SİYASET

Çeltikte dışa bağımlılık sürecek mi?

Gürer, korona virüs salgınının kuru gıda ürünlerine olan talebi artırdığına dikkat çekerek, ülkemizde ihtiyacı karşılamayan pirinç (çeltik) üretimine yönelik, çiftçilere yeni teşviklerin verilip verilmeyeceğini sordu. 

 

VİRÜS, PİRİNCE OLAN TALEBİ ARTIRDI

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pirince olan talebini korona virüs salgını nedeniyle daha çok arttığına dikkat çekti. 

PİRİNÇ ÜRETİMİMİZ, TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Türkiye’nin pirinç üretimi ihtiyacının karşılamadığına vurgu yapan Gürer, “ Tarımda yaşanan sorunlarda çözüme yönelik çabalarımız, her bölgeden üreticilerimizin aramasına vesile oluyor. Çeltik üretimi de farklı bölgelerimizde yapılıyor ancak talebin artmasıyla beraber üretimin yetersiz kalması sonucu pirinçte de ithalat yoluna gidilmektedir. Ancak önümüzdeki dönemde gıdanın tüm ülkeler için öneminin artacağı ve uluslararası gıda ticaretinin hız keseceği de ön görülmektedir. Geçmişe göre üretimdeki artışa rağmen tüketimde de talebin artması, pirinçte açığın devam edeceğini göstermektedir. Üretim açığı 30 dolayındadır. İthal çeltik fiyatları da giderek artmaktadır. Çiftçi, gelirinin artması durumunda çeltiğe yöneleceğini belirtmekte ve iktidarın bu yönde çalışmalarda bulunmasını talep etmektedir ”diye konuştu.

KURAKLIK VAR OLAN ÜRETİMİ DE AZALTTI 

Ülkemizde çeltik üretimi belirli seviyeye gelmiş ise de yeterli değil diyen Gürer, çeltik üretiminde öncü konumda olan   bazı bölgelerde  bu yıl kuraklık nedeniyle çeltik ekimlerinde noksanlık yaşanacağının öngörüldüğüne işaret ederek, “25 Haziran kadar üreticilerin çeltik komisyonlarına başvuru hakları bulunmaması  olası bir üretim düşüşü ülkemizi olumsuz etkiler. Bu nedenle destekler teşvik edecek biçimde olmalıdır ” uyarısında  bulundu. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Bekir  Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi: 

1- 25 Haziran’a kadar çiftçilerin çeltik ekmesine yönelik teşvik edici politikalarınız olacak mıdır?

2- Geçen yıldan farklı olarak çeltik üreticisine vereceğiniz destekler var mıdır? 

3-Bakanlığınızca pirinç (çeltik) üretiminin arttırmasına için yeni sulanan alanlar açılmasına yönelik bir politikanız var mıdır?

4- Sulama ücretlerinin düşürülmesine yönelik bir politikanız var mıdır?

Başa dön tuşu