EKONOMİ

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanması için kredi veren bankalar, askere gidecek kişiler tarafından araştırılmaya başlandı. Kredi alabilmek için kimlik belgesi, başvuru formu, çalışma durumu tespit kağıdı, askerlik şubesinden alınacak olan borçlanma yazısı gibi önemli  evraklar gereklidir.

Askerlik Borçlanması İçin Başvuru Yöntemleri Nelerdir?

Askerlik borçlanması başvuru yolları aşağıda sıralanmıştır:

Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerine giderek askerlik borçlanması için kolay bir şekilde başvuru yapılabilir. Bunun için 4A ya da 4B sigorta koluna bağlı olunması gerekmektedir. 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanlar ise, çalıştıkları kuruma başvuru yapması gerekmektedir.

E-devlet üzerinden birkaç dakikanızı ayırarak kolay bir şekilde askerlik borçlanması başvurunuzu yapabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Askerlik Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet sisteminden askerlik borçlanması başvurusu yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:

https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.

Ana sayfada yer alan giriş yap butonuna tıklanmalıdır.

Açılan sayfada kimlik doğrulaması istenmektedir. Kimlik doğrulaması için için ise T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Eğer E- devlet şifreniz yok ise, E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilmektedir. Yurt dışında bulunanlar ise konsolosluklardan talep ederek şifrelerine ulaşabilirler. E-devlet şifresi alabilmek için kimliğiniz yeterlidir. E-devlet şifresine alternatif olarak mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı da kimlik doğrulamasında kullanabilirler.

Kimlik doğrulaması tamamlandıktan sonra e-hizmetler kısmına girilmelidir ve Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır. Size nasıl yardım edebilirim bölümüne gidilerek Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak da işleme kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek olan işlemlerin listesi içerisinden askerlik borçlanması için başvuru linkinin bulunması gerekmektedir. Hangi sigorta koluna bağlıysanız, SSK’ya bağlı olanlar 4A Askerlik Borçlanması Başvurusu ve Bağ-Kurlular 4B Askerlik Borçlanması Başvurusu kısmına tıklamalıdırlar.

Açılan sayfadan yeni başvuru kısmına tıklayarak sayfanın sizden istediği bilgileri doldurmalısınız.

Askerlik Borçlanması Sorgulama Yolları Nelerdir?

Askerlik borçlanması sorgulaması nasıl yapılır?

Öncelikle https://www.alo170.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Ana sayfanın sağ kısmında yer alan menüden online işlemler butonuna tıklanmalıdır. Canlı destek butonuna giderek  temsilci ile görüşme yapabilirsiniz. İsim, soy isim, T.C. kimlik numarası, telefon numarası, e-posta adresi ve görüşme sebebi ifade edildikten sonra konuşmayı başlat butonuna tıklanmalıdır. Askerlik borçlanmasını sorgulamak istediğinizi ifade etmelisiniz ve ardından temsilcinin sizden istediği bilgiler verildikten sonra sorgulama yapılmaktadır.

Alo 170 hattını arayarak danışmana askerlik borçlanması sorgulaması yapmak istediğinizi ifade ederek kimlik doğrulaması için istenen bilgiler verildikten sonra borçlanma sorgulaması gerçekleştirilecektir.

Askerlik Borçlanması İçin Hesaplama Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanma hesaplaması nasıl yapılır? Günlük asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. İlk olarak aylık brüt asgari ücret 30’a bölünmelidir ve günlük asgari brüt ücret hesaplanmalıdır. Ardından askerlik borçlanmasının maksimum ve minimum miktarı bulunmalıdır. Minimum tutar, günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si olmaktadır. Ödenebilecek en fazla tutar ise; minimum miktar 7.5 katı olarak hesaplanmaktadır.

 

Başa dön tuşu