SAĞLIK

COVID-19 saç dökülmesine nasıl neden olabilir?

Hastalıklar saç dökülmesine neden olabilir, ancak sonsuza kadar sürmez. Saç dökülmesi ve saç dökülmesi, yakın zamanda geçirilen bir COVID-19 enfeksiyonu da dahil olmak üzere bir dizi durumun sonucu olabilir.

COVID-19’un saçlarınızı nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için dermatolog Shilpi Khetarpal, MD ile konuştuk. Dr. Khetarpal, “Herhangi bir zamanda, saçlarımızın yaklaşık %90’ı büyüyor, yaklaşık %5’i dinleniyor ve %5’i dökülüyor” diyor. “Ancak büyük bir stres olayı, hastalık veya şok yaşadığınızda, saçların %50’ye kadarı dökülme aşamasına itilebilir.”

COVID-19 SAÇ DÖKÜLMESİNE NASIL NEDEN OLABİLİR?

COVID-19’unuz varsa, Dr. Khetarpal saç dökülmesinin ileride görebileceğiniz bir yan etki olduğunu söylüyor. Bazı saç dökülmesi durumlarının aksine, COVID-19 ve diğer hastalıklarla ilişkili saç dökülmesi, saç derinizde kızarıklık, pullanma, kaşıntı veya yanma gibi semptomlarla birlikte gelmez.

Araştırma çalışmaları, COVID-19 ile enfekte olan kişilerin “önemli bir yüzdesinin” bir miktar saç dökülmesi yaşadığını göstermiştir. Çalışmada, COVID-19 ile ilişkili telogen effluvium (aşırı saç dökülmesi) genellikle bir COVID-19 enfeksiyonundan bir ila iki ay sonra meydana geldi.

Bir çalışma, COVID-19 ile enfekte olan kişilerin %60’ına kadarının saç dökülmesi yaşadığını söylüyor.

Dr. Khetarpal, “COVID-19, grip , boğaz ağrısı hakkında konuşuyor olsak da – herhangi bir hastalık veya ateş saçta bir değişikliğe neden olabilir” diyor. Bunun nedeni, vücudunuzun dikkatini virüsler veya bakterilerle savaşmaya çevirdiğinde, saç büyümesi gibi şeylere çok fazla enerji harcamamasıdır. Kızartılacak daha büyük balıklar var.

COVID-19 enfeksiyonunun diğer etkileri, saç dökülmesi ve saç dökülmesi ile de ilişkilendirilebilir, bunlar arasında:

Kilo kaybı.

Beslenme yetersizliği.

Duygusal stres.

Uyku bozukluğu.

Bazı ilaçlar.

COVID-19 STRESİ VE SAÇ DÖKÜLMESİ

COVID-19 pandemisinde yaşamanın stresi, birçok insan için saç dökülmesine neden olmak için yeterli olabilir. Etkilenmek için hasta olmanıza gerek yok, diyor Dr. Khetarpal.

“Pandemi ile ilişkili çok fazla stres var” diye devam ediyor. “Finansal stres faktörleri var ve insanlar işlerini kaybetti. Her türlü fiziksel, duygusal stres de dökülmeye katkıda bulunabilir veya neden olabilir.”

Ve pandemiden önce zaten stresli olsaydınız? “Bu stres kendi kendine birleşebilir ve onu daha da kötüleştirebilir” diye ekliyor.

COVID-19 AŞISI SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLUR MU?

Bazı araştırmalar, COVID-19 aşısı olan çok küçük bir popülasyonda COVID-19 aşısı ile alopesi areata arasında gevşek bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, incelenen bireylerin zaten alopesi için daha yüksek risk altında olabileceğini belirtmekte hızlılar.

Dr. Khetarpal ayrıca COVID-19 aşısı olmanın ezici faydalarının olası saç dökülmesi endişelerinden çok daha fazla olduğunu vurguluyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ NE KADAR SÜRER?

Araştırmacılar, COVID-19’dan sonra saç dökülmesi vakalarının çoğunun yaklaşık iki ila altı ay içinde düzeldiğini bildiriyor.

