YAŞAM

Bitter çikolatanın cilt, saç ve genel sağlık için faydaları

Bunu duydunuz – bitter çikolata, sütlü veya beyaz değil. Bu çikolata çeşitleri arasındaki farkı hep merak ettiyseniz ve sütün en az bitter çeşitleri kadar iyi olduğunu düşündüyseniz, bu yazı tam size göre! Bitter çikolatanın neden sağlıklı olduğunu ve cildiniz, saçınız ve genel sağlığınız için sunduğu birçok faydayı öğrenmek için okumaya devam edin.

Neden Bitter Çikolata?

Tüm çikolatalar eşit yaratılmamıştır; Bu lezzetli ikramın faydalarından yararlanabilmek için kalori yüklü çeşitler yemediğinizden emin olmanız gerekir. Bu daha da önemlidir çünkü çikolatanın tadı güzeldir ve onu fazla tüketmek kolaydır.

Bitter, sütlü ve beyaz çikolata arasındaki lezzet farklılıkları, her türün üretilme biçimindeki farklılıklar nedeniyle mevcuttur.

Bitter çikolata

Bitter çikolata, kakao katıları, kakao yağı ve az sütlü veya hiç süt içermeyen şekerden oluşur. Yüksek kakao ve daha az şeker bileşimi nedeniyle hafif acı bir tada sahip yarı tatlı olarak tanımlanabilir. Tüm çikolata türleri arasında bitter çikolata, kakao katı makyajında ​​%30-80 arasında değişen en yüksek kakao katı maddesi ve kakao yağı yüzdesine sahiptir. Bitter çikolata, kireçli bir dokuya sahip diğer iki çeşitten daha kurudur, ancak tam ve gerçek çikolata aroması içerir.

Beyaz çikolata

Beyaz çikolata, kakao katıları veya kakao çekirdeğinin yağsız kısmını içermediği için gerçekten çikolata olarak adlandırılamaz. Kakao yağı – kakao çekirdeğinin soluk sarı, yenilebilir bitkisel yağ kısmı – beyaz çikolatanın çoğunu oluşturur. Kakao yağına kremamsı ve daha lezzetli olması için şeker ve süt eklenir.

Sütlü çikolata

Sütlü çikolata, değişen oranlarda kakao katılarına sahiptir. Kakao yağı, süt ve şekerin eklenmesi, sütlü çikolatayı dünya çapında sevilen tatlı kremalı bir muamele haline getirir. Sağlık yararları sunmaya gelince, beyaz çikolata şeker ve doymuş yağ içeriği ile boş kalori kaynağıdır. Sütlü çikolata ayrıca koyu çikolataya kıyasla daha fazla şeker ve yağ ve daha az kakao katı içerir. Çikolatadaki kakao yüzdesi ne kadar yüksek olursa, o kadar sağlıklıdır, yüksek kakao katı içeriği ile bitter çikolatayı en sağlıklı çeşit haline getirir.

Besin içeriği

Bitter çikolata, sağlık üzerinde olumlu etkisi olan bir dizi besin bileşeniyle doludur.

Antioksidanlar

Ham, işlenmemiş kakao çekirdekleri, ORAC (oksijen radikal absorbans kapasitesi) sıralamasında en yüksek gıdalar arasındadır. ORAC, bir gıda örneğinin serbest radikalleri ne kadar iyi etkisiz hale getirebileceğini ölçer. Kakao bakımından zengin bitter çikolata, polifenoller, flavanoller, kateşinler ve antioksidan olarak işlev gören daha fazlası gibi bol miktarda organik bileşiklere sahiptir.

Mineraller

%70-85 bitter çikolata, 100 gramda yaklaşık 11 gram lif içerir. Bunun dışında, birçok temel mineral için RDI’nin (Referans Günlük Alım) bir kısmını sağlar – manganez için RDI’nin %98’i, bakır için RDI’nin %89’u, demir için RDI’nin %67’si ve günlük ihtiyacın %58’i. Magnezyum için RDI. Bitter çikolata ayrıca bol miktarda fosfor, potasyum, selenyum ve çinko içerir.

