ÜNİVERSİTE

Çukurova Üniversitesi 1,5 ADANA Yine Şampiyon…

Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile 22-24 Eylül 2017 tarihlerinde “Shell Eco-marathon Türkiye” araç yarışması düzenlendi. Tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu ve yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla küresel ölçekte gerçekleşen “Shell Eco-marathon”, 1985 yılından beri Shell tarafından düzenleniyor.

Her yıl Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında düzenlenen, dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon, 2015 yılından itibaren ise “Shell Eco-marathon Turkey” adıyla ülkemizde de başarılı bir şekilde organize ediliyor.

           

Şampiyon Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana…

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığında katılan Çukurova Elektromobil takımı kendi tasarladığı ve ürettiği ‘1.5 Adana’ isimli elektrikli araç, şehir konsepti kategorisinde elektrikle çalışan araçlar arasında 1 kWh elektrik enerjisi ile 107,66 km yol katederek birinci olmayı başardı.

 

Çukurova Elektromobil Klasiği…

2013 yılında Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Çukurova Elektromobil takımı ilk defa 2014 yılında TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç yarışmasına katılmış ve Kurul Özel Ödülü ile ödüllendirilmişti. Daha sonra 2015 yılında TÜBİTAK Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, 2016 yılında TÜBİTAK Tasarım ödülü ve 2017 yılında TÜBİTAK şampiyonluğunu kazandı. TÜBİTAK yarışlarında en verimli araç olmayı başaran Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibi, bu başarısını Shell Türkiye’de de gösterdi.

4 yıl boyunca harcanan emeklerin sürdürülebilir olmasına dikkat eden ve bunun bir kültür haline dönüşmesine imkân sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığındaki Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibi, bu anlayışını ulusal ve uluslararası alanlarda elde ettiği üstün performans, başarılı sonuçlar ve şampiyonluklarla ortaya koyuyor.

 

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarında Üretildi.

Tasarımı ve üretiminin Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarında gerçekleştirilen aracın takım üyelerinin de ÇÜ Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akıllı, “Disiplinlerarası ekip anlayışı ile teorik bilginin yanı sıra mühendislik uygulamalarını da ortaya koyarak aracın mekanik tasarımı, gövdesi, şasisi ile motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, telemetri gibi elektrik sistemleri ve elektronik donatıları da yerli ve takıma özgü olarak tasarlanmıştır.” dedi.

 

“Arş. Gör. Çağrı Uzay ve Arş. Gör. Durmuş Can Acer’in Katkıları Takım İçin Çok Önemli.”

Prof. Dr. Akıllı, elde edilen başarının bir takım çalışmasının sonucu olduğunu hatırlatırken ARGE faaliyetlerinin yönetilmesinde ve aracın üretilmesinde Arş. Gör. Çağrı Uzay ve Arş. Gör. Durmuş Can Acer’in katkılarının takım için çok önemli olduğunu ifade etti.

 

“Yüzde Yüz Yerli Elektrikli Bir Araç Yapmak İçin Çalışmalara Başladık.”

Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibinin bundan sonraki hedefi ise uluslararası düzeyde ülkemizi başarı ile temsil etmek, dünya çapında şampiyonluklar yaşamak ve ülkemizin diğer dünya ülkeleri ile rekabet edecek potansiyelinin varlığını ispatlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Akıllı, takımın beş kişilik yüzde yüz yerli elektrikli bir araç yapmak için de çalışmalar başlattığını söyleyerek, ortaya konulan bu hedefleri gerçekleştirmeye hazır olan Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibinin, başta sanayiciler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini beklediğini ifade etti.

 

“Hedef; 2018 Shell Eco-Marathon Avrupa Yarışması’nda Da Şampiyon Olmak.”

Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasında başarı elde eden takımlar, 2018'de Londra'da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılım hakkı elde ederek Avrupa'nın yaklaşık 30 ülkesinden gelen takımlarla yarışacaklar. 2017 yılında hem TÜBİTAK hem de Shell yarışlarında şampiyon olan Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana’nın takım kaptanı Oğuzhan Ertaş, güçlü bir sponsor desteği buldukları takdirde hedeflerinin 2018 Shell Eco-marathon Avrupa Yarışması’nda da şampiyon olup ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu söyledi.

Başa dön tuşu