SAĞLIK

Diş hekiminiz ağız kanseri taraması yapabilir mi?

Diş hekiminiz sizi altı ayda bir görmekten hoşlanıyor. Bu ziyaretler sırasında ağız ve dişlerinizi çürükler ve diş eti sorunları için rutin olarak kontrol ederler. Ancak diş hekiminiz aynı zamanda daha ciddi bir şeye karşı ilk savunma hattınızdır: Ağız kanseri.

Ağız kanseri, dudak, dil, yanak, ağız tabanı, sert ve yumuşak damak (ağzınızın çatısının önü ve arkası) ve  boğaz kanserlerini içerir. Erkeklerin ağız kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan iki kat daha fazladır ve bu da onu erkekler arasında altıncı en yaygın kanser yapar.

Bu kanser erken keşfedilip tedavi edilmezse hayatı tehdit edici hale gelebilir. Bu nedenle birçok diş hekimi kanser belirtilerini kontrol etmek için bu rutin ziyaretleri kullanır.

Cleveland Clinic Diş Hekimliği Departmanı Direktörü DMD Todd Coy, “Yumuşak dokular da dahil olmak üzere ağız boşluğunun değerlendirilmesi, hastalar muayene için ofisteyken muayenemin bir parçasıdır” diyor.

AĞIZ KANSERİ TARAMASI NEDİR?

Dr. Coy, ağız kanseri taramasının her diş muayenesinin önemli bir parçası olduğunu söylüyor. Bu gösterimler kapsamlıdır ve genellikle fizik muayeneniz başlamadan önce başlar.

İlk olarak, diş hijyenistiniz, son ziyaretinizden bu yana meydana gelen herhangi bir değişiklikle tıbbi geçmişinizi güncelleyecektir. Herhangi bir yeni durum veya hastalık teşhisi konduysa veya yeni ilaçlar alıyorsanız not edeceklerdir.

Tıbbi geçmiş, muhtemelen sigara ve aşırı alkol tüketimini içeren ağız kanseri için risk faktörlerinizle ilgili soruları da içerecektir. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ağız kanseri riski daha da yüksektir.

Hijyen uzmanınız veya diş hekiminiz ayrıca, dişle ilgili endişeleriniz de dahil olmak üzere mevcut genel sağlığınız hakkında bilgi edinmek isteyecektir.

Kanser taraması sırasında diş hekiminiz ağzınızın hem içindeki hem de dışındaki alanları inceleyecektir.

Dr. Coy, “Bir tarama muayenesi, ağız dışı baş ve boyun muayenesinin yanı sıra dudaklar, yanaklar,  dil, damak, ağız tabanı ve diş eti dokularının ağız içi muayenesini içermelidir” diyor.

Diş hekimi, renk değişikliği de dahil olmak üzere herhangi bir topak, yara veya düzensiz doku değişikliği arıyor. Lezyon gibi şüpheli bir şey bulurlarsa, diş hekiminiz biyopsi önerebilir veya sizi bir ağız cerrahına yönlendirebilir.

AĞIZ KANSERİ BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI

Ağız kanseri genellikle kaybolmayan bir büyüme veya yara olarak ortaya çıkar. Örneğin, yüzünüzde, boynunuzda veya ağzınızda kolayca kanayan ve iki hafta içinde iyileşmeyen kalıcı yaralar olabilir.

Ağız kanserinin diğer yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Dudaklarınızda, diş etlerinde veya ağzınızın diğer bölgelerinde yumrular veya yumrular, pürüzlü noktalar/kabuklar/aşınmış alanlar.

Ağzınızda kadifemsi beyaz, kırmızı veya benekli beyaz ve kırmızı lekeler.

Ağzınızda açıklanamayan kanama.

Yüzünüzün, ağzınızın veya boynunuzun herhangi bir bölgesinde açıklanamayan uyuşma veya ağrı/hassasiyet.

Ağrı veya boğazınızın arkasına bir şeyin takıldığı hissi.

Çiğneme veya yutma, konuşma veya çenenizi veya dilinizi hareket ettirme zorluğu.

Kronik boğaz ağrısı, ses kısıklığı veya ses değişiklikleri.

Kulak ağrısı.

“Isırmanızda” değişiklikler.

Dramatik kilo kaybı.

NE SIKLIKLA TARANMALISINIZ?

Düzenli diş muayenesi yaptırmak, dişlerinizle ilgili sorunları gidermenize yardımcı olacaktır. Ancak diş hekiminiz ayrıca  ağız kanseri belirtilerini yakalamak için iyi bir konumda olduğundan, diş hekimi randevularını altı ayda bir planlamak, takip edilmesi gereken iyi bir rutindir.

Dr. Coy, “Daha sık taramanın çok az dezavantajı var” diyor.

DİŞ HEKİMİNİZLE NE ZAMAN CHECK-İN YAPMALISINIZ?

İyi bir kural, iki hafta içinde iyileşmeyen lezyonlar hakkında bir diş hekimine görünmektir. Dr. Coy tavsiye ediyor. “Örnekler kırmızı veya beyaz lekeler, ülserler, topaklar veya diğer büyümeleri içerir.”

Çiğneme, yutma veya konuşma zorluğunun yanı sıra herhangi bir ağrı, uyuşukluk veya ısırıktaki değişiklik de hemen diş hekiminizi veya doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektirir.

Dr. Coy, bir semptomun ağrılı hale gelmesini beklemeyin, diyor.

“Ağrının öngörülebilir bir gösterge olmadığını anlamak önemlidir. Bu yüzden bunu varsaymayın çünkü sorun olmamasının zararı olmaz” diyor.

Ve diş hekiminizi gördüğünüzde, sorularınızı veya dişle ilgili endişelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Hiçbir konu, bahsetmek için çok önemsiz veya önemsiz değildir – ve konuşmak sadece hayatınızı kurtarabilir.

Başa dön tuşu