SİYASET

Böyle giderse cezaevleri esnaflarla dolacak.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin her kesime yansımasının ciddi mağduriyetler yarattığını ifade ederek, “Kepenk kapatıp ticaretten çekilen esnaf sayıyı artıyor. “İşlerimiz çok düştü” diye dert yanan esnafımız, piyasada oluşan sorunlar ile ödeyemediği çekler nedeni ile hapis yatma riski altında, böyle giderse çek yüzünden cezaevleri esnaflarla dolacak. Çek için hapis cezasının kaldırılması ve etkin bir sicil affının bir an önce çıkarılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAFA DESTEK ŞART”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılın ilk 9 ayında karşılıksız çeklerin adedinin 2 yıl önce aynı döneme göre yüzde 37 artışla 333 bin 867’den 456 bin 968’e ulaşmasının sorunun göstergesi olduğunu belirterek, “Tutar bu dönem içinde yüzde 80 artışla 12 milyon 481 bin TL’den 22 milyon 324 bin TL’ye çıkmıştır. Karşılıksız çekler birden çok nedenle ödenememektedir. Ana neden ekonomideki sorunlardır. Krediye ulaşamama, aralıklı da olsa nakit sıkışıklığı, kredi kartı ödemelerindeki tıkanmalar gibi sorunlar, esnafı çek ve senete yönlendirmektedir. Sonuçta çek ödemelerinde oluşan sorun hapis cezasına uzanmaktadır. Artan karşılıksız çekler, esnafı tedirgin etmekte ve hapis ile işini ve itibarını da yitirme kaygısı eklenmektedir” dedi.

 

“SİCİL AFFI ŞART”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, görüştüğü esnafların sorunlarının aşılmasında sicil affının da önemine dikkat çekerek esnafın sicil affı beklentisini dile getirdi. Gürer, “AKP iktidarı her kesimi mağdur etti. Esnaflarımızın rahat bir nefes alması ve ekonominin canlanması için esnaf için çıkarılacak sicil affı önem arz etmektedir. Sicil affının çıkması ile kara liste ile  kredi alamayan esnafımız  bu sorundan arınacak böylece  en azından tefecilerin  eline düşme ya da çek senet kullanma zorunluluğundan kurtulacak ve işini bir şekilde döndürebilecektir., Binlerce esnafın yaşadığı mağduriyet, aileleri de doğrudan etkilemektedir. Bir çok esnaf, primlerini dahi ödeyemez duruma düşmüştür. Çalışan sayısı azalmış, esnaf ayakta kalabilme mücadelesi vermektedir. Esnaf sattığı ürünün yerine aynı değerde ürün dahi alamaz olduğunu anlatmaktadır. Piyasada bozulan dengeler, ödeme güçlüğünü artırmakta, borçla dönen kesimlerdeki tıkanma her kesimi doğrudan etkisi altına almaktadır. Esnafımıza ucuz ve kolay kredi için sicil affı gereklidir” dedi.

Başa dön tuşu