Bu, saçı kaybetmek için uzun bir zaman ve bazı ek duygusal strese yol açabilir. Bu stres kendi kendine oluştuğunda – evet – daha fazla saç dökülmesine neden olabilir.

“Saç için çok büyük bir kültürel bileşen var. Kimliğimizin ve insanların bizi nasıl algıladığının bir parçası” diyor Dr. Khetarpal. “İnsanlar özellikle ilk kez saçlarını kaybetmeye başladıklarında, bu onlar için duygusal olarak çok üzücü ve üzücü olabilir.”

COVID-19 SONRASI SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ

Olabildiğince rahatsız edici olan Dr. Khetarpal, COVID-19 enfeksiyonu, stres veya diğer nedenlerden kaynaklanan saç dökülmesinin tedavi edilebilir olduğunu söylüyor.

“Dökülen saçlar yeni, sağlıklı saçlarla değiştirilir” diye açıklıyor. “İnsanlar saçlarının daha ince olduğunu hissedebilir, ancak saç dökülmesinin ilaç veya beslenme eksikliğinden kaynaklanmadığını varsayarsak, sonunda saç yoğunluğu normale döner.”

Yine de, saç dökülmesi yaşayan insanlar neler olup bittiği konusunda endişe duyabilir ve saçlarının normale dönmesine yardımcı olmak için neler yapabileceklerini bilmek isteyebilir. Dr. Khetarpal, “Genellikle insanlara streslerini yönetmelerini söylerim” diyor. “Açıkçası, şu anda kontrol edemediğimiz şeyler oluyor, ancak stresimizi daha düşük tutmak için atabileceğimiz adımlar var .”

Egzersiz yapmak, bol miktarda protein içeren dengeli bir diyet yapmak ve yeterince su içmek saç dökülmesine karşı savaşmanın yollarıdır.

Saç dökülmesi şiddetliyse veya saçlarınız olması gerektiği gibi geri gelmiyorsa, bir sağlık uzmanıyla keşfedebileceğiniz başka yollar da vardır.

Minoksidil 

Minoxidil, doğrudan saç derinize uygulanarak saçın yeniden uzamasına yardımcı olabilecek topikal bir solüsyon veya köpüktür. Dinlenmek veya dökülmek yerine saçları büyüme aşamasına iterek çalışır. Minoxidil elde edebileceğiniz birkaç farklı form olsa da, Rogaine® muhtemelen en bilinen markadır.

Dr. Khetarpal, “Çoğu insan için güvenli” diyor. “Kullanmanızı önermediğimiz tek zaman hamilelik sırasında veya emzirirken.”

Vitaminler 

Bir multivitaminin yanı sıra, belirli vitamin takviyeleri almak da saçların yeniden büyümesini destekleyen temel besin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Bunlardan biri suda çözünen bir B vitamini olan biotindir. Günde üç ila beş miligram yardımcı olabilir.

Bu diğer vitaminlere de uzanır. “Biri D vitamini veya demir eksikliği varsa, saçlarının dökülebileceğini biliyoruz. Bu nedenle, multivitamin ile saçınız için ihtiyaç duyduğunuz besinleri aldığınızdan emin olabileceğinizi söylememizin nedeni budur,” diyor Dr. Khetarpal.

SAĞLIK UZMANINIZLA KONTROL

Ağızdan alınan ilaçlar da dahil olmak üzere, COVID-19’dan sonra saçınızı eski haline getirmek için ek seçenekler de vardır. Bazı insanlar ayrıca plazmalarından trombositlerin alındığı ve saç yenilenmesini hızlandırmak için kafa derisine enjekte edildiği bir süreçten de yararlanır. Bu seçenekler bir sağlık hizmeti sağlayıcısının desteğiyle araştırılmalıdır.

Dr. Khetarpal, “Önce en basit şeylerle başlıyoruz” diyor. “Herhangi bir besin veya vitamin eksikliğiniz olmadığından emin olacağız. Ardından, adaysanız minoxidil’i önerebilir ve oradan devam edebiliriz. Bu kolay şeylerle başlıyoruz ve üzerine bir şeyler ekleyebiliriz.”

Başa dön tuşu