BÜYÜKŞEHİR

ASKİ’de 35 su kuyusunun hiç açılmadığı ortaya çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ASKİ (Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini konu alan basın toplantısı gerçekleştirdi. Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen basın toplantısına ulusal ve yerel medya yoğun katılım gösterdi.

HER AY 15-20 MİLYON AÇIKTAN, 22 MİLYON FAZLA VERİR HALE GETİRİLDİ

Göreve başlamalarının üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen, ASKİ’yi ayda 15-20 milyon lira açık verir halden, aynı miktarda fazla veren bir kurum haline getirdiklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın üçte birinde su bulunmadığını, çok sayıda ilçede ve yerleşim biriminde arıtma tesisi olmadığını söyledi. ASKİ’nin gelirinin artırılarak, halka daha fazla hizmet edilmesinin planlandığını vurguladı.

ASKİ’nin Temmuz 2019’da 22 milyon bütçe fazlası bulunduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, geçmiş dönemi ilişkin ilginç bulguları basın mensuplarıyla paylaştı.

ARAÇ KİRALAMA İHALESİ

Zeydan Kardalar, ASKİ bünyesinde yapılan araç kiralama ihalelerinde, hizmette aksamaya meydan verilmeksizin, araçların daha etkin ve verimli kullanılması sağlanarak, kiralanan araç sayısının azaltıldığını ve akaryakıt için harcanan para da içinde olmak üzere 22 milyon lira  tasarruf sağlanacağını açıkladı.

İhalede, akaryakıt fiyat farkı kesintisinin yapılmamasından dolayı ASKİ’nin kasasından çıkan 4 milyon 30 bin liranın yüklenicilerin hakkedişlerinden mahsup edilmek sureti ile tahsil edildiğini açıklayan Başkan Zeydan Karalar, araç kiralama ihalesinde yüklenicinin sözleşme hükümlerini yerine getirilmemesi nedeniyle 4 milyon 145 bin lira cezai işlem uygulandığını açıkladı.

ÇOK SAYIDA SORUNLU İŞLEM

Uzaktan okumalı sayaç alımı ihalesiyle ilgili sözleşmenin feshedilmesinden kaynaklı 2 milyon 225 bin 400 liralık teminatın gelir kaydedildiğini, güncelleme farkı olan 1 milyon 171 bin 229 liranın takibi için işlem başlatıldığı, ayrıca fesih tarihine kadar teslim edilmeyen sayaçlarla ilgili 8 milyon 382 bin 570 liralık ceza kesildiğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, Binalardaki Su Depolarının Durum Tespit Çalışması ve Coğrafi Bilgi Sistemine Entegrasyonu adı altında bir ihtiyaç oluşturularak çıkılan ihale nedeniyle oluşan kamu zararının 4 milyon 602 bin lira olduğunu ifade etti.

BU KADAR TONER VE A4 FOTOKOPİ KAĞIDI NEREDE? 35 KUYU HİÇ AÇILMAMIŞ

Bazı firmalara fazladan 755 bin liralık KDV ödemesi yapılması, teklifi aşırı düşük olmayan bir isteklinin teklifinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi nedeniyle uğranan 729 bin liralık 322 liralık kamu zararı tespiti yapıldığı ve zararların tahsili için işlem başlatıldığını kaydeden Başkan Zeydan Karalar, yazıcı, tarayıcı ve fotokopi makinelerinin toner kullanımının hesaplanmasının ardından ortaya çıkan kamu zararının tahmini olarak 2 milyon 124 bin lira olduğunu söyledi.

A4 fotokopi kağıdı miktarlarının da incelendiğini, konuyla ilgili kamu zararının da 262 bin lira olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, içme suyu ihtiyacı için açıldığı söylenen kuyulardan 35’inin hiç açılmadığını, bu suretle 5 milyon 267 bin lira fazla ve yersiz ödeme yapıldığını anlattı.

