SİYASET

Çarşı kapatıldı ama esnaf can çekişiyor

 Esnafın sorunlarını ve taleplerini dinleyen Barut, "Sadece borçlarının ertelenmesini, vadesi yaklaşan çeklerine ve kiralarına çözüm bulunmasını isteyen esnafımızın yanındayız, ilgilileri göreve çağırıyoruz" dedi. 
 
"DESTEK ŞART"
 
Adana İl Pandemi Kurulu, salgınla mücadele kapsamında 5 Nisan itibariyle kentte insan yoğunluğunun fazla olduğu Seyhan ilçesindeki Mısır Çarşısı'nı 15 gün süreyle geçici olarak kapattı. Kapatma kararının ardından büyük sorunlar yaşadıklarını belirten Mısır Çarşısı esnafı, çözüm bulunması ve destek verilmesi için Adana Valisi Mahmut Demirtaş başta olmak üzere çok sayıda yetkiliyle görüşmeler yaptı. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ile bir araya gelen Mısır Çarşısı esnafı temsilcileri, sorunları aktarıp neler istediklerini iletti. Esnaf temsilcilerinin anlattıklarını not alarak neler yapılabileceğini konuşan Barut, salgın nedeniyle zora düşen herkese sosyal devletin gereği olarak destek verilmesinin şart olduğunu belirtti. 
 
"MAĞDUR ESNAFA ÇARE BULUNMALI"
 
Mısır Çarşısı örneğinde görüldüğü gibi salgınla mücadele kapsamında alınan önlem kararlarının esnafa ekonomik açıdan büyük sorunlar çıkarttığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye'de salgınla mücadele kapsamında alınan kararlar nedeniyle kahvehanelerden lokantalara, berberlerden eğlence mekanlarına dek çok sayıda işletme kapatıldı. Halk sağlığının korunması için insan hareketliliğini kısıtlamak, sosyal mesafe ve izolasyon açısından bu kararlar uygulanıyor ancak bu koşullarda daha çok  desteklenmesi gereken esnafımız da mağdur edildi. Evine ekmek götüremez, borcunu ödeyemez, vergisini veremez hale gelen esnafımızı ve bu süreçten olumsuz etkilenen tüm kesimleri rahatlatmak için açıklanan destek paketleri çok yetersiz. Destek uygulamasında zaten esnafından çiftçisine herkese büyük zorluklar çıkarılıyor. Temel olarak açıklanan esnaf kredi paketlerinde yer alan bazı şartların gözden geçirilmesi zorunludur. Esnaf ve sanatkarların yararlanabileceği şekilde bunların yeniden düzenlenmesi gerek. Borçsuz esnaf bulunmazken borçlu esnafın kredi ve destek alamaması garip değil mi? 'SGK ve vergi borcu yoktur' şartı niye aranıyor? Daha önce kredi kullananlar bunlardan yararlanamıyor. Kredisini erteleten esnaftan faizin bile faizi alınıyor. Özetle ülke genelinde olduğu gibi Adana'da da esnafımız da kan ağlıyor, çare arıyor. Kapatılan Mısır Çarşısı esnafımız da sadece borçlarının ertelenmesini, vadesi yaklaşan çeklerine ve kiralarına çözüm bulunmasını istiyor. Her zaman esnafımızın yanındayız. Yetkilileri göreve çağırıyor, mağdur esnafa çare bulunmasını istiyoruz." 
 

 

 

Başa dön tuşu