GENEL

Batı Almanya’da linyit madenciliğine karşı yeni protestolar düzenlendi

Batı Almanya’daki bir kömür madeninin genişletilmesine karşı çıkan iklim aktivistleri, Salı günü çeşitli yerlerde yeniden protestolar düzenlediler ve yüzlerce kişi, bir açık ocak madenin kenarında düzenlenen gösteriye katıldı.

Batıdaki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki eylemler, bir gün önce parlama noktası olan Lützerath köyünün son temizliğini takip ediyor.

Lützerath sahasının sahibi olan Alman enerji şirketi RWE, günlerdir küçük mezranın altındaki bir tünelde barikat kuran son aktivistlerin Pazartesi günü bölgeyi terk ettiğini söyledi. O zamandan beri tamamen çitle çevrilmiş durumda.

Polise göre, komşu Keyenberg köyünde başlayan ve yakındaki Garzweiler madenine doğru yönelen bir gösteriye birkaç yüz kişi katıldı. Bir polis sözcüsü, aktivistlerin tehlikeli ve yasak olan açık ocağın kenarında durduğunu söyledi.

Geçen hafta protestolara katılmak için Almanya’ya giden İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Salı günkü gösteriye katıldı. Sahadaki bir dpa fotoğrafçısına göre, o, madenin kenarında polis tarafından kuşatılmış 60 ila 70 kişilik bir protestocu grubunun parçası.

Bir RWE sözcüsüne göre, bir kişi madene girmiş ve açık ocakta “bir tür çıkıntının” üzerinde duruyordu.

Bir polis sözcüsü, çatışmalar patlak verdiğinde, polis memurlarının aktivistlere karşı yine cop ve biber gazı kullandığını ve ata bindiğini doğruladı.

Yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Köln’de aktivistler Salı sabahı trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafiği durdurmak için kendilerini yollara yapıştırdı.

Bir sokağın karşısına oturdular ve Son Nesil grubundan olduklarını belirten bir pankart kaldırdılar. Lützerath’ın yıkılmasına karşı kullanılan protesto sembolleri olan sarı haçlar da görülebiliyordu.

Polise göre, erişim yolları kapatıldı ve trafik yönlendirildi. Bir polis sözcüsü, üç kişinin sokağa mahsur kaldığını ve üç kişinin daha götürüldüğünü söyledi.

Bir dpa fotoğrafçısı trafik sıkışıklığını ve sürücülerin aktivistlere yönelik öfkeli yorumlarını gözlemledi.

Son Nesil grubu, Köln’den bir fotoğrafı tweetledi ve “#Lützerath’ın altındaki kömür yerde kalmalı!”

Düsseldorf’ta Extinction Rebellion grubundan yaklaşık bir düzine aktivist kendilerini eyalet İçişleri Bakanlığı binasına yapıştırdı.

Bölgedeki diğer yerlerde başka protestolar da oldu. Aachen yakınlarındaki Inden açık ocak linyit madeninde bir ekskavatör işgal edildi ve daha sonra çalışmayı durdurmak zorunda kaldı. Aachen polisi olaya karışan yaklaşık 20 aktivistten söz ederken, enerji şirketi RWE’nin bir sözcüsü 30 ila 40 aktivistten bahsetti.

Polise ve RWE’ye göre, yaklaşık 20 aktivistten oluşan bir grup, Rommerskirchen yakınlarındaki Neurath elektrik santraline giden demiryolu hatlarını işgal etti. Başlangıçta, sitelerin hiçbirinde rahatsızlık yoktu.

“Burada ve daha ilerisi yok” anlamına gelen Ende Gelände ittifakı, demiryolu raylarında tam vücut beyaz giysiler içindeki aktivistlerin bir fotoğrafının yanında “Bugün burada çalışan bir kömür treni yok. Bedenlerimizle yıkım yolunda duruyoruz” diye tweet attı. . “İklim koruması el emeği olarak kalır!”

Polis güçleri, çok sayıda spontane, merkezi olmayan eyleme daha hazırlıklı olduklarını söylüyor. Fridays For Future ve Last Generation gruplarını da içeren eylem ittifakı “Lützerath Unräumbar” (Lützerath Unclearable), daha önce Salı günü ortak bir eylem günü çağrısında bulunmuştu.

Bu arada, Kuzey Ren-Vestfalya eyalet parlamentosu bu hafta tahliyeyle ilgili bazı tartışmaları ele alacak.

Ekonomi, içişleri ve belediye komiteleri, tahliyenin gerekliliği ve orantılılığı hakkındaki temel anlaşmazlığın çeşitli yönleriyle ilgileniyor.

Başa dön tuşu