EKONOMİ

Bakanlık 79 ilde 733 bal ormanı kuruyor

81 ilin 79’unda 733 bal ormanı kuran Tarım ve Orman Bakanlığı , Türkiye’nin bal üretiminde dünya ikincisi olduğunu belirterek, bu rakamı 2023 yılı sonuna kadar 790’a çıkarmayı hedefliyor .

Bakanlık Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de bal üretiminin ve kalitesinin artırılması ve bu alanda daha fazla kişinin istihdam edilmesi için çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Bakanlık, dünyadaki çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 92’sinin Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirterek, bal ormanlarının orman alanlarının ekonomik, ekolojik ve sosyal işlevlerini artırmaya, orman köylülerine istihdam ve ek gelir sağlamaya olanak sağladığını bildirdi.

Bakan Vahit Kirişçi, ülkemizde ve dünyada arıcıların yaşadığı sıkıntıları dikkate alarak bakanlığının bir takım destekler ve teşvikler sağladığını kaydetti.

Kirişçi, resmi verilere göre geçen yıl yurt içinde 96 bin ton bal üretildiğini bildirdi.

Kirişçi, “Bu yıl da mevsim şartları iyi giderken 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz” dedi.

Bakan, geçen yılın 11 aylık döneminde 41,5 milyon dolar değerinde 16 bin ton bal ihraç edildiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre Türkiye, 2020 yılı itibariyle arı kolonisi varlığı ve bal üretimi açısından Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Kirişçi, “Üretimi artırarak dünyada bal sektöründe daha fazla söz sahibi olacağız” dedi.

Bakanlık ayrıca ormanlarda arıcılığın ormancılığın geleceği açısından hayati bir rol oynadığını vurguladı.

Bakanlık, bal ormanlarının kurulmasıyla zarar gören ormanlık alanların değerlendirildiğini, bal arılarının tozlaşmasıyla biyolojik çeşitliliğin korunduğuna dikkat çekti.

Bakanlık, orman örtüsünün hakim olmadığı alanlarda, orman altı katmanın zenginleştirilmesi için nektar verimi yüksek ve bölgeyle uyumlu bitkilere öncelik verildiğini bildirdi.

79 ildeki 733 bal ormanının dağılımına bakıldığında, 36 ormanla Mersin ili ilk sırada yer aldı.

Bunu 25 ve 24 bal ormanıyla güneydeki Antalya ili ve kuzeybatıdaki Çanakkale ili izledi.

Bakanlık ayrıca bilimsel arıcılık uygulamaları kapsamında 2003-2021 yılları arasında 6 bin 358 aileye 215 milyon liralık arıcılık desteği verildiğini duyurdu.

2022 yılında 349 aileye 11 milyon lirayı aşkın maddi destek sağlandı.

Başa dön tuşu