Bitter Çikolatanın Cilt İçin Faydaları

Bitter çikolatayı olduğu gibi yiyin, sıcak kakao tarifinize ekleyin veya topikal bir güzellik bakımı olarak kullanın, işte bu şımartıcı gıdanın cildiniz için yapabilecekleri!

Güneş hasarından korur

Araştırmalara göre bitter çikolata yemek size daha pürüzsüz bir cilt dokusu, güneşe maruz kaldığında %25 daha az cilt kızarıklığı ve uzun süreli cilt nemi sağlar. Çikolatadaki flavonoidler, zararlı UV ışınlarını cildinizden yansıtmaya yardımcı olarak güneş yanığını ve cilt kanseri gibi durumları önler. Bitter çikolata ayrıca cilt renginin bozulmasına karşı savaşmaya yardımcı olur.

Erken yaşlanmayı önler

Bitter çikolata, koyu lekelerin ve pigmentasyonun azaltılmasına yardımcı olur ve cildin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlar. Aynı zamanda cildin nemini geri getirmeye çalışır ve onu kilitli tutar, kolajen içeriğini iyileştirir ve dolaşımı hızlandırır, bunların tümü ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü geciktirmeye yardımcı olur.

Hücre büyümesini teşvik eder

Bitter çikolatada bulunan bakır, demir ve çinko gibi temel mineraller hücre büyümesini destekler ve cildinizi besleyerek daha genç görünmesini sağlar. Bitter çikolata ayrıca cildi detoksifiye eder ve ölü cilt hücrelerini yok ederek cildinizin taze ve parlak görünmesine yardımcı olur.

Cildi iyileştirir

Bitter çikolata, hücre iyileşmesini artıran minerallerle zenginleştirilmiştir. Bitter çikolata, ölü deri hücrelerini atarak pürüzsüz cildi ortaya çıkarmanın yanı sıra ciltteki yara izlerini ve lekeleri de hafifletir.

Stresi azaltır

Yüksek stres seviyeleri cildinize zarar verebilir. Orijinal soğutma hapı olan magnezyum, stres hormonu kortizolün salınımını bastırır. Bitter çikolata bol miktarda magnezyum içerdiğinden stresi azaltmaya yardımcı olur, bu da kolajen yıkımını önleyerek cildinizi sağlıklı tutar. Magnezyum ayrıca sağlıklı bir cilt için önemli olan daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

İltihabı azaltır

Kronik inflamasyon, vücudunuzu sürekli bir uyarı durumunda tutar. Bitter çikolatadaki flavanoller iltihabı azaltmaya yardımcı olur, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olur ve cildin genç görünmesini sağlar.

Saç İçin Faydaları

Bitter çikolatanın saç derinize ve saçınıza da pek çok faydası var!

Saç hacmini artırır

Bitter çikolatadaki bakır, demir ve çinko gibi mineraller hücre büyümesini hızlandırır ve cilde ve kafa derisine kan akışını artırır, besinlerin hücrelere daha iyi transferini kolaylaştırır, böylece daha sağlıklı, daha güçlü saçlara yol açar. Geliştirilmiş dolaşım ayrıca saç dökülmesine karşı savaşmaya yardımcı olur.

Saç kalitesini artırır

Bitter çikolatadaki besinler sadece saç uzamasını hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda her bir ipliğe güç katarak ve onları parlak ve yumuşak hale getirerek buklelerinizin kalitesini iyileştirir.

Enfeksiyonları önler

Bitter çikolata yemek iltihabı azaltır ve kafa derisi enfeksiyonlarını ve diğer kronik hastalıkları uzak tutar. Daha iyi saç derisi sağlığı, otomatik olarak daha sağlıklı saçlara dönüşür.

Güneş hasarını önler

Bitter çikolatanın besleyici faydaları, saç derinizi cildiniz kadar UV ışınlarının zararlarından korur.

Cilt ve Saç İçin Kendin Yap Maskeleri

Bu maskeleri evde deneyin ve cildinizin ve saçınızın çikolatamsı bir güzellikle şımartılmasına izin verin.

