SAĞLIK

Çocuğumun bu yıl grip aşısına ihtiyacı var mı?

Bir yetişkin olarak, yıllık sağlık kontrol listenize grip aşısı yapma alışkanlığı kazandırmak iyidir. Sonuçta grip (veya grip ) kalp krizi, felç ve hatta ölüm dahil olmak üzere ciddi hastalıklara neden olabilir.

Ancak grip her yaşta insana bulaşabilir. Bu nedenle çocukların kendilerini ve çevrelerindeki herkesi bu mevsimsel böcekten korumak için aşı olmaları da çok önemlidir.

Çocuk doktoru Kimberly Giuliano, “Altı aylık ve daha büyük tüm çocukların grip aşısı olmasını öneriyorum” diyor. “Bu aşılar inanılmaz derecede güvenli ve uzun yıllardır var. Kesinlikle ciddi hastalık ve ölümlerin önlenmesine yardımcı oluyorlar.”

Grip aşısı neden önemlidir?

Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da grip aşısı ciddi hastalıklara karşı koruma sağlar. Grip aşısı olan çocukların hastalanma olasılıkları daha düşüktür ve grip olurlarsa hastaneye kaldırılmaları daha az olasıdır.

Sonuçta, grip kaç yaşında olduğunuzu umursamıyor. Çocuklar da dahil olmak üzere herkes çok hastalanabilir. Örneğin, 2 yaşın altındaki çocuklar, enfekte olduklarında kötü grip açısından yüksek risk altındaki gruplardan biridir.

Dr. Giuliano, altta yatan tıbbi koşullarla yaşayan çocukların özellikle daha ciddi hastalık geliştirme riski altında olduğunu belirtiyor.

“Bağışıklığı baskılayan koşullarla yaşayan çocuklarda virüs vücutlarına daha hızlı yayılabilir ve onlara daha şiddetli bir grip vakası verebilir” diyor. “Kalp hastalığı, astım veya diğer akciğer rahatsızlıkları olan çocuklar, olmayan çocuklara kıyasla daha fazla nefes alma zorluğu ve hastalıkla ilgili zorluklar yaşayabilirler.”

Çocuklarda grip aşısı yan etkileri potansiyeli, bazı ebeveynleri çocuklarına aşı yaptırmakta tereddüt edebilir. Ancak çocukların grip aşısının ana yan etkileri, her ikisi de nispeten hızlı bir şekilde kaybolan kol ağrısı ve kas ağrılarıdır.

Ancak grip komplikasyonları çok daha ciddi olabilir. Ve genellikle gribe karşı ciddi bir tepki gösterip göstermeyeceğinizi bilmenin bir yolu yoktur.

Dr. Giuliano, “Grip komplikasyonları ve daha şiddetli grip vakaları, altta yatan tıbbi durumları olan çocuklarda daha yaygın olsa da, her yıl gripten çok hasta olan çocukları görüyoruz” diyor. “Bu, ağır zatürre ile hastaneye kaldırılan, aksi takdirde sağlıklı olan çocukları da içeriyor. Genellikle oksijene ve hatta bazen ventilatör desteğine ihtiyaç duyarlar.”

Son yıllarda grip mevsimi o kadar da kötü değildi. Bunun nedeni, insanların COVID-19’un yayılmasını önlemek için kullandıkları maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve hastayken evde kalmak gibi önlemler, grip dahil diğer birçok virüsün yayılmasını da engelledi. Bu önlemlerin çoğu kaldırıldığından, gribin yayılması için koşullar uygundur.

Ayrıca, Dr. Giuliano, ABD grip sezonunun nasıl görünebileceğine dair bir ipucu için dünyanın başka yerlerindeki trendlere bakabileceğimizi söylüyor – ve diğer yerlerde 2022-2023 grip sezonu yoğun görünüyor. “Dünyanın diğer bölgelerinde, özellikle Avustralya’da gördüğümüz şey, grip mevsiminin daha erken başlaması ve daha yüksek oranlar olması” diye belirtiyor. Bu eğilim devam ederse, muhtemelen bunu ABD’de de göreceğiz.”

Çocuğum ne zaman grip aşısı olmalı?

Uzmanlar, yetişkinlerin ve çocukların Eylül veya Ekim aylarında grip aşısı olmalarını tavsiye ediyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ilk kez grip aşısı olan 9 yaşın altındaki çocukların, ilk dozlarından yaklaşık bir ay sonra ikinci bir doz almalarını da önerir.

Dr. Giuliano, “Genellikle grip oranlarının ilkbaharda azalmaya başladığını görüyoruz ve bu nedenle aşıyı grip yayılmaya başlamadan önce yaptırmak en iyisidir” diyor. “Henüz aşınızı almadıysanız, ilk grip vakasına maruz kalmak istemezsiniz.