ÇALIŞANA ÖDENEN MİKTAR BÜTÇENİN YÜZDE 65’İ…

İşçilik giderlerinin ASKİ bütçesinin yüzde 30’unu geçmesinden kaynaklı alınan tedbirler kapsamında, iş sözleşmeleri feshedilen personelden kaynaklı ödenmeyen maaşlardan 4 milyon 500 bin lira bütçe fazlası sağlandığını da açıklayan Başkan Zeydan Karalar, oluşan ve ödenen toplam kamu zararının 60 milyon 225 bin lira olduğunu belirtti.

ASKİ’YE 160 MİLYON KAZANDIRILDI

Böylece aylık açık verir bir kurumu, gelir fazlası verir hale getirerek, matematiksel olarak, göreve geldikleri andan itibaren ASKİ’ye 160 milyon lira kazandırmış olduklarını anlatan Başkan Zeydan Karalar, yönetim anlayışlarının farklı olmasından kaynaklı diğer kazanımlarla ilgili de bilgi aktardı.

YEDİGÖZE İÇME SUYU PROJESİ YENİLENDİ VE ADANALININ 1 MİLYAR 350 MİLYON LİRASI KORUNDU

Bir önceki yönetimin bazı merkez ilçelere ve köylere su götürmek için içme suyu ihalesine çıktığını ve ilk ihale bedelinin 311 milyon lira olduğunu söyledi. İşin yüzde yirmisi tamamlandığında, paranın da bittiğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “Yedigöze’den su getirmek için yapılan eski projeye devam etseydik, ancak 1 milyar 652 milyon lira harcayarak tamamlayabilecektik.  Bunun yerine yeni bir proje hazırladık ve yeni bir proje ile aynı işi toplamda 285 milyon liraya bitireceğiz. Böylece halkın yaklaşık 1 milyar 350 milyon lirası korunmuş, tasarruf edilmiş olacak” diye konuştu.

HATALAR MİNİMUMA İNMELİ, KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI

Geçmiş yönetimi kötülemek istemediklerini ancak yönetim anlayışındaki farkın bilinmesi gerektiğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, “Bizim attığımız her adım, ülkemizin, şehrimizin geleceğini belirleyecek. Bu nedenle dikkatli olmalıyız. Belediyeler, hataların minimuma indirgendiği, kaynakların en verimli kullanıldığı yerler olmalı. İnsanların gözünde belediyeler istihdam alanı. Biz bunu değiştirmek zorundayız. Kaliteli hizmet üreten, potansiyeli olabildiğince harekete geçiren ve kullanan yerler olmak zorundayız. 4 milyar 320 milyon borçla devraldığımız belediyenin yıllık geliri en fazla 1.1 milyar lira. Borç açıktan dolayı şu anda 4 milyar 490 milyon lira. Hareket kabiliyetimiz çok kısıtlı.” dedi.

 

Soru Cevap Bölümü’nde, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin personel sayısına ve bütçenin yüzde 65-66’sının çalışan ödemelerine gittiğini açıklayan Başkan Zeydan Karalar, maaş ödeyemeyen, hizmet edemeyen bir belediyenin başkanı olmak istemediğini ifade ederek, istemeyerek de olsa gerekeni yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

EFSANE İŞLER YAPMAYA GELDİK VE YAPACAĞIZ

Laik, demokratik, hukuk devletinden yana olduklarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinden sonsuza kadar ayrılmayacaklarını belirten Başkan Zeydan Karalar, “Efsane işler yapmaya geldik, efsane işler yapacağız. Başkanlıklarımızı tartışmaya açmaya çalışanlar, rantları kesilenlerdir” diye konuştu.

ZİYAPAŞA VE SEYHAN NEHRİ PROJELERİ

Ziyapaşa Bulvarı’nın bir kültür merkezine dönüştürmek istediklerini, Seyhan Nehri’nin de dünyada beğenilecek bir dizaynla, özel günlerde hayranlıkla izlenecek, ulaşımda da kullanılacak bir hale getirmeyi istediklerini açıklayan Başkan Zeydan Karalar, hemen hemen her şehrin sorunu olan ulaşım problemini azaltmak için de yoğun çalıştıklarını bildirdi.

Ulusal ve uluslararası kredilerden yararlanmak için de çok sayıda proje hazırladıklarını ileten Başkan Zeydan Karalar, her türlü zorluğu yenip, başarılı olacakları mesajını verdi.

Başa dön tuşu