SAĞLIK

Düşük testosteron kısırlığa neden olur mu?

Ailenizi kurmaya veya büyütmeye karar vermek heyecan verici bir zamandır. Yine de test negatif gelmeye devam ederse, endişelenmeye başlayabilirsiniz - "Ya bizim için asla olmayacaksa?"

Birçok insanın karşılaştığı bir sorudur. Ulusal Sağlık Enstitüleri, erkeklerin ve doğumda erkek (AMAB) olarak atanan kişilerin %9’unun doğurganlık sorunları yaşadığını tahmin ediyor.

Erkeklerde ve AMAB insanlarda, doğurganlığın azalması genellikle düşük testosteron seviyeleri ile ilişkilidir ve genellikle “düşük T” olarak adlandırılır. Düşük T = düşük sperm sayısı = daha düşük üreme olasılığı.

Buradaki anahtar, yine de, düşük olasılıktır. Düşük T ile yaşamak, sizin ve eşinizin çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez. Şansınızı arttırmanın yolları var.

DO, endokrinolog Kevin Pantalone ile düşük testosteronun doğurganlığı ne kadar etkilediği ve şansınızı nasıl artırabileceğiniz hakkında konuştuk.

Doğurganlıkta testosteronun rolü

Testosteron seviyeleri normal aralıkta olan kişilerde tek bir boşalma mililitrede 15 milyondan fazla sperm içerebilir. Testosteron seviyeleriniz düşükse, sperm sayınız da düşük olabilir ve bu da gebe kalma şansınızı azaltır.

Yine de bir dakika için mikro olalım. İşte spermin nasıl oluştuğunun kısa hikayesi:

Hipofiz beziniz (beyninizin hormon salınımını kontrol eden kısmı) iki hormon üretir: folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinize edici hormon (LH).

LH, testislerinize testosteron yapmasını söyler.

Testosteron daha sonra sperm üretmek için FSH ile birlikte çalışır.

Dr. Pantalone, sperm oluşturmak için testislerinizde çok fazla testosterona ihtiyaç olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, düşük testosteron yaşıyorsanız, 2. adımda takılıp kalabilirsiniz, bu da sonuçta daha az sperm ürettiğiniz anlamına gelir.

“Bu, erkeklerde düşük testosteron ve kısırlık ile ilgili gördüğümüz birincil sorundur. Düşük testosteron, daha düşük sperm sayısı anlamına gelir. Bu, hamile kalamayacağınız anlamına gelmez, ancak şansı azaltır” diyor Dr. Pantalone.

Dr. Pantalone, ek olarak, düşük testosteronla yaşamanın cinsel işlevinizi etkileyebileceğini söylüyor. Düşük libido ve erektil disfonksiyon, düşük T’nin yaygın semptomlarıdır ve bu, gebe kalma şansınızı daha da azaltabilir.

Testosteron tedavisi ve doğurganlık

Tamam, çok düşük T, daha fazla T’ye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir, bu da testosteron tedavisine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir, değil mi?

Aslında hayır. Sezgilere aykırı gelebilir, ancak testosteron tedavisi aslında sizi sperm üretmekten alıkoyabilir.

Dr. Pantalone, “Testosteron tedavisi kanınızdaki dolaşımdaki testosteronunuzu artıracaktır, ancak sperm üretimi için gerekli olan testislerdeki testosteronu artırmaz” diye açıklıyor. “Aslında, testosteron tedavisi sperm sayınızı daha da azaltabilir, bu nedenle aile kurmak isteyenler için önerilmez.”

Arz ve talep gibi düşünün. Testosteronunuzu yamalar, haplar, enjeksiyonlar veya kremler yoluyla artırdığınızda, vücudunuz bol miktarda testosteron kaynağı olduğunu düşünür ve bu nedenle testislerinizde daha fazla üretmez. Bu, testislerinizdeki – sperm üretimi için önemli olan – testosteron seviyelerinin düşük kalacağı anlamına gelir.

Sperm sayınızı artırmanın yolları

Hormon tedavisi sperm sayınızı artırmazsa ne yapacak?

Erkek doğurganlığı hakkında pek çok efsane var (hayır, eğer senin işin buysa, sıkı beyazlıkları atmak zorunda değilsin). Gerçek şu ki, genel sağlığınıza dikkat etmek, testosteron seviyenizi artırmak için en iyi seçeneğiniz olabilir.

Testosteronu artırmak ve sperm üretimini artırmak için kanıtlanmış stratejiler şunları içerir:

Kronik hastalıkları diyet, egzersiz ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yönetmek.

İnsan koryonik gonadotropin (HCG) enjeksiyonları – testislerinizin testislerinizdeki testosteron düzeylerini yükseltmesine ve sperm üretimini iyileştirmesine yardımcı olabilecek bir hormon tedavisi.

Sigara içmemek.

Yasadışı uyuşturucu kullanmamak.

Alkol kullanımını sınırlamak.

Bir doğurganlık uzmanı ne zaman görülmeli

Dr. Pantalone, testosteronunuzun düşük olduğunu biliyorsanız veya siz ve eşiniz altı aydan bir yıla kadar başarılı bir şekilde hamile kalmaya çalışıyorsanız, bir sonraki adımınız bir doğurganlık uzmanına gitmek olmalıdır.

Bir doğurganlık uzmanı, sizi ve eşinizi herhangi bir doğurganlık sorunu için test edebilir ve ailenizi kurma veya büyütme şansınızı artırmak için seçenekler önerebilir. Ayrıca intrauterin tohumlama (IUI) ve tüp bebek (IVF) gibi seçenekleri sizinle tartışabilirler . Dr. Pantalone, kısırlık nedenleri için bir araştırma yapılırken hem sizin hem de eşinizin değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu söylüyor.

Azalmış doğurganlıkla yaşamak duygusal olarak acı verici ve izole edici olabilir. Doğurganlık sorunları yaşayan insanlar genellikle depresif, kederli veya yetersiz hissettiklerini bildirirler. Partnerinizi desteklemek , lisanslı bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak ve deneyiminizi paylaşan başkalarıyla bir topluluk bulmak yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınıza, kısırlık yaşayan insanlar için terapi ve destek grupları gibi zihinsel sağlık desteği hakkında danışın – yalnız değilsiniz ve umut var.

Başa dön tuşu