Neyse ki, çocuklara yönelik grip aşısının, verildikten yaklaşık altı ila dokuz ay sonra çocuklar için tipik olarak etkili olduğunu da ekliyor. Dr. Giuliano, “Eylül veya Ekim ayında aşı olmak sizi gelecek sezona hazırlayacaktır” diyor.

Burun spreyi aşısı etkili midir?

Çocuğunuza grip aşısı yaptırmaya gelince, burun spreyi aşısını duymuş olabilirsiniz. Bu seçenek, üretim ve dağıtım zorlukları nedeniyle son yıllarda bu kadar yaygın değildi, ancak Dr. Giuliano, bu yıl “bazı sınırlı tedariklerde” mevcut olması gerektiğini söylüyor.

Çocuklarınızın bir çekim yapma konusunda endişelenebileceği göz önüne alındığında, bunun kabul edilebilir bir alternatif olup olmadığını merak edebilirsiniz. Dr. Giuliano, burun spreyinin iğneler veya enjeksiyon konusunda gergin olan çocuklar için uygun bir seçenek olabileceğini söylüyor. “Belki iğneden korkan bir çocuk bunu potansiyel bir seçenek olarak düşünebilir.”

Ancak, burun spreyi aşısının herkes için uygun olmadığını vurguluyor. Bağışıklığı baskılayan durumlar veya şiddetli astım gibi belirli tıbbi durumlarla yaşayan çocuklara burun aşısı yapılmamalıdır. Dr. Giuliano, “Bunun nedeni canlı bir virüs olması,” diye açıklıyor. “Potansiyel olarak bu çocuklardan bazılarını hasta edebilir. Kendilerine tamamen uygun ve güvenli bir enjeksiyon mevcutken komplikasyon yaşamalarını istemeyiz.”

Ayrıca, burun spreyi aşısının ne kadar etkili olduğu konusunda bazı sorular var. Dr. Giuliano, “Bazı araştırmalar, burun spreyinin biraz daha etkili olduğunu gösteriyor” diyor. “Bazıları bunun biraz daha az etkili olduğunu gösteriyor.”

Sonuç olarak, koruma için bir tür grip aşısı almanın önemli olduğunu belirtiyor. Dr. Giuliano, “Çocuğunuz için en etkili olacak olan, vücuduna girendir” diyor. “Nazal olana erişmekte zorluk çekiyorsanız hangisini seçeceğim konusunda endişelenmem. Enjekte edilebilir olan, çocuklar için benzer düzeyde koruma sağlayan tamamen iyi bir seçenektir.”

Kendinizi hasta olmaktan nasıl korursunuz

Çocuklar grip aşısı olmanın yanı sıra COVID-19’a karşı aşı olduklarından emin olmalıdırlar. Dr. Giuliano, “Her virüs için elimizde bir aşı yok, ancak bildiğimiz bu ikisi özellikle sorunlu olabilir” diyor. “Ve bu yüzden aşı seçeneğimiz olması harika. Kendinizi bir grip aşısı ve bir COVID aşısı ile korumanız, çocuğunuzun bu yıl ciddi solunum yolu hastalıkları geçirme riskini kesinlikle azaltacaktır .”

Grip mevsimi yaklaştıkça çocuklar ve aileler de iyi sağlık hijyenine uyduklarından emin olmalıdır. Dr. Giuliano, “ Ellerinizi gerçekten iyi yıkadığınızdan emin olun ” diye vurguluyor. “Çocuklara, virüsleri diğer insanlara yayma olasılıklarının daha yüksek olduğu ellerine veya havaya değil, kollarına öksürmeyi öğretin.”

Her şeyden önce, kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın. Dr. Giuliano, “COVID olmak zorunda değil” diyor. “Öksürüğün, solunum semptomların veya ateşin varsa, dinlenmen ve iyileşmen gereken zamanı kendine ver. Ayrıca solunum yolu virüslerinin diğer insanlara yayılmasını da azaltacaksınız.”

Dr. Giuliano, grip aşısıyla ilgili endişeleri olan herkes için çocuğunuzun doktoruna ulaşmasını ve sorularına cevap almak için onlarla konuşmasını tavsiye ediyor.

Dr. Giuliano, “Bu aşılar etkilidir, hayat kurtarır ve güvenlidir” diyor. “Aşılardan ölmüyoruz – ama enfeksiyonlardan ölüyoruz. Hâlâ gribin geçmişte olduğu gibi kişiden kişiye ve yerden yere yayılmasını bekliyoruz ve aşı olmak kendinizi korumanın ve yayılmayı önlemenin en iyi yolu.”

Başa dön tuşu