EKONOMİ

Baykar’dan süpersonik uçak müjdesi

Şirketin baş teknoloji sorumlusu (CTO) Bayraktar Kızılelma, Türk drone patronu Baykar’ın insansız savaş uçağının süpersonik bir versiyonunu yapmayı planladığını söyledi.

Selçuk Bayraktar, bir yayında Türkiye’nin ilk yerli olarak geliştirilip üretilen insansız savaş uçağı Kızılelma’nın özelliklerini anlattı.

Kızılelma’nın savaş uçaklarına karşı savaşabileceklerini söyleyen Bayraktar, ayrıca seyir süresinin Baykar’ın son insansız hava aracı Akıncı İnsansız Muharebe Hava Aracı’na (SİHA) göre birkaç kat daha uzun olduğunu söyledi.

Bayraktar, “Hatta süpersonik bir varyant yapmayı planlıyoruz” dedi.

Düşük tespit edilebilirlik ve hipersonik hıza sahip Kızılelma (Kızıl Elma) olarak adlandırılan Milli İnsansız Muharebe Hava Aracı Sistemi (MIUS), dünya çapında büyük ilgi gören savaş uçakları Baykar’ın son derece kritik ve stratejik bir projesidir.

Mürettebatsız savaş uçağının, stratejik taarruz, yakın hava desteği (CAS), füze taarruzları, düşman hava savunmasının bastırılması (SEAD) ve düşman hava savunmasının imhası (DEAD) gibi çok sayıda askeri eylem gerçekleştirmesi bekleniyor.

Beş saat uçabilmesi ve 800 km/s (500 mph veya Mach 0.64) hıza ulaşması öngörülmektedir.

‘Yeni Baykar hikayesi’

Bayraktar, Kızılelma’nın ardından uzayla ilgili atılımlarına başlayacaklarını ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde gerçekleştirmeleri gereken hedefleri olduğunu söyledi.

Hedefimiz alçak yörünge takımyıldızları ile bir iletişim ve küresel konumlandırma sistemi geliştirmenin yanı sıra yörünge transfer araçları geliştirmek” dedi.

Bayraktar, yaklaşık 6 ay önce uzay girişimini başlattıklarını ve buradan yeni bir Baykar hikayesi çıkacağını söyledi.

Başa dön tuşu