SARIÇAM

Adana’da batık kent Augusta su altı kamerasıyla görüntülendi

Adana’da Seyhan baraj Gölü’nün altında bulunan ve roma dönemine ait olduğu düşünülen batık kent Augusta su altı kamerası ile görüntülendi. 67 yıldır keşfedilmeyi bekleyen batık kent adeta büyüledi.

Adana’nın Seyhan baraj Gölü’nde bulunan ve Roma imparatoru Tiberius tarafından kurulduğu düşünülen Augusta Antik Kenti, 1955 yılından bu yana sular altında. Bölge Sakinleri Antik Kenti Kayıp Şehir olarak da adlandırıyor.

Adana’nın Merkez Sarıçam İlçesi sınırları içinde bulunan ve karaömerli Mahallesi’ne yakın bir noktada olan Antik Kent, göldeki su seviyesinin düşmesi ile birlikte Yavaş yavaş görünür hale gelmeye başladı. Antik kent bir dil baraj gölünün inşaatı sırasında keşfedilirken Yaklaşık 3 metre derinlikte bulunuyor. Roma dönemine ait bina kalıntıları, sütunlar ve izler su altı kamerası ile kaydedildi.

Su altı kamerası görüntüleri ortaya çıktı

1950’li yıllarda Seyhan barajı inşaatı sırasında keşfedilen Augusta Antik Kenti’nin Son görüntüleri su altı kamerası ile kaydedildi. 67 yıldan bu yana keşfedilmeyi bekleyen antik kentinin içerisinde hamam kalıntıları, tiyatrolar, sütunlu Cadde gibi detaylar bulunuyor. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doktor öğretim üyesi Fatih Erhan, antik kentin Hala tam olarak keşfedilmediğini söyledi.

Kısa süreli çalışma yürütüldü

Baraj inşaatı sırasında bölgede kısa süreli bir çalışma yürütüldüğünü belirten Erhan, İngiliz araştırmacılar tarafından kentin fotoğraflandığını söyledi. Antik kentin son görüntüleri ise su altı kamerası tarafından kaydedildi. Yakın zamanda arkeoloji çalışmalarının da başlaması bekleniyor.

Başa dön tuşu