BÜYÜKŞEHİR

Adana’da yer fıstığı hasadı başladı! Kilosu 24 liradan alıcı buluyor

Yer fıstığı üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden olan Adana’da yılın ilk hasadı başladı. Yer fıstığı ekim alanlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 azaldığı kentte fıstığın kilogramının 20-24 liradan satıldığı öğrenildi.

Adana, Türkiye’de yer fıstığı üretiminde önemli bölgeler arasında yer alıyor. Türkiye’de 400 bin dekar alanda üretilen yer fıstığının 110 bin dekar üretim alanı Adana’da bulunuyor. Kentte fıstık üretiminde yılın ilk hasadı ise Karataş bölgesinde başladı. Üreticiler dönüm başına ortalama 500 ile 700 kilogram arasında verim alırken geçtiğimiz yıla oranla ekim alanlarının azaldığını söylüyor.

EKİM ALANLARI YÜZDE 60 AZALDI

Adana’da yılın ilk fıstık hasadı Karataş ilçesi Kapı Mahallesi’nde başladı. Ovaya doğru devam etmesi beklenen hasatta üreticiler dönüm başına aldıkları verimden son derece memnun. Ancak üretim alanları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 azalmış durumda. Üretimin azalması ise fiyatların artmasına neden oldu. Şu anda Adana’da yer fıstığının kilogram fiyatı tarlada 20-24 lira arasında seyrediyor.

YER FISTIĞI ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, kentte yer fıstığı hasadının başlamasının ardından açıklamalarda bulundu. Fındığı ve çaya verilen destekler gibi Adana’da yer fıstığına da destek verilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, en azından 50 kuruş destek verilmesi halinde ekim alanlarının da artacağını dile getirdi.

Adana’da bu yıl yer fıstığından alınan verimin iyi olduğunu belirten üretici Savaş Ağırbaş ise “Buradaki verim zayıf gibi ama diğer arazilerde inşallah iyi verim bekliyoruz. Fiyatta 23-24 lira diyorlar ama çiftçiler fiyattan pek memnun gibi değil şuanda” dedi.

Başa dön tuşu