GENEL

Bebeklerde Ek Gıdaya Başlangıç Ne Zaman ve Nasıl Olmalı?

Her bebek doğduğu günden itibaren anne sütüne ihtiyaç duyar. Anne sütü bebeğin tüm besin gereksinimine cevap verir ama bir yere kadar. 6 aylık olan tüm bebeklerde anne sütünü destekleyici ek gıdalara geçmek elzemdir. Bebeğin durumuna göre bebek ek gıda geçiş süreci beş buçuk aydan da başlayabilir. Bebek ek gıda ürünleri geçiş aşaması bebeklerin mineral ve vitamin gereksinimlerini karşılamanın yanında bebeğin hayatı boyunca tüketeceği yiyeceklerle tanıştırılması da demektir. Fakat bu bebeklerin her besini tüketebilecekleri anlamına gelmez. Bebekler 6 aylık olduklarında dört ana besin grubu ile beslenebilirler. 6 ay ek gıda ürünleri sebze ve meyveler, yoğurt, tahıl grubu ve baharatlar ile çaylardır. Fakat bebekler her sebze ve meyveyi ya da baharatı sindiremezler. Dolayısıyla bebek ek gıda ürünlerinde seçici olmak ve bu ürünleri sınırlandırmak gerekir. Yani her sebze ve meyveyi bebeğinize doğrudan yediremezsiniz.

6 aylık bebek ek gıda ürünlerinden sonbahar ve kış sebzeleri patates ile tatlı patates, bal kabağı, havuç, karnabahar ve sarımsaktır. Sonbahar ve kış aylarında bebeklere verilecek meyveler ise muz, elma, armut, Trabzon hurması, ayva ve avokadodur. 6 aylık bebek ek gıda geçiş süreciniz ilkbahar ve yaz mevsimlerine denk geliyorsa bebeğinize yedirebileceğiniz meyveler ise şeftali, kayısı, muz, armut, elma ve avokadodur. Yine yaz ve ilkbahar sebzelerinden olan havuç, kabak, kapya biberi, çarliston biber, patates, enginar, taze fasulye, semiz otu, bezelye ve sarımsağı da bebeğinize verebilirsiniz. Mevsiminde ve taze olarak temin edilmesi gereken sebze ve meyveleri ek gıdaya başlangıç sınırı olan altıncı ayda bebeklere püre haline getirip yedirmelisiniz. Çünkü bebeklerimiz bu gıdaları çiğ ve taneli olarak tüketemezler.

6 ay ek gıda ürünlerinden bir diğeri yoğurttur. Anneler yoğurdu evlerinde kendileri mayalamalıdırlar. Yoğurt mayalama işleminde kullanacakları sütler ise açık olmamalı, cam şişeler içinde satılan pastörize sütler tercih edilmelidir. Pirinç ise ek gıdaya başlangıç aşamasında kullanabileceğiniz ilk tahıldır. Tarçın, kimyon ve kuru nane ile ıhlamur ve rezene çayı da 6 ay ek gıda ürünlerindendir.

Ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise geçişin azar azar yapılması ve bu aşamada anne sütüne ana öğün olarak devam edilmesidir. Unutulmamalıdır ki bebek ek gıda ürünleri destekleyici besinlerdir ve anne sütü bebeğin temel gıdasıdır. Bu nedenle ek gıdalar ilk 6 ayda bebeğe her gün bir çay kaşığı olacak şekilde verilmelidir. Bebeğinizi yeni tatlarla tanıştırmak konusunda sabırlı olmayı da atlamayın. Bunun için 3 gün kuralını uygulamanız yerinde olacaktır. 3 gün boyunca ara öğünlerde olmak üzere bebeğinize ek gıda ürünlerinden seçtiğiniz birini azar azar tattırın ve bebeğinizi gözlemleyin. Eğer bebeğiniz gıdadan hoşlanmadıysa bu gıdayı vermeyi kesin ve bebeğinizi zorlamayın. Ama daha da önemlisi bebeğinizde bu gıdaya karşı herhangi bir alerjik reaksiyon oluşup oluşmadığıdır. Bu durumda da o ek gıda ürününü bebeğinize yedirmekten hemen vazgeçmeniz gerekir.

Bebek ek gıda ürünlerinin katkısız ve doğal olması mecburidir. Bu bağlamda hazır paketli gıdalara güvenmek pek olası değil. Her tür riski önlemek ve bebeğinizin ek gıda geçiş sürecini sağlıklı şekilde tamamlamak için Aşçı Anne’nin ek gıda paketini deneyebilirsiniz.

Başa dön tuşu