SAĞLIK

Grip aşısı size grip bulaştırır mı?

Aşı, gripten korunmanın güvenli ve etkili bir yoludur ve size virüsü bulaştırmaz.

Hemen konuya girelim: Grip aşısı size gribi bulaştırmaz. Aksine iddialar efsanelerden başka bir şey değildir. Bilim, grip aşıları hakkında açıkça bir şey söylese de, hayatınızdaki çeşitli insanlar farklı bir görüş sunabilir. Öyleyse, bulaşıcı hastalık uzmanı Kristin Englund, MD ile grip aşısı hakkında gerçekleri konuşalım.

GRİP AŞISI AKTİF GRİP VİRÜSÜ İÇERİYOR MU?

Cevap hayır. Koldan bir atış yoluyla verilen grip aşıları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, ya etkisiz hale getirilmiş (veya öldürülmüş) virüslerle ya da grip virüsünden yalnızca tek bir proteinle yapılır.

CDC’ye göre ne inaktive edilmiş virüs ne de tek protein gribe neden olmaz.

Dr. Englund, “Grip aşısından grip alamazsınız” diyor. “Bunun her zaman en büyük endişelerden biri olduğunu biliyorum. Ama size canlı bir virüs vermiyoruz, bu yüzden ondan grip kapamazsınız.”

BURUN SPREYİ GRİP AŞISI NE OLACAK?

CDC’ye göre, burun spreyi grip aşısı, bir hastalığa neden olmayacak şekilde zayıflatılmış canlı bir grip virüsü içeriyor.

Burun spreyi kullanımı, geleneksel grip aşısına göre daha sınırlıdır. Sprey aşı, 2 ila 49 yaşları arasındaki sağlıklı, hamile olmayan kişiler için onaylanmıştır. Zayıflamış bağışıklık sistemi veya kronik rahatsızlıkları (kalp, akciğer veya böbrek hastalığı) olan kişiler burun spreyi grip aşısı yaptırmamalıdır.

NEDEN BAZI İNSANLAR GRİP AŞISI OLDUKTAN SONRA HASTA HİSSEDERLER?

Grip aşısının sizi grip benzeri semptomlarla bırakması mümkündür. Bazı kişilerde hafif ateş, baş ağrısı veya yorgunluk hissedilebilir. Bunu vücudunuzun aşıya yanıt verdiğinin bir işareti olarak düşünün.

Sonuçta grip aşısı, vücudunuzu grip olduğunu düşünmesi için kandırmanın bir yoludur. Dr. Englund, bunun, virüse maruz kalırsanız sizi eninde sonunda koruyacak antikorları üretmesine neden olduğunu açıklıyor.

“Yani aslında, birkaç yan etki iyi bir şey olabilir” diyor. “Vücudunuzun tam olarak yapması gerekeni yaptığının bir işareti.”

Ve gerçekten iyi haber? Grip aşısı semptomları – aşı yerinde ağrı da dahil olmak üzere – tipik olarak 24 saat ila 48 saat içinde kaybolur. Dr. Englund, “Bu, gerçekten grip olsanız karşılaşacağınızdan çok daha az” diyor.

GRİP AŞISI ALERJİK REAKSİYONA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Grip aşısına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon son derece nadirdir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada, teslim edilen milyon grip aşısı başına 1,35 ila 1,83 anafilaksi (aşı alerjisi) vakası bulundu.

GRİP AŞISI GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Grip aşısı kesinlikle virüse karşı bir koruma katmanı sunar. Yıllık CDC çalışmaları tipik olarak grip aşısının grip enfeksiyonlarını uzak tutmada %40 ila %60 arasında etkili olduğunu göstermektedir.

Gripten hastalansanız bile aşı, daha ciddi komplikasyon ve hastaneye yatış riskinizi azaltabilir.

Dr. Englund, Amerika Birleşik Devletleri’nde sonbahar ve kış aylarında meydana gelen grip mevsiminde koruma sağlamak için mümkün olan en kısa sürede grip aşısı olmanızı önerir. Etkinlik genellikle tatiller sırasında ve sonrasında zirve yapar.

Dr. Englund, “Grip aşıları on yıllardır kullanılmaktadır ve son derece güvenlidir” diye güvence veriyor. “Hayat kurtardıklarını biliyoruz. Bu nedenle, kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için grip aşınızı yaptırmanız son derece önemlidir.”

Başa dön tuşu