SAĞLIK

Boğmaca hastalığı nedir? Kimlerde görülür

Öksürükle birlikte kendisini gösteren boğmaca hastalığı aynı şekilde grip gibi hava yolu ile bulaşan bir hastalık türü olmaktadır. Genellikle bakteri vücuda girdikten sonra 5 veya 21 gün arasında etkisini gösterecek olan bu hastalıktan kurtulmak da mümkün olacaktır. Hastalığın yoğun olarak öksürük ile birlikte kendini göstereceği de unutulmamalıdır. Oldukça yoğun bir şekilde bulaşıcı hastalıklar içerisinde yer aldığı için hasta ile aynı havayı teneffüs etmemek gerekecektir.

Boğmaca hastalığının bebeklerde oldukça tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Kendini zatürreye çevirebilecek olan bu hastalığın kesinlikle doktor muayenesi gerektireceği de söylenmelidir. Bunun yanı sıra bebeklerde olduğu gibi çocuklarda da oldukça yüksek oranda görülebilecek bir hastalıktır. Bu hastalıktan kurtulabilmek için doktor gözetimi gerekmektedir. Zaman geçirmeden doktora başvurulması daha yararlı olacaktır.
Genel olarak hastalığın antibiyotikler ile geçirildiği bilinmektedir. Doktorun yazacağı ilaçların da düzenli kullanımının olması, hastalığın daha kolay bir şekilde atlatılması açısından önem taşıyacaktır. Ayrıca kişilerin bilinçsiz antibiyotik kullanımı da kesinlikle önerilmemektedir.

Bulaşıcı hastalıklar içerisinde yer alan boğmaca hastalığı, yetişkin kişilerde de görülebilmektedir. Fakat çocuklarda bu hastalığın görülme riski çok daha yüksek bir orandadır. Aynı şekilde de yetişkin kişilerin, doktor tedavisi ile bu hastalıktan kurtulmaları gerekmektedir. Ayrıca bebekler için de aşı takviminin uygulanabildiği bilinir. Aşı takvimi sayesinde düzenli bir şekilde bebeğin aşı olması sağlanacaktır. Böylece hastalığın öncesinde de tedavi mümkündür. Bebeklerde görülebilecek olan boğmacanın pek çok zararı vardır. Genellikle öksürük nöbetleri halinde kendini gösterdiği için, bu hastalığın göz ve beyinde kanamaya yol açabileceği söylenmelidir. Aynı şekilde hastalığın, bağırsakların da dışarı çıkmasına neden olabileceği görülmektedir. Bu gibi durumlardan kurtulabilmek adına kişinin en yakın yerdeki sağlık kuruluşuna götürülmesi çok daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Başa dön tuşu