GENEL

CHP başörtüsü ile ilgili kanun teklifini Meclis’e sundu

Dün akşam sosyal medya hesabından bir video paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusuna değinmişti. Başörtüsü ile ilgili TBMM’ye kanun teklifi sunacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz’ demişti. Cumhuriyet Halk Partisi, bir süredir üzerinde çalıştığı başörtüsü ile ilgili 3 maddelik kanun teklifini bugün TBMM’ye sundu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı başörtüsü açıklaması siyasetin gündemine bomba gibi düşmüş ve çok konuşulmuştu. Kılıçdaroğlu, ‘Başörtüsünü siyaset malzemesi olmaktan çıkarıyoruz’ demişti. Bugün partisinin grup toplantısında da aynı konuya değinen Kılıçdaroğlu, sözlerini yineledi. 3 maddeden oluşan kanun bugün Meclis’e sunuldu.

KANUN TEKLİFİ MECLİS’E SUNULDU

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama dönemi, geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Meclis’in açılmasıyla birlikte partilerden de kanun teklifleri peş peşe geldi. Daha önce hazırlanan kanun teklifleri Meclis’e iletilmeye başlanırken CHP’nin kıyafetle ilgili kanun teklifi de Meclis’e iletildi. Bu kapsamda Kadınların yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulmaması Hakkındaki Kanun Teklifi CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu. CHP’nin Meclis’e sunduğu 3 maddeden oluşan kanun teklifi şöyle;

– Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.

– Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

– Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

KILIÇDAROĞLU VİDEO PAYLAŞMIŞTI

Dün akşam saat 21.00’de sosyal medya hesabından bir video paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü tartışmalarına bir kez daha değinmişti. Klıçdaroğlu paylaşımında, ‘Bu yaraları kapatmak cesaret istiyor, cüret istiyor, gönül istiyor, gözü peklik istiyor. Gelecekte gençlerimiz bu sorunlarla boğuşmasın, daha fazla enerji kaybetmesin, kimsenin kalbi kırılmasın, kimsenin gönlünde bir yara açılmasın diye bazen oy kaybetmeyi bile göze almak gerekiyor. Türkiye’yi barıştırma yolu zor ve engebeli bir yol. Bu yolda hep beraber birlikte yürümek zorundayız. Bu yaralardan biri de başörtüsü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte ama değişmeyi, öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Konuyu devlet ciddiyetiyle çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrensel hukuk ilkeleriyle uyum içerisinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız.’ ifadelerini kullandı.

Başa dön tuşu