YAŞAM

Detoks içecekleri gerçekten kilo verdiriyor mu?

Temizleme ve detoksların sözde sağlık yararları hakkında çok şey duyuyorsunuz. Bu hızlı düzeltmeler, sözde toksinleri vücudunuzdan atıyor ve sizi daha sağlıklı yapıyor - örneğin TikTok Detoks içeceği veya çok abartılı " iç duş " gibi.

Temizlik ve detoks savunucuları, normal eski yiyecekleri içecekler, tozlar veya smoothie’ler ile değiştirerek vücudunuzdaki toksinleri atmanın bir sırrını bulduklarını söylüyorlar.

Detoks ve temizlik hayranları genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç sözde sağlık yararı olduğunu iddia eder:

Geliştirilmiş enerji.

Kilo kaybı.

Kabızlıktan kurtulma.

Çözülmüş baş ağrıları, kas ağrıları ve yorgunluk.

Elbette, kulağa harika geliyor. Amaç ne?

Detokslar ve temizlikler hakkında bilgi almak için kayıtlı diyetisyen Kate Patton, MEd, RD, CSSD, LD ile konuştuk.

Patton, fark etmeyebileceğiniz şeyin vücudumuzun doğal olarak detoks yapması olduğunu söylüyor. Her gün sindirim sisteminiz, karaciğeriniz, böbrekleriniz ve cildiniz toksinleri parçalar ve onları idrar, dışkı ve ter yoluyla yok eder. Ee, içtiğin kereviz suyu? Muhtemelen düşündüğün şeyi yapmıyorsun.

DETOKS TEMİZLİĞİ NEDİR?

Temizliğin arkasındaki teori, katı yiyecekleri veya belirli yiyecek gruplarını ortadan kaldırarak toksinleri ortadan kaldırmış olmanızdır.

Patton, “Bu, sözde sindirim sisteminize bir mola vererek, iyileşmesine ve gelecekte besinleri daha iyi emmesine izin veriyor” diye açıklıyor. “Çoğu zaman, temizlikte önerilen bileşenler sizin için mutlaka kötü değildir. Onların dediklerini yapmaları pek olası değil.”

DETOKS VE TEMİZLEME ÇEŞİTLERİ

Detoks diyetleri ve temizlikleri genellikle katı yiyecekleri özel su, çay veya meyve ve sebze suları gibi içeceklerle değiştirmeyi önerir. Sosyal medyada popüler olsa da, detoks ve arınmanın etkileri herhangi bir önemli bilimsel araştırmayla desteklenmemiştir.

Yeşil çay detoksu

Yeşil çayın sağlık yararları iyi belgelenmiştir. Tıbbi literatür taraması, yeşil çay tüketimini aşağıdakilerle ilişkilendirerek bu faydaların bir anlık görüntüsünü sunar:

Kanser önleme.

Kalp hastalığıyla mücadele.

Düşük kan basıncı.

Anti-inflamatuar tedavi.

Kilo kaybı.

Düşük kolesterol.

İyi şeyler, o yeşil çay. Bu, tüm sisteminizi temizlemek ve sizi ışıl ışıl yapmak için litrelerce içmeniz gerektiği anlamına mı geliyor? Tam olarak değil.

Patton, “Yeşil çay kafeinlidir, bu yüzden aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz” diyor. “Ayrıca, aşırı miktarda yeşil çay içmek veya yüksek dozda yeşil çay takviyesi almak, mide rahatsızlığı, karaciğer hastalığı, kemik bozuklukları ve diğer sorunlarla bağlantılıdır.”

Meyve suyu temizler

Sisteminizi bir dizi meyve suyuyla temizleme fikri etrafında bütün bir endüstri inşa edilmiştir. Buradaki fikir, tüm bu vitamin ve minerallerin toksinleri temizleyerek ve size temiz bir sayfa açarak sisteminizi harekete geçirebilmesidir.

En az bir çalışma , “meyve suyu sıkma” genellikle düşük kalori tüketimi ile ilişkilendirildiğinden, hızlı kilo kaybına yol açabileceğini gösteriyor. Ancak etkilerin sürmesi olası değildir. Ve bu küçük meyve suyu şişeleri pahalıya mal olabilir.

