SAĞLIK

Ehil Ellerde Yapılmayan Sünnet Ciddi Hasarlara Neden Oluyor

Op. Dr. Tosun sünnet konusunun aileler tarafından çok merak edildiğini ve birçok doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi. Öncelikle sünnet konusunda uzman kişilerin hijyen ortamında tıbbi bir müdahale olarak bu cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi gerekliğine değinen Op. Dr. Tosun, yanlış uygulamaların kalıcı hasarlara hatta hayati kayıplara neden olabileceğini, mahalle ortamlarında fenni sünnetçilere hiçbir şekilde sünnet işlemi yaptırılmaması gerektiğini söyledi.

 

“Çocuk Cerrahı Ya da Üroloji Uzmanı Tarafından Yapılmalı.”

Ailelerin genellikle “Çocuğumuzu ne zaman sünnet ettirelim?” “Bunun bir yaşı var mı?” “Genel anestezi ile mi sünnet yaptıralım yoksa lokal anestezi ile mi yaptıralım?”  gibi sorularla hekimlere danıştıklarını belirten Op. Dr. Fettah Tosun, “Genellikle bizim önerdiğimiz çocuk cerrahisi veya üroloji uzmanı tarafından sünnet işlemi yaptırılmalı.  Yeni doğan döneminde ilk bir aya kadar sünnetler lokal anestezi ile yapılıyor ve çocukta ağrı duyusu çok fazla oluşmadığı için yara iyileşmesinde çabuk gerçekleştiğinden mükemmel sonuçlar alınabiliyor.” dedi. 

 

“Yeni Doğan Döneminde Sünneti Tavsiye Ediyoruz!”

Süt çocukluğu döneminde de sünnetin yapılabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Fettah Tosun, 1-12 ay arası olan dönemde çocukların daha şişman ve genital bölgelerinde yağlı doku fazlalığından dolayı penisin görülmemesi ile kozmetik sorunlar yaşanabildiğini söyledi. 2-6 Yaş arasında lokal anestezi ile sünneti önermediklerini ifade eden Op. Dr. Tosun, bu sünnetlerin daha sonrasında travma etkisi yaşatarak psikolojik sorunlar olabileceğini ifade etti.

 

Ailelerin çocuklarını daha yakından tanıdığını ifade eden Op. Dr. Tosun, lokal ya da genel anesteziye ailelerin daha iyi karar verebileceğini ifade etti. Op. Dr. Tosun, sünnet için en uygun dönemin yeni doğan dönemi olduğuna vurgu yaparak 1 yaş sonrası için genel anestezi tavsiye ettiklerini 6 yaş sonrası ise lokal anestezi ile sünnet işleminin başarılı şekilde gerçekleştirilebileceğini söyledi. 

Başa dön tuşu