ÜNİVERSİTE

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayılar devam ediyor.

 

Canlı yayının konuğu Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asiye Mevhibe Coşar oldu. Prof. Dr. Coşar “Dil ve Cinsiyet” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında buluştu.

 

ÇÜTAM’da Dil ve Cinsiyet Konuşuldu

Konuşmasına “dil ve cinsiyet” üzerine yapılmış bazı çalışmalar hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Coşar, bu konu üzerine yapılan çalışmaların her geçen gün arttığını belirtti. Dil ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi ele alan Prof. Dr. Coşar bu ilişkinin dil bilgisel ve kültürel olmak üzere iki boyutu olduğunu ifade etti. Dil ve cinsiyet ilişkisinin, dil bilgisel ve toplum dilbilimsel yönleri üzerinde duran Prof. Dr. Coşar, cinsiyeti dil bilgisel yönüyle açıklayarak konuşmasına devam etti. Dilleri ortak ve ayrılan yönleri bakımından sınıflandırırken cinsiyetin bir ölçüt olarak kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Coşar, söz konusu ölçütün özellikle de dil öğrenimi ve öğretimi aşamalarında oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Dil ve cinsiyet açısından Türkçenin genel özelliklerinden söz eden konuşmacı, dil bilgisel cinsiyet kavramının Arapça ve Rusça gibi diller için önemine değindi. 

 

Gagavuz Türkleri, Dil ve Kültür

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özkan da “Gagavuz Türkleri, Dil ve Kültür” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Gagavuzlar üzerine çalışan araştırmacılardan bahsederek başlayan Prof. Dr. Özkan, sonrasında Gagavuz adıyla ilgili var olan bilgilerden söz etti. Gagavuz adının etimolojik izahını yapmada birtakım zorluklar olduğuna değinen Prof. Dr. Özkan, bu adın kimi kaynaklarda “Gaga Uz (Uzların bir boyu), Gök Oğuz, Hak Oğuz, Keykavus” vb. şekillerde açıklandığını belirtti. 

Gagavuzların adları kadar kimliklerinin de tartışmalı olduğuna dikkat çeken konuşmacı Bulgarların, Romenlerin ve Yunanlıların, Gagavuzları Ortodoks bir toplum olarak kendi kültür alanları içinde değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

 

Konuşmacılar, canlı yayında ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtladı. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik canlı yayın sonrası konuklara katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Başa dön tuşu