Detoks Suyu

Bazı insanlar limon, elma şarabı, kırmızı biber veya diğer katkı maddeleriyle karıştırılmış içme suyunun sizin için harika şeyler yapacağını iddia ediyor. Daha temiz cilt! Kilo kaybı!

Tamam, içme suyuyla ilgili yanlış bir şey yok. Su vücudunuzun %60’ını oluşturur ve vücudunuzun düzgün çalışması için çok önemlidir.

Su detoks içeceği? Eh. Muhtemelen gerçekte sizin için pek bir şey yapmayacaktır. Suyunuzu biraz salatalık veya sirke ile tatlandırmak sizin işinizse, bunun için gidin. Sadece herhangi bir mucize beklemeyin.

Aşırı miktarda su içmemeye de dikkat edin. Patton, çok fazla içerseniz, idrarınız sürekli temizleniyorsa, aşırıya kaçıyorsunuz ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu elektrolitleri ve tuzu kaybediyor olabilirsiniz, diyor Patton. Temel kural, sisteminizin en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlamak için günde 64 ons sıvı içmeyi hedeflemektir.

DETOKSLAR GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Crohn hastalığı veya gastroparezi gibi bir sindirim bozukluğunuz yoksa detoksların veya temizlemelerin sindirim sisteminize fayda sağlayacağına dair kesin bir tıbbi kanıt yoktur.

Patton, “Katı gıdalar sağlıklı bir diyet için faydalı ve önemlidir” diyor.

Elbette, yemeği suyla değiştirirseniz birkaç kilo verebilirsiniz, ancak bunun sürmesi pek olası değildir.

“Temizlikler uzun süreli kilo kaybı için etkili değil” diye devam ediyor. “Bir temizlikten kaybettiğiniz kilo, düzenli bir diyete devam ettikten sonra geri dönen su, karbonhidrat depoları ve dışkı kaybetmenin bir sonucudur.”

Sporcular için karbonhidrat depolarını kaybetmek, egzersiz sırasında vücudunuzun tercih ettiği yakıt kaynağını kaybetmek anlamına gelir. Bu nedenle, herhangi bir spor için antrenman yaparken arınmak uygun değildir. Bir arınma veya detoks yapmayı seçerseniz, bunu çok az egzersiz yaptığınız veya hiç egzersiz yapmadığınız bir toparlanma haftasında iki günden fazla yapmayın.

DETOKS MU YOKSA ARINMA MI DENEMELİSİNİZ?

Patton, sihirli bir içecek ya da taze sıkılmış meyve ve sebzeleri temizlemeye ve büyük paralar harcamaya karar vermeden önce, yararları ve sakıncaları tartmayı unutmayın.

Artıları  Eksileri

Doğal olarak meyve suyu ve sebzelerden veya içeceklerden takviye edilmiş vitamin ve mineral alımının artmasından yararlanabilirsiniz.

Temizleme ve detoks diyetlerinin kalorisi düşüktür, bu da size egzersiz yapmak için çok az enerji bırakır ve metabolizmanızı ve kan şekeri seviyenizi bozabilir.

Temizleme ve detoks, belirli yiyecekleri birkaç gün boyunca ortadan kaldırarak ve ardından potansiyel tetikleyici yiyecekleri kademeli olarak yeniden ekleyerek gıda hassasiyetlerini belirlemenize yardımcı olabilir.

Gastrointestinal rahatsızlık ve sık bağırsak hareketleri yaşayabilirsiniz.

Detoks diyetleri, saçınızı, cildinizi, tırnaklarınızı ve kaslarınızı desteklemek için önemli bir besin grubu olan protein bakımından düşüktür.

Neye karar verirseniz verin, vücudunuzun kendi kendini detoks etmek için tasarlandığını unutmayın, bu nedenle limon suyunu akçaağaç şurubu ile yudumlamak – veya detoks seçiminiz ne olursa olsun – muhtemelen uzun vadeli herhangi bir sağlık kazanımına yol açmaz.

Patton, “Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi tam gıdalardan oluşan dengeli bir diyet tüm vücudunuz için sağlıklıdır” diyor. “Vücudunuz iş halletmek için inşa edilmiştir ve onu sağlıklı gıdalarla beslemek, aradığınız sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.”

Başa dön tuşu