SİYASET

CHP’Lİ KADINLAR ATA’NIN HUZURUNDA

Atatürk Parkı’nda düzenlenen, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, il yöneticileri, ilçe başkanları, kadın kolları üyeleri ve partililerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar çelenk sunumundan sonra saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşını söyledi.

KADINLAR SAHİP OLDUKLARI HAKLARI KULLANAMAZ HALE GELDİ

İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, kadına seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının Cumhuriyet tarihinin en anlamlı ve önemli devrimlerinden biri olduğunu söyledi. Yılmaz, “Türk kadınına 5 Aralık 1934’te verilen bu hak demokrasi yolunda atılan en önemli adımlardan biridir. Cumhuriyet kadın devrimidir. Kadınların siyasal hayata ilk katılım gösterdikleri 1935 yılı seçimlerinde 18 kadın milletvekili seçilerek TBMM’ye girmiştir. Aradan geçen 85 yılın sonunda ise Meclisteki 600 milletvekilinden sadece 104’ü kadındır. Bugün 1934’ün çok daha ilerisinde olmamız gerekirken, ne yazık ki gerici politikalar ile politikacıların kadınları ötekileştiren, ikincileştiren söylem ve anlayışları nedeniyle kadınlarımız sahip oldukları hakları gerçek anlamda kullanamaz hale gelmiştir” dedi.

DEMOKRASİ VE GÜÇLÜ VE TOPLUM YAPISI İÇİN KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ OLMAZSA OLMAZ KOŞUL

Kadın-erkek eşitliğinin demokrasi ve güçlü toplum yapısı için olmazsa olmaz koşullardan biri olduğunun altını çizen Yılmaz, “Yasalar önünde kadınlar ve erkekler eşit olsa da ne yazık ki ülkemizde erkek egemen bir anlayışın hüküm sürdüğü de bir gerçek.  Kadına yönelik baskının, şiddetin arttığı, kadınların katledildiği bir ortamda, kadınların yönetim kademelerinde görünür hale gelmesi gerçekten çok zor” diye konuştu.

KURTULUŞ MÜCADELESİNİN KAHRAMAN KADINLARINI ÖRNEK ALMALIYIZ

“Bizler Cumhuriyet kadınlarıyız” diyerek sözlerini sürdüren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen ulusal kurtuluş mücadelesinde erkeklerle birlikte cephede omuz omuza savaşan, çağdaş, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyetini erkeklerle birlikte kuran ve Cumhuriyet devrimlerini gerçekleştiren bir neslin torunlarıyız.  Bugün kadınlar erkeklerin gölgesine hapsedilmeye çalışıyorsa, ikinci sınıf insan statüsünü kabul etmeye zorlanıyorsa, yönetim kademelerinden uzaklaştırılıyorsa, sahip olduğu yasal hakları kullanması engelleniyorsa bunda biz kadınların da sorumluluğu var. Kurtuluş Mücadelesinin başarıya ulaşması için canlarını hiçe sayan kahramanlarımız Kara Fatma, Şerife Bacı, Halide Edip, Yörük Ali, Çete Ayşe, Halime Çavuş, Tayyar Rahime, Gördesli Makbule, Halide Edip, Asker Saime, Kılavuz Hatice’nin verdiği mücadele, bugün de çağdaş, demokratik, laik Türkiye hedefine ulaşma konusunda biz kadınlar için örnek olmalıdır.”

“ONURLU MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Kadınların her şeyi başarabilecek güçte olduğunu dile getiren Yılmaz, “Gücümüzü, damarlarımızdaki asil kandan yani bugünlere gelmemizi sağlayan atalarımızdan alıyoruz. Biliyoruz ki, demokrasi, çağdaşlık ve özgürlük mücadelesinin kadınlar olmadan gerçekleştirilmesi ve başarıya ulaşması mümkün değildir. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, bu gerçekliği 100 yıl önce görmüş ve kadınların yaşamın her alanında yer alması için büyük bir mücadele vermiştir.  Seçme ve seçilme hakkına birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce Türk kadınına sahip olmuştur.  Buradan haykırıyoruz: Geçmişimizden aldığımız güç ve ilhamla Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda erkeklerle birlikte yan yana mücadele edip, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir Türkiye bırakacağız. Kadınlar olarak toplumsal yaşamın her alanında ve yönetim kademelerinde çok daha fazla yer almak için onurlu mücadelemizi büyütüp, kadın-erkek eşitliği gerçek anlamda sağlanana dek bu mücadeleyi bırakmayacağız.  Bu vesileyle, sahip olduğumuz hakların mimarı Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi minnetle, rahmetle anıyor, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünü Adana İl Kadın Örgütüm adına kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Başa dön tuşu