte temel politika olarak benimsenen hususları iki stratejik amaç altında topluyor: “Türkiye’nin yükseköğretim alanında çekim merkezi haline gelmesini sağlamak” ve “uluslararasılaşmada kurumsal kapasiteyi artırmak.” YÖK tarafından bu stratejik amaçları gerçekleştirebilmek, üniversitelerin tanınırlığı ve kalitesini arttırabilmek için 2021-2022 akademik yılı sonuna kadarki beş yıllık sürede uluslararası sıralamalarda ilk 500’de Türk üniversitesi sayısının artırılması, yabancı hükümetler ve çok uluslu kurumlar ile imzalanan işbirliği antlaşma sayısının artırılması hedefleniyor.

Başa dön tuşu