SİYASET

CHP’DE CUMHURİYET COŞKUSU

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Örgütü, Cumhuriyet Bayramının 97.yılı dolayısıyla Cumhuriyetin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk sundu. Atatürk, mücadele arkadaşları, şehitleri ve gazileri anıp şükranlarını sunan CHP’liler, Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatma kararlığını haykırdılar.

Atatürk Parkı’nda, Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Burhanettin Bulut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  ilçe başkanları, il ve ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticileri, demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, partililer ve yurttaşların katılımıyla gerçekleştirilen törende, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin ve İl Gençlik Kolları Başkanı Mete Çelebi, Atatürk anıtına çelenk sundu.

ÖZGÜR YAŞAMAMIZI CUMHURİYETE VE ATATÜRK’E BORÇLUYUZ

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın coşkuyla söylenmesinin ardından İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramının ulusun en büyük bayramı olduğunun altını çizdi. Tüm engellemelere karşın Cumhuriyet Bayramını büyük bir coşku, onur ve gururla kutlamaya devam edeceklerini dile getiren Çelebi, “Bugün özgür ve bağımsız bir ülkede, özgür bireyler olarak yaşamamızı Cumhuriyetimize ve kurucusu Büyük Önder Atatürk’e borçluyuz. Cumhuriyet ulusumuz için çok değerli bir hazine ve emanettir” dedi.

CUMHURİYETTE HEDEF ÇAĞDAŞLAŞMAKTIR

Cumhuriyetin ruhunu, felsefesini ve önemini anlamak istemeyen, Cumhuriyeti tümüyle ortadan kaldırmayı hedefleyen anlayışın varlığına dikkati çeken Çelebi, “Cumhuriyet ulusun egemenliğe, yani kayıtsız, şartsız halkın egemenliğine dayalı bir yönetim şeklidir. Aklın, bilimin ışığıyla aydınlanmış insanların, kendi akıllarını kullanıp, özgür iradeleriyle, kendisini yönetecek kişileri seçtiği, siyasi rejimin ifadesidir Cumhuriyet.  Cumhuriyette hedef çağdaşlaşmaktır. Çağdaşlaşmanın özü, yolu, en önemli şartı ise laikliktir. Laik devlette toplumsal yaşam dinsel kurallarla değil, aklın ve bilimin eseri olan yasalarla şekillenir, toplumun din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınır, inançlara saygı tesis edilir.Bu nedenle Cumhuriyetin ilanından sonra laiklik anlayışıyla birlikte Cumhuriyet devrimleri gerçekleştirilmiş, çağdaşlığı hedefleyen bir toplum yapısı inşa edilmiştir” diye konuştu.

EGEMENLİK SARAYDAN ALINIP GERÇEK SAHİBİ OLAN MİLLETE VERİLDİ

Cumhuriyetin“çağdaş uygarlığa bir yöneliş” olarak da tanımlanabileceğini ifade eden Çelebi, Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleştirilen devrimlerin de bu yönelişin birer parçası olduğunu söyledi. Cumhuriyetin bu topraklarda yaşayan insanları, padişahın kulları olmaktan kurtarıp özgür birer birey haline getirdiğini aktaran Çelebi, “Bu nedenle Cumhuriyette, ümmet değil ulus bilinci, kulluk değil yurttaşlık vardır.  Korkuya dayalı saltanatın yerini, bugün erdemli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Cumhuriyet almıştır. Saltanattaki toplumsal eşitsizlik Cumhuriyetin ilanıyla ortadan kaldırılmış, her insan için fırsat eşitliği sağlanmıştır. Cumhuriyetin ilanıyla egemenlik saraydan alınıp millete, yani gerçek sahibine verilmiştir. Bu nedenle Cumhuriyetin ilanı hem halkçı hem eşitlikçi hem de adil bir harekettir” ifadelerini kullandı.

CUMHURİYETE YÖNELİK SALDIRILAR HİÇ BİTMEDİ

Cumhuriyeti ve demokrasiye özümseyemeyen, Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanımlarını hazmedemeyen, özgür birey olmayı kabullenemeyip kula kul olmayı tercih eden anlayışların 97 yıllık süreçte Cumhuriyete ve değerlerine yönelik saldırılarının hiç bitmediğini vurgulayan Çelebi, şöyle konuştu:

SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ !

“Cumhuriyetimiz ağır hasar aldı. Tek adamlık yönetimine geçildi. Fırsat eşitliği ortadan kaldırıldı. Millet egemenliğini vücut bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi işlevsiz hale getirildi. Ancak kararlıyız! 100. Yılında Cumhuriyetimizi gerçek demokrasiyle taçlandırıp, parlamenter demokratik rejimi yeniden tesis edeceğiz. Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatacağız. Cumhuriyetimizin 97.yılında başta ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla, rahmetle anıyoruz. Yaşasın tam bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın CHP!”

Başa dön tuşu