YAŞAM

Adana Sinema Müzesi artık daha zengin

Adana Büyükşehir Belediyesi, Türk sinemasına yüzlerce film kazandıran Adanalı oyuncu, yönetmen ve yazarların anılarının yaşatıldığı, önemli afiş, arşiv, kamera ve materyallerin sergilendiği Adana Sinema Müzesi’ne ek bina kazandırdı. Tarihi Taşköprü’nün yakınında, Adana’nın kültür mirası Tepebağ evlerinin restorasyonuyla kente kazandırılan Adana Sinema Müzesi’nin ek bina açılışını Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, usta yazar Muzaffer İzgü ve ünlü aktör Menderes Samancılar ile birlikte yaptı. Geçen eylül ayında gerçekleştirilen 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nde Babamın Kanatları filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Menderes Samancılar, Adana Sineme Müzesi’ne 35 mm’lik sinema makinesi hediye etti ve kazandığı tüm ödülleri bağışladı.  
‘ADANALILIK RUHUNU YAŞATIYORUZ’
Adana Sinema Müzesi’nin ek bina açılışına  Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Türkiye’nin en çok okunan gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarlarından Muzaffer İzgü, sinema kariyerinde 41 yılı geride bırakan ünlü aktör Menderes Samancılar, Genel Sekreter Yardımcısı Nermin Akray ile çok sayıda davetli ve ilkokul öğrencileri katıldı. 
Törende hemşehrilerine hitap eden Başkan Vekili Ramazan Akyürek, “Adanalılık ruhu” vurgusu yaptı. Akyürek, birbirinden değerli yapımcı, yönetmen ve oyuncuları yetiştiren Adana’nın çok sayıda filmi doğal plato olduğunu ve Türk sinemasını beşiklik ettiğini dile getirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün toplum için yapılan sanata her zaman destek verdiğini vurgulayan Akyürek, Adanalılık ruhunu Adana Sinema Müzesi’nde yaşattıklarını ve ek bina ile daha zengin hale getirilmesini sağladıklarını belirtti.
ATATÜRK’ÜN SÖZÜ AKLINDAN ÇIKMIYOR
Zıkkımın Kökü, Öğretmen, Selamsız Bandosu, Üç Halka 25, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Sarı Necmiye-İt Adası Yazar adlı eserleri sinemaya uyarlanan Muzaffer İzgü ise Adanalı hemşehrileriyle buluştuğu için çok mutlu oldu. Adana Sinema Müzesi’nde balmumu heykeli de bulunan Muzaffer İzgü, 5 yaşında iken Adana Garı’na gittikleri ve babasının omuzlarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü çıplak gözle görmenin heyecanını yaşadığını anlattı. Yokluklar içinde hayat mücadelesi verdiğini aktaran İzgü, Atatürk’ün “Çok çalışmalıyız arkadaşlar” sözünü ilke edindiğini, yeni neslin de bunu örnek almasını istedi. 
SAMANCILAR ÖDÜLLERİNİ BAĞIŞLADI
100’ü aşkın filmde rol alan Menderes Samancılar da Adanalı olmaktan gurur duyduğunu vurguladı. Adana Sinema Müzesi’ne hediye ettiği 35 mm’lik sinema makinesini İstanbul’da kebapçılık yaptığı yıllarda dükkanın önünden geçen eskicinin tezgahında gördüğünü ve 4 lahmacun ve bir bardak ayran karşılığında satın aldığını anlatan Menderes Samancılar, hayata gözlerimi yumduktan sonra sahip olduğu tüm ödüllerin Adana Sinema Müzesi’nde sergilenmesini arzuladığını ifade edip, bağış yaptığını duyurdu.
Konuşmaların ardından Başkan Vekili Akyürek, Menderes Samancılar’a, Genel Sekreter Yardımcısı Nermin Akray da Muzaffer İzgü’ye teşekkür plaketleri verdi. Daha sonra Akyürek ve iki Adanalı usta, alkışlar eşliğinde Adana Sinema Müzesi’nin ek bina açılışını gerçekleştirdi. Açılışa katılanlar, nostaljik müzeyi gezip, Türk sinema tarihinde yolculuk yaptı.

Başa dön tuşu