BÜYÜKŞEHİR

Adana Kozan’da üzüm hasadı başladı

Adana’nın Kozan ilçesinin kırsal kesimlerinde üreticiler üzüm hasadına başladı. Aynı zamanda evlerde pekmez kazanları da kaynıyor.

Adana Kozan’da Yaz aylarının sona ermeye başlaması ile birlikte bağbozumu da başladı. Üreticilerin bin bir emekle yetiştirdiği üzümler şimdiden pekmez kazanlarında yerini aldı. Üzüm üreticileri meşakkatli üretim sürecinde pekmez yapabilmek için yoğun mesai içinde.

Üzüm hasadı tamamlandı

Adana’nın Kozan ilçesi Kuytucak Mahallesi’nde vatandaşlar Yayla sezonunu kapatmaya hazırlanıyor. Bir yandan bağbozumunda devam eden üreticiler bir yandan da evlerinin bahçelerinde kışlık pekmezleri için hazırlık yapıyor. Vatandaşlar hala geleneksel yöntemleri kullanarak Üzüm Suyu çıkarırken pekmez için hazır edilen kül ile birlikte kazanlar saatlerce kaynatılıyor. kış için pekmez hazırlayan vatandaşlardan olan Asuman Kara, Bu yıl üzüm hasadının verimli olduğunu söyledi.

Yoğun mesai yapıyorlar

Üzüm hasadına tamamladıklarını ve şimdi de pekmez için yoğun bir mesai içinde olduklarını belirten Kara, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yazın bin bir emekle yetiştirdiğimiz üzümlerimizin hasadını tamamladık. Pekmez hazırlığını üzüm suyunun saatlerce süren emekle kazanlarda kaynaması ile yapıyoruz. Üzümleri topladıktan sonra çuvallara koyuyor ve eziyoruz. Çıkan suyunu odun ateşinde özel külü ile birlikte yaklaşık 7 saat boyunca kaynatıyoruz. Oldukça zorlu bir mesai olsa da çocuklarımız ve kendimiz için şifa dolu pekmezimizi hazır ediyoruz. Bu yıl üzüm bereketli oldu. İklim şartları elverişliydi. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon dilerim” dedi.

Başa dön tuşu