GENEL

Dünya Kupası Kalkanı Harekatı tezkeresi TBMM’ye sunuldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim 2022 tarihinde yeni yasama yılına başladı. Meclis’in açılışıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Katar’daki Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan tezkerede, Türkiye dahil 6 ülkenin organizasyonun güvenliğinden sorumlu olacağı belirtildi.

TBMM’nin açılmasıyla birlikte gündeme gelen ilk konulardan biri de Dünya Kupası Kalkanı Harekatı oldu. Meclis’e gönderilen tezkerede, Katar’ın 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapacağı bilgisi yer aldı. Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’na Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İngiltere, ABD, Pakistan ve İtalya’nın da askeri unsurlarıyla katkıda bulunmalarının söz konusu olduğu bildirildi.

TEZKERE MECLİS’E SUNULDU

Katar’da düzenlenecek olan organizasyona 1 milyon kişinin üzerinde katılım bekleniyor. Bu kapsamda düzenlenecek spor etkinliklerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için Katar Silahlı Kuvvetleri ile Katar hükümeti tarafından davet edilen ülkelerden unsurların katılımıyla ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’ icra edilecek. Söz konusu harekata Türkiye’nin de davet edildiği belirtilen tezkerede, ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’na ülkemizin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Pakistan’ın askeri unsurlarıyla katkıda bulunmaları söz konusu. 2022 FIFA Dünya Kupası’nın dünya genelinde yoğun şekilde takip edilecek spor etkinliği olması, Katar ile sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve beşeri bağlar ile siyasi, ekonomik, askeri ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz müstesna iş birliği, Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğinin tüm bölge bakımından taşıdığı önem muvacehesinde Katar hükümetinin söz konusu talebine olumlu yanıt verilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir.’ denildi.

ORGANİZASYONUN GÜVENLİĞİ İÇİN GÖREVLENDİRİLECEKLER

Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında Katar’da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun başarılı ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi için organizasyonun güvenliğini etkileyebilecek başta terörizm olmak üzere çeşitli tehdit unsurlarına karşı Katar sınırları, kara, hava ve deniz yetki alanlarında gerekli tedbirler Katar ve katılımcı ülkeler tarafından icra edecek.

GÖREV SÜRESİ 6 AY

Katar hükümeti tarafından talep edilen destekle ilgili Meclis’e gönderilen Cumhurbaşkanı’nın imzasının bulunduğu tezkerede görev süresiyle ilgili bilgiye de yer verildi. Bu kapsamda tezkerede, ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’na iştirak etmek üzere şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olacak şekilde TSK’nın Katar sınırları içinde ve Katar kara suları ile mücavir bölgelerinde görevlendirilmesi ve bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca 6 ay süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.’ ifadeleri yer aldı.

 

Başa dön tuşu