SİYASET

EĞİTİMDE KIZ ÇOCUKLARININ SORUNLARI ARTIYOR..

Okullaşma oranı ve kadın evlenme yaşının arttığı söylense de Bakan Selçuk’un yanıtında yer alan, yükseköğretimde yer alan kız çocuklarının hala 46,37 oranlarında seyretmesi aslında durumun hiç te iç açıcı olmadığını ortaya çıkarttı.

2018 yılına ait kadın okur-yazar oranının 94,83 olduğu bilgisini veren Bakan Selçuk, 2019 yılına ait okur-yazar oranlarının hala açıklanmadığını ifade etti.

 

Selçuk “2018-2019 eğitim öğretim yılına ait kız çocuklarının okullaşma oranları ortaöğretimde 83,88, yükseköğretimde ise 46,37'dır” yanıtını verdi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanıtlanması istemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltmişti:

“Ülkemizde 2019 yılı itibari ile kadın vatandaşlarımızın okuryazar oranı nedir? Kız çocuklarının ortaöğretimde okullaşma oranı nedir? Kız çocuklarının yükseköğrenimde okullaşma oranı nedir?”

 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve ücretsiz olarak yararlanamamaktadır. Taşımalı eğitim sistemi kız çocuklarını okuldan koparmaktadır. Zorunlu eğitimden dolayı okuryazar oranı doksanlı rakamları bulsa da önemli olan göz ardı edilmektedir. Yükseköğretimde bu rakam neden yüzde 46,37’dir. Kız çocuklarının yükseköğretimdeki okullaşma oranı eğitim sisteminin öncelikli gündem maddelerinden biri olmalıdır. Türkiye’de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocuklarının dezavantajları günden güne artarak devam etmektedir.

 

Türkiye OECD ülkeleri arasında, ne istihdamda ne eğitimde olan 18-24 yaş arası kadınların oranının en yüksek olduğu ülke konumundadır. 2016-2018 verilerine göre, bu oran yüzde 33.1 ile OECD sıralamasının en altındadır” dedi.

 

Başa dön tuşu