SAĞLIK

30’lu yaşlardan sonra kalbinizi sağlıklı tutmanın 4 yolu

Besin açısından zengin kanı vücudun her yerine pompalayan, oksijen sağlayan, toksinleri ve atıkları uzaklaştıran kalp, şüphesiz hayati bir organdır. Ve kalp sağlığı genel sağlığın merkezindedir!

Bengaluru, Fortis Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Direktörü Dr Rajpal Singh, “30’lu yaşlarımızda çoğumuzun sağlıklı bir kalbi ve fiziksel çevikliği var. Söylediği gibi, ne ekersek onu biçeriz. Bu aynı zamanda 30’lu yaşlarımızdan sonra kalbimizin nasıl tepki verdiği için de geçerlidir.”

Dr Rajpal, kalbinizi gelecek yıllar için sağlıklı tutmak için bazı önemli ipuçlarını paylaşıyor.

Düzenli egzersiz

Rutininize düzenli fiziksel egzersiz alışkanlığı kazandırmak, hipertansiyon, diyabet, obezite, yüksek kolesterol seviyeleri gibi kalp ile ilgili hastalıklardan kaçınmanın harika bir yoludur ve böylece kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltır. Dr Rajpal, “Egzersiz herhangi bir biçimde, spor, yüzme veya günde 40 dakika veya haftada en az 5 kez basit tempolu yürüyüş olabilir” diyor.

Mantıklı diyet

“Protein yönünden zengin, karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenme önerilir. Bu, sağlıklı bir kuru meyve alımı, günde beş porsiyon meyve, minimum tuz alımı, iyi hidrasyon ve ölçülü alkol ile birleştirilmelidir” diyor Dr Rajpal. Ayrıca tıkınırcasına yemek yerine düzenli aralıklarla küçük porsiyonlar alın.

Sigarayı bırakmak

Sigara içmek, açık arayla kalbin en büyük düşmanıdır ve kalple ilgili çeşitli rahatsızlıklardan sorumludur. “Sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme olasılığı, içmeyenlere kıyasla iki kat ve sigara içmeyenlere kıyasla 3-4 kat daha fazla kalp krizi geçirme olasılığıdır. Dr Rajpal, sigarayı bıraktıktan sonra bir kişinin kardiyovasküler riskinin yarıya inmesi yaklaşık bir yıl ve sigara içmeyen biriyle aynı riske inmesi iki yıl sürüyor” diyor. Özellikle, pasif veya pasif içicilik de benzer zararlı etkilere sahiptir.

Sağlık kontrolü

“Korunma tedaviden daha iyidir. Bu nedenle, 30’lu yaşlarınıza geldiğinizde, yılda en az bir kez düzenli kalp ve sağlık kontrolünden geçmeniz önerilir” diyor Dr Rajpal. Ayrıca sigara içenler, diyabet veya hipertansiyonu olanlar, obezler, ailesinde erken kalp hastalığı öyküsü olanlar gibi kardiyak risk profili yüksek olanlar bir kardiyolog ile görüşerek detaylı bir şekilde değerlendirmelidir.

Dr Rajpal, “Yukarıda bahsedilen tüm hususlar el ele gitmeli ve iyi bir uyku ve olumlu düşüncelerle birleştiğinde, çabalarınız 30’lu yaşlardan sonra kalbinizi sağlıklı tutmak için uzun bir yol kat edecektir.”

Başa dön tuşu