YAŞAM

Bu besinler resmen ilaç! Kaygı ve yorgunluğa iyi gelen yiyecekler

Kaygı, stres, korku ve yorgunluk… Günümüzde hemen hemen herkesin yaşadığı sorunlar. Peki, beslenme düzeninizde yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde bu sorunlardan kurtulabileceğinizi biliyor musunuz?

Kaygı ve korkunun birkaç nedeni olabilir. İç ve dış etkiler onları tetikleyebilir. Kaygıyı daha fazla kontrol altına almak ve hatta ondan kaçınmak için doğal bir yol kullanabilirsiniz: Dengeli bir kan şekeri seviyesi için beslenme stratejisi. Sizin için kaygıya yardımcı olan 9 yiyecek ve maddeden oluşan bir liste hazırladık.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ, ÖRNEĞİN FINDIKLARDAN

Kuruyemişler (özellikle ceviz), tohumlar, sardalye ve somon gibi Omega-3 açısından zengin besinler, iltihaplanma ve kaygı düzeylerini düşürür.

BUTİRAT, GHEE’DE BULUNAN BİR YAĞ ASİDİ

Ghee ve tereyağından elde edilen bütirat, bağırsak sağlığında önemli bir rol oynayan kısa zincirli bir yağ asididir. Ghee anti-inflamatuardır, beyin için toniktir ve bağırsakları iyileştirir. Sağlıksız bir sindirim sistemi, depresyon, anksiyete ve zayıf bir bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilmiştir.

KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR

Tatlı patates, esmer pirinç, kinoa, fasulye ve mercimek gibi yiyecekler lif bakımından yüksektir ve vücudunuz bunları nasıl metabolize edeceğini bilir. Karmaşık karbonhidratları protein ve sağlıklı yağ ile birlikte tüketmek en iyisidir.

ÇİNKO, ÖRNEĞİN SUSAM VEYA KABAK ÇEKİRDEĞİNDEN

Çinko, bağışıklık ve sinir sistemlerimizde önemli bir rol oynar. Stres ve kaygı vücuttaki çinko seviyelerini düşürür. Çinko içeriği yüksek yiyecekler arasında susam, mercimek, kabak çekirdeği, Emmental peyniri, yer fıstığı, Brezilya fıstığı, yulaf ezmesi, mısır, istiridye ve sığır eti bulunur.

B 12 VİTAMİNİ, ÖRNEĞİN PEYNİR VE ETTE

B12 vitamini içeriği yüksek peynirler dengeli beslenme için önemlidir. B12 vitamini sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve beyin performansını artırır. Balık ve et gibi hayvansal gıdalar en iyi B12 vitamini kaynaklarıdır. Ayrıca süzme peynir, Emmental ve Camembert yeterli miktarda B12 vitamini içerir. Veganlar ve vejeteryanlar kapsüller konusunda yardımcı olabilir.

MAGNEZYUM, ÖZELLİKLE YEŞİL SEBZELERDE

Yeşil sebzelerden elde edilen magnezyum, sağlıklı ve canlı olmanızı sağlar. Magnezyum eksikliği anksiyeteye neden olabilir. Vücut, nörotransmitter salınımı ve sinir fonksiyonu dahil olmak üzere 300’den fazla farklı biyokimyasal reaksiyonda magnezyum kullanır. Yeşil yapraklı sebzeler, kabak çekirdeği, badem, avokado ve bitter çikolata magnezyum içerir ve menünüzde daha sık yer almak ister.

YULAF EZMESİNDEN TRİPTOFAN

Yulaf ezmesi, serotonin ve melatoninin öncüsü olan triptofan içerir. Ayrıca B vitaminleri ve lif açısından da zengindirler. Badem yağı, chia tohumları ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağ ve proteinlerle birlikte özellikle değerlidirler ve kan şekeri seviyesi sabit kalır.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINDAKİ MCT YAĞLARI

Hindistan cevizi yağı, beyin ve sinirler için yapı taşları sağlayan iyi bir yağ kaynağıdır. Beynimiz yağdan yapılmıştır, bu yüzden bol miktarda iyi yağ yemek mantıklıdır. Hindistan cevizi yağından elde edilen MCT’ler (Orta Zincirli Trigliseritler) değişmeden emilir ve doğrudan enerji için kullanıldıkları karaciğere taşınır. Bilişsel yetenekleri geliştirirler.

YUMURTALARDAN LESİTİN VE KOLİN

Yumurtalar lesitin ve kolin içerir. Her ikisi de sinir sisteminin işleyişi için önemli maddelerdir.

Başa dön tuşu