ÇUKUROVA

OYUN TERAPİSİ İLE ÇOCUKLARA DOKUNUYOR

Çukurova Belediyesi yine eşine az rastlanır bir sosyal destek hizmetini daha devreye soktu. Son zamanlarda çocuklarda görülen bazı psikolojik davranış bozukları, depresyon atakları gibi bir çok sorun yaşayan ve yavrularını psikoloğa götüremeyen ailelerin yardımına koştu. Başkan Soner Çetin, belediye psikologlarını desteğe ihtiyacı olan çocuklar için harekete geçirdi. 

 

Çukurova Belediyesi, sosyal belediyecilik hizmetlerine örnekler sunmaya devam ediyor. Şimdide Belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli psikologlar, başkan Soner Çetin’e gelen talepler neticesinde harekete geçerek, çocuklar için özel programlar dahilinde psikolojik yardımlar vermeye başladı. Soner Çetin’in talimatıyla çalışmalara başlayan ve Türkiye’de çok az belediyede örnekleri olan bir hizmeti ücretsiz olarak vatandaşların hizmetine sokulması vatandaşları çok memnun etti. Yetişkinlere randevuyla her türlü psikolojik desteği ve tedaviyi sunan Çukurova belediyesi, bununla da yetinmeyip pandemi döneminde evden dışarıya adımının atmayan yada zamanının çoğunu evde kalarak geçirmeye çalışırken depresyona giren ve ruhsal dengeleri bozulan yetişkinler için psikolojik danışma hattını hizmete sokmuştu. Fakat bu hizmetleri birkaç adım daha ileriye taşıyarak, davranış bozuklukları yaşayan, atak depresyonlarla günleri geçiren, aile içerisinde çeşitli nedenlerle psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar, Çukurova Belediyesi’nin ücretsiz psikolojik terapi eğitimleriyle tedavi olabilecek. Yavrularını tedavi ettirmekte zorlanan yada özel psikolog tedavisi masraflarını karşılayamayan ebeveynlerin taleplerini dikkate alan başkan Çetin, Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde bulunan danışma merkezinde çocuklar için özel oyun odaları kurulmasını sağlayarak, miniklerin yaşadığı bu ruhsal problemlerin giderilmesini sağlıyor. Son yıllarda çocuklarda daha sık görülmeye başlanan, özellikle de pandemi döneminde evde daha çok içe kapanık bir dünyada yaşayan minikler, kaygı ve stres, kardeş kıskançlığı, özgüven ve sosyal beceri sorunları, ebeveynlerin boşanması, Travmalar ve İstismar (fiziksel, duygusal, cinsel), uyku, yeme ve tuvalet problemleri ve kaygılar ile  Korkular, Fobiler ve Tikler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) gibi pek çok sorun yaşayabiliyor. İşte bu problemlerle baş edemeyen ve kara kara düşünen Çukurovalıların imdadına koşan başkan Soner Çetin, yetişkinlerden sonra çocuklara da yardım elini uzatmış oldu. Belediye psikologları oyun odalarında bu sorunlarla yaşayan çocuklara birebir “Oyun Terapisi” adı verilen yöntemlerle sorunların ana merkezine iniyor ve onları sağlıklı birey olmaları için tedavi etmeye çalışıyor. Hafta içi her gün, randevu sistemiyle kişiye özel seanslarla çocuklarla buluşan psikologlar, onların yaşlarına iniyor ve arkadaş oluyorlar. Daha sonra da onlarla başlıyorlar oyuncaklarla oyunlar oynamaya. Okuma yazma eğitimi olan çocuklarla ise oyunun dışında gelişimsel tarama testleri de yapan psikologlar, çocukların yaşamları içerisinde karşılaştıkları sorunları anlamaya çalışıyor, yaşadıkları davranışsal ve tepkisel problemleri çözmeye çalışıyor.  Çukurova Belediyesi'nin bu örnek hizmetinden oldukça memnun olan anne ve babalar, hiç bir ücret ödemeden aldıkları bu terapi destekleri için başkan Çetin'e minnetlerini sunuyor.  

 

ÇOCUKLARA ÖZEL ODALARDA OYUN TERAPİSİ UYGULANIYOR   

Son yıllarda önemi daha çok artan ve en etkili tedavi yöntemlerinden birisi olarak kabul gören oyun terapisi hakkında bilgi veren Çukurova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı psikolog Kader Alp, çocukların yaşadıkları sorunları yetişkinler gibi ifade edemediğini, fakat oyuncaklarla oynayarak psikolog gözetiminde bunu ifade edebileceğini söyledi. Oyun Terapisinin çocuklarda işlevsellik sağlanan her alanda, mevcut sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen özel bir terapi yöntemi olduğunu söyleyen belediye psikoloğu, çocukların sosyal becerilerini duygu ve düşüncelerini rahatça oyunlarla koyabileceğini, bu yönde yine oyunlarla çözümler üretilebileceğini anlattı. Belediye Başkanı Soner Çetin, sorun yaşayan ve yaşları 2 ila 12 yaş arasında olan çocukları, anne ve babalarının ücretsiz terapilere getirebileceğini, bunun içinde ilgili müdürlüğü arayarak detaylı bilgi alabileceklerinin müjdesini verdi.  

Başa dön tuşu