GENEL

5 OCAK VE ADANA

ÇGC Yönetim Kurulu adına Kurtuluş  mesajı yayınlayan Başkan Esendemir, “Bugün 5 Ocak… Fransız İşgalcilerinin ve Ermeni Çetelerinin çekilmek zorunda kaldığı günün 98.yıldönümü. Bağımsızlık destanının yazıldığı gün… Bugün; vatan topraklarında özgürce yaşıyorsak, işgale direnen, bu uğurda can verenler sayesindedir. Açlığa dayanan ancak vatansızlığa ve bayraksızlığa dayanamayacaklarını söyleyerek sokaklara dökülen Adanalılar’ın gurur günüdür… 5 Ocak 1922; Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüm noktalarından biridir. 5 OCAK 1922 Kuvayi Milliye Destanıdır…” dedi.

Başkan Cafer Esendemir mesajında şu görüşlere yer verdi=

“Ulusal Kurtuluş Savaşı’mıza ilham veren, Fransız İşgalcileri’ne ve Ermeni Çetelerine karşı kahramanlık destanı yazan bir kenttir ADANA…

“Paramız, cephanemiz, silahımız yoksa verecek canımızda mı yok” diyen Gizzik Duran gibi yiğitlerin yatağıdır ADANA…

Klikya Cephesi’nde işgalcilere aman vermeyen, bir avuç müfrezeyle birlikte Binbaşı Menil Komutası’ndaki orduyu durduranların toprağıdır ADANA…

Düşman çizmesi altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyenlerin, bağımsızlık aşkıyla tutuşup kadınıyla-erkeğiyle silaha sarılanların yaşadığı yerdir ADANA…

İskenderun Limanı’na çıkarma yapmak isteyen İngiliz İşgalcilere, Mustafa Kemal Paşa tarafından ilk uyarının yapıldığı kenttir ADANA…

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet Rejiminin ilk adımlarının atıldığı, Vali ve Muhtarlık seçimlerinin yapıldığı yerdir Adana…

21 Aralık 1918’de başlayan ve 5 Ocak 1922’de sona eren işgal yıllarında  adeta acıların başkenti haline gelen yerdir Adana…

Bugün 5 Ocak… Fransız İşgalcilerinin ve Ermeni Çetelerinin çekilmek zorunda kaldığı günün 98.yıldönümü. Bağımsızlık destanının yazıldığı gündür…

Bugün; vatan topraklarında özgürce yaşıyorsak, işgale direnen, bu uğurda can verenler sayesindedir. Açlığa dayanan ancak vatansızlığa ve bayraksızlığa dayanamayacaklarını söyleyerek sokaklara dökülen Adanalılar’ın gurur günüdür…

5 Ocak 1922; Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüm noktalarından biridir.

Kuvayi Milliye Destanıdır; 5 OCAK 1922…

***

Adanalı düşmanı sadece savaş alanında yenmekle kalmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi devrimine de imza attı. Tarım ve sanayinin birleştiği, kalkınma hamlesinin de önemli merkezi haline geldi. Açılan fabrikalar, ekilen tarlalar, akıtılan terler, Türkiye Cumhuriyeti’nin zorlu yılları aşmasında, bağımsızlığımızın kök salmasında önemli rol oynadı.. Peşpeşe uygulamaya konulan Atatürk İlke ve Devrimleri sayesinde, 10 yılda baştan başa demir ağlarla örülen Anadolu’da parlayan bir yıldız haline geldi.

Ancak Adana günümüzde; kozmopolit bir yapıya bürünmüş, eğitim başta olmak üzere kültürel anlamda da gerilemiş, sanayisi komşu vilayetlerin hızına ayak uyduramamış, bir anlamda eski ve yeni arasında sıkışıp kalmış durumda.

Kalkınmada hak ettiği payı alamayıp, başta Doğu ve Güneydoğu’dan aldığı fakir göçünün yanı sıra yanıbaşımızdaki Suriye ve Irak’taki iç karışıklıklar nedeniyle gelenler nedeniyle de kent kimliğini yitirmiş ve her alanda giderek gerilemiştir.

Son olarak kentimizin önemli bir markası olan, Dünyaca bilinen TEMSA Fabrikası da üretimine ara vermek zorunda kalmış, sonra konkardato ilan edilerek daha önce kapatılan fabrikalar arasına girmeyi beklemektedir. Sanayinin başkenti olan, onlarca fabrikayla ve onbinlerce işçisiyle ülkenin kalkınmasında, ekonomik bağımsızlığını kazanmasında ön planda olan Adana maalesef eski günlerini arar hale gelmiştir.

Askeri alanda kazanılan başarılar ekonomik alanda teçhiz edilmedikçe, bağımsızlık kalıcı olmaz. Bugün her zamankinden daha fazla çalışmalı, üretmeli ve özgürlüğümüzü koruyabilmemiz için birlik-beraberlik ve dayanışma içinde Kuvayi Milliye Ruhuyla mücadele etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan topraklarında özgürce yaşamamızı sağlayan tüm kahramanlarımıza, şehit ve gazilerimize Allahtan rahmet diliyoruz.

Ruhları şad olsun…

YÖNETİM KURULU

 

Başa dön tuşu