GENEL

Deprem Fobisi Nedir? Nasıl atlatılır

Deprem, engellenmesi çok zor olan fakat önlem alındığı zaman zararın en hafife indiği bir doğal afettir. Depremden bire bir olarak etkilenen bireyler, ailesini enkaz altından çıkmasını bekler ya da deprem ailesini kaybetmesine yol açmıştır. Deprem fobisi genel olarak bu noktada ortaya çıkmaktadır.

Birey o deprem anını bir kez daha yaşamaktan, evinin yıkılmasından ya da aileyi kaybetmekten korkmaktadır. Bu sebeple deprem fobisi olan bireyler evde tek başına yalnız olmaktan, duş almaktan yahut kapalı bir yerde kalmak onlara işkence olarak gelebilmektedir. Hatta deprem fobisi yüzünden günlük hayatta yapabilecekleri birçok aktive ve yaşam becerilerini yapamaz duruma gelebilmektedir. Yaşamları boyunca sevdiklerini kaybetme korkusuyla yaşamaktadırlar. Bu durum aşılması çok zorlu bir süreçtir. Deprem fobisi daha birçok travma ve hastalığa yol açabilir. Böyle bir durumda olan bir birey mutlaka psikolojik tedavi görmelidir.
Deprem Fobisinin Belirtileri Nelerdir?

Her hastalığın belirtilerinin görüldüğü gibi bu psikolojik olan rahatsızlığında belirtileri bulunmaktadır. Fakat her hastalığın bireylerde aynı belirtilerin görülmediği gibi bir bireyde aynı belirti var diye direkt o bireyde deprem fobisi vardır diyemeyiz. Ve her belirtinin de deprem fobisi belirtisi olduğunu söyleyemeyiz. Deprem fobisinde görülmekte olan belirtileri sırayla sıralayacak olursak eğer,

• Korku, öfke, çaresizlik gibi duyguların görülmesi çok normaldir. Çünkü birey depremde bir ailesini kaybetmiş olabilir. Bu sebeple de ailesini kurtaramadığını düşündüğü için kendisine karşı öfke duygusunu hissediyor olabilmektedir. Yine aynı şekilde deprem anından çok fazla etkilendiği için de o anı bir kez daha yaşanmasından korktuğundan dolayı bu duyguyu hissediyor olabilir.
• Birey uyumakta ve uykuya dalabilmekte zorlanabilir. Bu çok doğal ve zaman isteyen bir süreçtir. Zamanla ve yavaş yavaş birey normal hayata döndükçe zaten uyku sürecini de düzene sokar.
• Birey bu süreçte depremin şiddetini yaşamış olduğundan ve bildiğinden dolayı en ufak seste bile irkilebilmekte, rahatsız olabilmektedir.
• Birey uykuya daldığında depremle ilgili kabuslar görebilmektedir.
• Birey deprem anından sonra yeme içmesinde yani iştahında bir azalma görülmektedir. Yemek yeme düzeni bozulur ve genellikle sağlıksız yiyecekler yerler. Ve bu durumda bireyde halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir.
• Birey depremin etkisinden dolayı şoka girebilmektedir. Ve bu da bireyde deprem fobisi yaratabilmektedir. Birey kendini kötü hissedip normal hayatına dönmekte zorluk yaşayabilir ve günlük işlerini bile yapamayacak duruma gelebilmektedir.
• Birey tekrar depremin olacağı korkusu ,düşüncesi ve endişesi vardır. Deprem anını tekrar yaşamamak isterler.
• Bireyde deprem fobisinin oluşmasının belirtilerinden biri de genel olarak kapalı alanda duramama korkusudur. Yani eğer birey deprem anında kapalı bir alanda günlerce kalmış ve buna maruz kalmışsa o an bireyde travmatik olarak kapalı alan korkusu oluşturmuş olabilir.
• Bireyde genel olarak bir huzursuzluk düşüncesi yatmaktadır.
• Deprem korkusundan dolayı bireyde stres, depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi durumlara yol açabilir. Ve bu durumda yine deprem korkusunu tetikleyen bir unsur ve belirtilerdendir.

Deprem Fobini Nasıl Yenebiliriz?

Deprem bireylerde genel olarak bir korku ve endişe duygusu yaratmaktadır. Burada en önemli olan ve hatırlanması gereken nokta depreme her birey yakalanabilir. Deprem anında sakin kalmak yerine endişeli olmak bize çok şey kaybettirmektedir.

Depremden sonra oluşan deprem korkusu ya da deprem fobisi genellikle bireylerde olumsuz duygular yaratmaktadır. Ve bu fobi sayesinde tekrar o deprem anına döneceklerini ve sevdiklerini kaybedeceklerini düşünmektedirler. Bu fobiden kurtulabilmek ve bu fobiyi aşmak bireyin elinde olan bir şeydir. Depremden fobisinden kurtulmak için yapılması gerekenlerden bahsedecek olursak:

o Bireyin ilk önce bu fobiden kendisinin mutlaka kurtulmasının istemesi gerekmektedir. Çünkü hiçbir kişi o bireye o fobiden kurtulmak istemezse yardımcı olamaz. Bireyin kendisine olan inanç ve isteği bu noktada çok önemlidir.
o Birey eğer deprem korkusu yaşıyor ve bunu yenmek istiyor ise eğer psikolojik tedavi alarak bu korkuyu yenebilir.
o Deprem korkusunu yenmek için aile veyahut arkadaşlardan destek alınabilmektedir. Korkuyu yenmek için onlarla iletişim halinde olup konuşarak ve sohbet ederek birey rahatlayabilir, korkuyu yenebilir.

Başa dön tuşu