GENEL

“Toplum yararını gözetiyoruz”

OZAN TÜZÜN, “ÜYELERİMİZ YÜZÜĞÜN DEĞERLİ TAŞLARIDIR”

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi Akdeniz Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Anayasa’nın 56. Maddesinde özetle “Devlet herkesin hayatını, ruh ve beden sağlığı içinde sürdürmesini sağlar” denmektedir. Mimarlar Odası, mesleki faaliyetlerinde  toplum yararını gözeten bir anayasal kuruluştur.

 

Bu amaca paralel olarak, Mimarlar Odası Adana Şubesi’nin değerli üyeleri yüzüğün değerli taşları olarak karşınızda olacaklar. Bu gün burada Kentsel Dönüşüm Kavramını çok yönlü bakış açıları ile irdeleyecek olan konuşmacılarımız, kavramın mevzuat bölümünden başlayarak, parsel bazındaki uygulamalar, kullanıcı hakları ve kendilerine kılavuzluk edecek bilgileri, mimarın rolü, mahalle hakkı ve Adana’nın değişim serüvenini aktaracaklar.

 

Sevgili Faruk Göksu ise bu süreçle ilgili kavram ve eylem üzerine; konuya daha yukarıdan bakarak bizleri bilgilendirecek. Tüm konuklara hoş geldiniz diyerek başarılı bir panel diliyorum.” diye konuştu.

 

FARUK GÖKSU, “TÜRKİYE 3. DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE”

Türkiye’nin 3. Dönüşüm sürecine girdiğini söyleyen Kentlerin geleceğine ilişkin stratejiler üreten tasarımcı ve Şehir Plancısı Faruk Göksu, yaptığı sunumda “1960 – 1980 arası birinci dönüşüm süreci; kentlerde apartman ve gecekondu karakteri ortaya çıktı.

 

1980’li yıllarda gecekondu dönüşüm süreci başladı. 1990’lardan sonra da 3. Dönüşüm sürecine girdik. Bu üç dönüşümün ortak özelliği yapıları yıkıp, yeniden yapılmasıdır. Daha yoğun yapıldığından kamusal alanlar küçülüyor. Bu yüzden 3. Dönüşüm farklı olmalıdır.

 

Kentsel dönüşümler sadece yık-yap yönüyle ele alınmış. Üstelik ekonomik ve sosyal boyutuna bakılmadan. Büyük kentlerde geliştirilen kentsel dönüşüm projelerinde hem mekan hemde insanlar travma yaşıyor.

 

Sosyal boyutu geliştiren modeller lazım. 5 katı yıkıp, on kat yapma yerine kendimize özgü kamusal alan yaratmaya, mahalleri daha yaşanabilir hale getirecek yeni modeller geliştirilmelidir.” dedi.

 

PANELİSTLER BİLGİLENDİRDİ

Konuşmaların ardından Mimar Sait Erhan Özbek’in Moderatörlüğünde ‘Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Sürecini Ne Kadar Biliyoruz? Konusuyla Mimar D. Gökçe Çelik, ‘Kentsel Dönüşüm Mevzuatı’ konusuyla Mimar Alim Erdoğan, ‘Kentsel Dönüşümde Kaybettiklerimiz’ konusuyla Mimar Basri Gazi, Kat Maliklerinin/Mülk Sahiplerinin Yapması Gerekenler ve Mimarınıza Danışın’ konusuyla Mimar Özkal Yüreğir, ‘Mahalle Hakkı’ konusuyla Mimar Emrah M. Güllüoğlu, ‘Kentsel Morfoloji Süreçleri’ konu başlığıyla Mimar Can Durmuşoğlu katılımcılara bilgi verdi.

 

Panelistlerin yaptığı bilgilendirmelerin ardından katılımcılar kentsel dönüşüm hakkında merak ettikleri soruların yanıtını aldılar.

Başa dön tuşu