SAĞLIK

Ani kalp durmasını ve temel ilk yardımın nasıl yardımcı olabileceğini anlamak

Kardiyak arrest, kalbin çalışmayı durdurması ve kalp ölümü olarak da adlandırılan beklenmedik ölüme yol açması anlamına gelir. Bugün dünyadaki en büyük ölüm nedenlerinden biridir ve kalp hastalığına bağlı ölümlerin yarısından fazlasının kardiyak arrestlerle sonuçlanmasıdır.

Hintliler kalp hastalıklarına yenik düşme riski altındadır ve bu sayı yıllar içinde önemli ölçüde artmaktadır. Bir WHO nüfus sayımına göre, her lakh Kızılderilisinden yaklaşık 4.280’i kalp durması nedeniyle ölüyor!

Riskten bahseden Bengaluru, Kauvery Hastanesi Kardiyotorasik ve Damar Cerrahı Danışmanı Dr Rajesh TR, “Kalp durmasından sonra kan dolaşımı durur. Beyin ölümü ve ölümün gerçekleşmesine dört ila altı dakika var. Her geçen dakika hayatta kalma şansı %7-10 azalmaktadır.” Unutulmamalıdır ki kalp krizi ve ani kalp durması birbirinden tamamen farklıdır. Bu kelimeler, aynı olmadıkları gerçeğine rağmen, genellikle birbirinin yerine kullanılır. Peki, kalp krizi ve kalp durması sırasında gerçekte ne olur? Dr Rajesh anlamamıza yardımcı oluyor.

 Kalp krizi vs Kalp durması

Kalp kasları, koroner arterler yoluyla sağlanan oksijen açısından zengin kan gerektirir. Bu arterler tıkandığında ve dolayısıyla kalbe kan sağlayamadığında kalp krizi meydana gelir. Dr Rajesh, “Kalp kaslarındaki kalıcı hasarın boyutunu sınırlamak için bu tıkanıklıkların derhal ele alınması gerekiyor” diyor.

Bir kalp durmasında, kalp atmayı durdurur. Kan basıncı düşer ve beyin de dahil olmak üzere tüm organlara kan akışı etkilenir. “Beyne kan akışı olmazsa kişi bilincini kaybeder. Acil tedavi uygulanmadıkça ölüm anında gelebilir. Ani kalp durmasının nedeni kalple ilgili olabilir veya olmayabilir” diye açıklıyor Dr Rajesh.

Ani Kalp Durmasının Nedenleri

“Kalp durmasının en yaygın nedeni, çoğunlukla Ventriküler Fibrilasyon (VF) olarak adlandırılan anormal kalp ritmidir. Normalde, elektriksel uyarılar kalpten sistematik bir şekilde iletilir, bu da kalbin odacıklarının sıralı bir kasılmasını başlatır ve kanın vücudun tüm organlarına etkili bir şekilde pompalanmasına yol açar. VF’de, kalpten hızlı, rastgele ve keyfi bir şekilde çoklu uyarılar üretilir ve iletilir. Bu, kalbin etkisiz kasılmasına ve kan basıncının düşmesine neden olur” diyor Dr Rajesh.

Ek olarak, koroner arter hastalığı, özellikle ana koroner arterlerin proksimal segmentlerinde blok gelişirse, ani kalp durmasına neden olabilir. Kalp krizlerine koroner arter hastalığı neden olur ve kalp durmasından farklı olsa da aralarında bir bağlantı vardır. “Kalp krizi geçiren bir hasta hastaneye giderken kalp krizi geçirebilir. Aort Stenozu gibi kalp kapak hastalıkları da ani kalp durmasına neden olabilir” diye vurguluyor Dr Rajesh.

Ani Kalp Durmasının Yönetimi – Temel Yaşam Desteği

Amerikan Kalp Derneği, ani kalp durmasının acil yönetimini basitleştirdi. Temel Yaşam Desteği veya BLS olarak adlandırılan bu eğitim artık kolayca ve etkili bir şekilde öğretilebilir ve tıbbi geçmişi olmayan biri için bile taklit edilebilecek kadar kolaydır. Dr Rajesh şunları ekliyor: “BLS çok basittir ve herkes bunu yapmak için eğitilmelidir. BLS tekniğini kullanarak, eğitimli bir kişi ani kalp durması geçiren bir hastayı tıbbi yardım gelene kadar hayatta tutabilir.”

Dr Rajesh, bir kişi bayıldığında en yaygın nedenin ani kalp durması olduğundan bahseder. Kısaca BLS adımlarını listeler:

İlk adım, ortamın hem mağdur hem de BLS sağlayıcısı için güvenli olmasını sağlamaktır. Değilse, kurbanı güvenli bir yere taşıyın.

Tıbbi yardım çağırın.

Solunum ve nabzı kontrol edin. Hareketler için göğse bakın, Boyundaki nabzı kontrol edin. Bu 10 saniyeden fazla sürmemelidir.

Hiçbiri yoksa göğüs kompresyonlarına başlayın. Göğüs kompresyonu/nefes oranı 30:2, yani her 30 göğüs kompresyonu için iki nefes olmalıdır. Özellikle mevcut COVID-19 zamanlarında, meslekten olmayan kişiler için ‘yalnızca eller CPR’ protokolü de önerilir, burada nefes almadan yalnızca göğüs kompresyonları önerilir. Bunun da çok etkili olduğu gösterilmiştir.

Başa dön tuşu