GENEL

Yunanistan Adalara zırhlı araç sevkiyatı yapıyor

Son dönemde Türkiye-Yunanistan arasında tansiyon bir hayli yükselirken yapılan skandal açıklamalar ve kullanılan ifadelere Türkiye tarafından en net şekilde karşılık verilirken Yunanistan’ın bu kez de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Askeri Statüdeki Adalar’a ABD’nin verdiği zırhlı araçları sevk ettiği anlar İHA’lara yansıdı. Yunanistan’ın bu hareketine güvenlik kaynakları ‘Kabul edilemez’ değerlendirmesi yaptı. Yunanistan’ın uluslararası hukuku çiğneyen bu eylemine sosyal medyada da tepkileri peş peşe getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait İHA’lar Ege’de görev uçuşu icra ederken bir hareketlilik tespit etti ve Yunanistan’a ait olan iki çıkarma gemisinin Sisam ve Midilli’ye seyir halinde olduğu belirlendi. Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, bu gemilerin GASA statüsündeki Midilli’ye 23, Sisem’a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı yaptığı ortaya çıktı. Yunanistan’ın sevk ettiği zırhlı araçların ABD’nin Dedeağaç Limanı’na gönderdiği araçlardan olması ise dikkat çekti.

YUNANİSTAN’DAN SALDIRGAN EYLEMLER

Yunanistan, Türkiye’ye yönelik saldırgan eylemlerine devam ediyor. Yapılan açıklamalar ve kullanılan tahrik edici ifadelerin yanı sıra TSK’ya ait İHA’ların tespit ettiği hareketlilik ile Yunanistan’a ait iki çıkarma gemisinin Midilli ve Sisam’a seyir halinde olduğu belirlendi. Bu gemilerin GASA statüsündeki Midilli’ye 23, Sisam’a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Saldırgan eylemlerine son vermeyen ve uluslararası hukuka aykırı şekilde davranan Yunanistan’ın sevk ettiği zırhlı araçların ABD tarafından gönderilen araçlar olması ise dikkat çekti.

‘ULUSLARARASI HUKUK VE MÜTTEFİK RUHUNA AYKIRI’

Yunanistan’ın bu eyleminin ardından güvenlik kaynakları ise 18 Eylül ve 21 Eylül tarihlerinde yaşanan bu olayların  Yunanistan’ın Türkiye’ye yakın olan adaları silahlandırmaya ve GASA statüsünü ihlal etmeye devam ettiğinin en açık göstergesi olduğunu vurguladı. GASA’lara özellikle ABD tarafından hibe edilen silahların yerleştirilmeye çalışıldığı, yapılan diyalog ve iyi komşuluk çağrılarına karşılık NATO’da müttefik olan Yunanistan’ın uluslararası hukuk ve müttefiklik ruhuna aykırı bu saldırgan eylemi ‘asla kabul edilemez’ olarak değerlendirildi.

 

Başa dön tuşu