Birer yemek kaşığı kakao tozu ve bal ile bir tutam tarçın tozunu karıştırın. Yüzünüze ve boynunuza uygulayın ve 15-20 dakika sonra yıkayın.

İki bitter çikolatayı eritin ve 2/3 su bardağı süt, 2-3 yemek kaşığı esmer şeker ve bir çay kaşığı tuzu karıştırın. Karışımı biraz soğumaya bırakın, ardından yüze eşit olarak uygulayın. 15-20 dakika sonra durulayın.

Yarım fincan eritilmiş bitter çikolata alın ve iki yemek kaşığı Fuller toprağı ile karıştırın. Biraz soğumaya bırakın ve cilde ılık uygulayın. Bir kez kuru suyla durulayın.

Bir macun yapmak için kakao tozu ve ağır kremayı eşit miktarlarda karıştırın. Yüze uygulayın ve 20-30 dakika sonra durulayın.

Bir bar bitter çikolatayı eritin ve bir yemek kaşığı gram unu, bir çay kaşığı lor ve yarım limon suyunu karıştırın. Macunu yüzünüze uygulayın ve 30 dakika sonra durulayın.

Birer bardak çilek ve karpuz, bir muz ve 50 gr eritilmiş bitter çikolatayı karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika sonra ılık su ile yıkayın.

Yarım fincan kakao tozu, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve birer tatlı kaşığı bal ve kremayı karıştırarak bir ovma yapın. Dairesel hareketlerle nazikçe yüzünüze ve boynunuza masaj yapın. 15 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın.

4-5 yemek kaşığı kakao tozu ve bal ile iki yemek kaşığı esmer şekeri karıştırarak soyulabilir bir maske yapın. Kalın macunu yüzünüze uygulayın ve kurumasını bekleyin. Yavaşça soyun ve su ile durulayın.

Pürüzsüz, tatlı bukleler için: Olgun bir muzu ezin ve 3-4 küp eritilmiş bitter çikolata ve bir çay kaşığı bal ile karıştırın. Karışım soğuduktan sonra, saçınızın uzunluğuna, köklerden kaçınarak uygulayın. Saçları streç filme sarın ve 30-45 dakika bekletin. Ilık suyla yıkayın ve gerekirse hafif bir şampuan kullanın.

Hacimli saçlar için: 3-4 küp eritilmiş bitter çikolatayı yarım su bardağı yoğurt ve yarım yemek kaşığı bal ile karıştırın. Saç derisini önlemek için ılık karışımı saçınıza uygulayın. 30 dakika sonra su ve hafif şampuanla yıkayın.

Genel Sağlık İçin Faydaları

Bitter çikolata, genel sağlığınıza aşağıdaki şekillerde fayda sağlar:

Kalp sağlığını artırır

Bitter çikolatadaki flavonoidler, kalp hastalığına yol açan yaşlanmayı önler. Bitter çikolatanın anti-inflamatuar etkisi, arterleri kaplayan endotel hücrelerini sağlıklı tutar.

Kolesterolü düşürür

Kolesterol arterleri ve damarları bloke eder ve normal şekilde çalışmasını engeller. Bitter çikolata yemenin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya kötü kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Başka bir çalışma, bitter çikolatanın yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya iyi kolesterolü artırmada etkili olduğunu göstermiştir.

Kan basıncını korur

Bitter çikolatadaki bakır ve magnezyum gibi mineraller kan basıncını yönetir ve normal tutar. Hal böyle olunca da bu sağlıklı tedavi, kontrolsüz tansiyon dalgalanmaları olan bireyler için faydalıdır.

Kan şekerini dengeler

Çikolata sevenlere müjde! Bitter çikolatanın kan şekeri seviyelerinin korunmasında hayati bir rol oynayan insülin direncini azalttığı bilinmektedir. Sadece şeker yüklü olmayan bitter çikolatayı tercih ettiğinizden emin olun.

Anemiyi tedavi eder

Bitter çikolatanın flavonoid içeriği, diğer demir açısından zengin gıdalarla birlikte anemi için bir tedavi işlevi görebilir. Bununla birlikte, bu sadece tedavi için ilaç gerektirmeyen hafif demir eksikliği anemisi vakaları için geçerlidir. Bitter çikolata, aksi takdirde gelişmemiş bir diyet yiyen kişiler için de yararlıdır.

İnmeyi önler

Epikateşin gibi flavonoidlerin beyne felçlere karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Epicatechin, iyi miktarda bitter çikolatada bulunur ve araştırmalar, bitter çikolata tüketmeyen bireylerin, bitter çikolata tüketenlere kıyasla ani felçlere eğilimli olduğunu göstermiştir.

Görmeyi iyileştirir

Yeni bir araştırmaya göre, koyu çikolata, görsel kontrast duyarlılığında, yani harfleri farklı kontrastlarda okuma yeteneğinde bir gelişmeden sorumluydu. Aynı çalışmada, denekler ayrıca bitter çikolata tüketiminden sonra daha iyi görme keskinliği veya görüş netliği bildirdiler. Araştırmacılar, kakao flavanollerinin, gözün kan damarlarına, özellikle de yüksek oranda vaskülarize olan retinaya oksijen ve önemli besinlerin mevcudiyetini arttırdığına inanıyorlar.

Bilişsel işlevi artırır

Bitter çikolatadaki besinler beyne giden kan akışını arttırır, böylece hafızayı güçlendirir, problem çözme becerilerini geliştirir ve dikkat süresi ve tepki süresine yardımcı olur. Bir çalışma, genç yetişkinlerde beyne giden kan akışını artırmak için sadece bir doz flavanol ile zenginleştirilmiş kakaonun yeterli olduğunu gösterdi. Flavonoidler, öğrenme ve hafıza ile ilgili beyin bölgesi olan hipokampusta nüfuz eder ve birikir. Bu bileşikler hem genç hem de yaşlılar için faydalıdır ve yaşlı bireylerde zihinsel gerilemeyi önler. Araştırmalar, çikolatanın felç ve bunama gibi beyinle ilgili tıbbi durumların tedavisinde yararlı olduğunu ve flavonoidler açısından zengin yiyecekler tüketmenin yaşlıların bilişsel testlerde daha iyi puan almasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Çikolatadaki kafein bir beyin güçlendiricidir, hafızayı, konsantrasyonu ve ruh halini iyileştirir.

Ruh halini iyileştirir

Bitter çikolata, beyindeki iyi hissettiren kimyasalların üretimini artırır. Endorfin adı verilen bu kimyasallar, afyon reseptörlerine bağlanarak öfori hissine yol açar ve ağrı ve stresi azaltır. Bitter çikolata ayrıca mutluluğu artıran ve olumlu bir ruh hali yaratan bir nörotransmitter olan serotoninin bir amino asit öncüsü olan triptofan içerir. Buna ek olarak, bitter çikolata anandamitin veya ‘mutluluk molekülünün’ ana kaynağıdır. Bu doğal olarak oluşan bileşik, esrardaki birincil psikoaktif bileşen olan THC’ye (tetrahidrokanabinol) çok benzeyen bir nörotransmiterdir.

Ne Kadar Bitter Çikolata Çok Fazla?

Bitter çikolata kesinlikle tansiyon, kolesterol veya diyabet gibi rahatsızlıkları tedavi eden ilaçların yerini tutmaz. En önemlisi, bu tedavi yağ ve kolesterol içermez! Bu nedenle, güzellik ve sağlık yararları olduğu için bitter çikolatayı aşırı derecede tüketmekten kaçının. Kendinizi şımartmak için belirli bir öneri yoktur, ancak günde bir parça (30 gramın altında) bitter çikolata yemek, tüm besin maddelerinin faydalarından yararlanmanıza yardımcı olabilir. Bir diyet planı izliyorsanız karbonhidratları, yağları ve kalorileri hesaba katmayı unutmayın!

Başa dön tuşu